Flest kristne på Facebook

Mere end 150 millioner udtrykker deres tro på Facebook - heraf er størstedelen kristne. Foto: Arkiv.

Over 150 millioner Facebook-profiler gør brug af feltet Religiøs overbevisning. Kristne udgør langt størstedelen efterfulgt af muslimer og ateister. Men hvorfor og hvordan offentliggør folk tro på internettet?

Kristen, Muslim, Kærlighed eller Ateist- listen af religiøse synspunkter er mange og forskelligartet, når brugere på Facebook opgiver, hvad de tror på.

Ud af de cirka 250 millioner facebook-profiler, der findes, har mere end 150 millioner brugere valgt at skrive noget i feltet for Religiøs overbevisning. Det skriver WashingtonPost.com

100 tegn til livets mening
I feltet har man 100 tegn at gøre godt med, når man skal udtrykke, hvad man tror på. Der er ikke på forhånd lavet en liste med valgmuligheder, så man har frit slag til at formulere livets mening.

Det kan for eksempel være Elsk Gud, Elsk andre, Ændr verden, "Eksistentialist", men også mere humoristiske forslag som for eksempel Kun Gud ved eller Jeg kan næsten ikke tro, at jeg eksisterer.

Vigtigt at blive set
Men hvorfor overhovedet offentliggøre sin tro på internettet? Til Vårtland.no siger den norske præst på nettkirken.no Harald Daasvand, at han tror, folk gerne vil ses.

 - Folk har meget på hjerte, som ingen spørger dem om. Det ser man i den succes, som Facebook er blevet. Der er meget pjat derinde, men det viser også, at folk gerne vil ses og fortælle, hvad de er optaget af, siger Harald Daasvand til VårtLand.no

Flest kristne på Facebook
Facebooks informationsansvarlig Meredith Chin oplyser til Washington Post, at det mest populære udtryk for religiøst overbevisning er Kristen, nogle efterfulgt af et utal af kirkeretninger som protestant eller katolik. Efter Kristen er det Islam og Ateist, der er de mest brugte udtryk. Det komplette katalog over registrerede trosretninger kan tælles i tusinde.

Frygt for fordømmelse
Tærsklen for at udtrykke tro er generelt lavere på internettet, men det er alligevel ikke altid ligetil at offentliggøre sin religion på internettet, for det kan for nogle give spekulationer om, hvad andre tænker om en.
Piotr Bobkowski, der forsker i religion på hjemmesiden MySpace ved University of North Carolina, siger til Washington Post, at frygten for fordømmelse fra andre spiller en væsentligt rolle for, hvordan specielt unge udtrykker deres religiøse syn på nettet. Han har fundet ud af, at en stor gruppe troende unge, hvoraf næsten en tredjedel af dem er protestanter, undgår at identificere sig med en af de traditionelle trosretninger.

 -Mange unge foretrækker at kendetegne dem selv som spirituelle, men ikke religiøse, siger Piotr Bobkowski til Washingtonpost.com

Religiøs kode
Hvis man omvendt vælger ikke at oplyse sin religion, så kan det også give spekulationer om, hvad ens kristne omgangskreds tænker. Derfor vælger mange i stedet at skrive en kode, som for eksempel et bibelvers eller lignende, der udtrykker ens tro uden at sætte et bestemt mærkat på.

På den måde kan man også udtrykke, hvor jeg er lige nu. Det er nemlig ikke unormalt, at feltet for religiøst overbevisning ændres eller varieres.