Interview

Ny bog om astrologi skal give en tidssvarende indføring

Bogen har blandt andet en meget mindre kønsstereotyp forståelse af soltegnene end ældre bøger om astrologi har, fortæller veninderne Marianne Gellert og Amalie Bendixen om håndbogen "Stjernetegn." Foto: Alona Vibe

Der findes massevis af støvede, gamle astrologibøger, og de har en vis charme. Men der er behov for en nutidig indføring i astrologien, fortæller veninderne bag astrologipodcasten Astropod, Amalie Bendixen og Marianne Gellert, der er aktuelle med bogen "Stjernetegn"

Den 7. maj udkommer bogen ”Stjernetegn”, der er skrevet af veninderne bag podcast-succesen Astropod, Amalie Bendixen og Marianne Gellert. Ligesom podcasten er bogen en indføring i deres tilgang til astrologi - en interesse de sammen har dyrket i årevis. Der findes mange gode bøger om astrologi, som de nyder at fordybe sig i, men de fleste blev udgivet, før veninderne blev født. Derfor mener de, at det vil gøre boghandlernes hylder godt med en ny, tidssvarende indføring i astrologien, og det er det, de håber, deres bog kan være.

Men ”Stjernetegn” er ikke bare en ny indføring i den ældgamle astrologiske disciplin. Amalie Bendixen og Marianne Gellert beskriver derimod bogen som en Astropod-håndbog, og det er der en god grund til. For veninderne er astrologi nemlig ikke en disciplin, der findes én rigtig forståelsesramme for. Derfor er bogen, ligesom podcasten, først og fremmest en indføring i den måde, de to veninder bruger og forstår astrologien på.

“Jeg synes, bogen passer til nutidens interesse for det spirituelle. Udover at være en grundig og kærlig indføring i soltegnene (som i daglig tale kaldes stjernetegnene, red.), fortæller vi i bogen også om, hvordan forskellige krystaller, meditationer, bønner og så videre kan sættes i forbindelse med astrologien,” fortæller Amalie Bendixen. Marianne Gellert uddyber:

“På den måde kan man sige, at den skiller sig ud fra andre håndbøger om astrologi.”

“Stjernetegn” adskiller sig desuden fra andre ældre bøger om astrologi ved at lægge op til en meget mindre kønsstereotyp forståelse af soltegnene. Veninderne mener hverken, den kønsstereotype forståelse er tidssvarende, eller at den passer til astrologien i det hele taget:

“For os er stenbukken for eksempel lige så meget et feminint tegn som et maskulint,” siger Amalie Bendixen der mener, at de feminine og maskuline prædikater, der traditionelt forbindes med specifikke stjernetegn, er forældede.

Den komplekse astrologi skal gøres tilgængelig
De to veninder fortæller, at bogen kan ses som et supplement til podcastserien, og særligt til den første sæson hvor de over 12 afsnit gennemgår de forskellige soltegn. Ifølge Amalie Bendixen er astrologi enormt komplekst, og hensigten med både podcasten og bogen er derfor at tage lytteren og læseren i hånden fra starten og gøre astrologien tilgængelig, uden at den bliver generaliserende og overfladisk som i forskellige dameblade.

Astropods lyttere er meget engagerede, og veninderne har oplevet, at nogle tager noter, mens de sidder og lytter. For dem og alle andre håber de, at en kærlig, skriftlig indføring kan hjælpe til at nå den dybere forståelse. Men også for Amalie Bendixen og Marianne Gellert selv er der en glæde ved at formidle på en ny måde:

“En ting er den samtaleform, vi har i podcasten. Den er helt vidunderlig at have, og den vil vi også gerne holde fast ved. Men der er også noget ret fedt ved at skrive noget ned og altså lave noget, der er mere blivende,” forklarer Marianne Gellert.

De fortæller, at skriveprocessen har været et frirum fra en travl hverdag. Men samtidig med at de har skrevet på bogen, har de holdt fast i at udgive et nyt afsnit af podcasten hver måned, og det har også været en udfordring:

“Det har været lidt som at være i den samme suppegryde, men lave to forskellige retter,” siger Amalie Bendixen. Marianne Gellert ler og pointerer, at dette er et af mange eksempler på hendes venindes talent for at beskrive i et fængende billedsprog, som lyttere og læsere kan fornøje sig over både i podcasten og i den nye bog.

Ingen absolutte sandheder
Ligesom bogen er ment som et supplement til podcasten, bruger Amalie Bendixen og Marianne Gellert selv astrologien som et tillæg til den måde, de forstår sig selv og andre mennesker på. For dem er astrologi et rart værktøj at have, når man skal navigere i hverdagen, men den skal ikke bruges til at udsige absolutte sandheder om verden eller om andre mennesker:

“Jeg synes, astrologien er så vidunderlig, fordi man kan tage det, man synes, man kan bruge, og resten kan man lige så fint lægge i skuffen,” forklarer Marianne Gellert.

Og Amalie Bendixen er enig:

“Den astrologiske, spirituelle tilgang til livet er et ekstra lag, en tillægspakke af lækkerhed, jeg kan tage med mig:”