Buddhist: Sådan får du et sundt liv

"I Danmark lever de fleste mennesker en stresset hverdag, og hele samfundet kan til tider virke højspændt og fortravlet. Derfor er det vigtigt hver dag at stoppe op og give sig selv tid til at tænke over tingene," lyder det fra Tsewang Amadou Diawara, der tidligere levede en tilværelse som buddhist-munk. Foto: Sidsel Fabricius

På samme måde som vi passer på kroppen, bør vi passe på vores sind, lyder et af rådene fra den afrikanskfødte meditationslærer og tidligere buddhistmunk, som her giver sine bud på et sundt liv

55-årige Tsewang Amadou Diawara blev født i Burkina Faso. Med sine mange gode minder fra barndommen i koranskole og med en imam som far, lå det ikke umiddelbart i kortene, at han en dag i stedet valgte at vie sit liv til den tibetanske buddhisme.

Religion.dk har mødt ham i Aarhus, og fik, foruden et spændende indblik i hans livshistorie, også en række gode råd til hvordan man kan forbedre sit helbred og leve et sundt liv også uden at være buddhist.

Med en imponerende international karriere bag sig, der blandt andet har budt på stillinger ved FN i Østrig og senest ved EU i Bruxelles, skulle man tro at Tsewang Amadou Diawaras lykke var gjort. Men til trods for at han i en alder af 35 var både lykkeligt gift, boede i Bruxelles og havde et godt stilling som diplomat ved Den Europæiske Union, valgte han en dag at forlade det hele for i stedet at vie sit liv til en isoleret munketilværelse på et kloster i Frankrig.

På trods af sin muslimske opdragelse havde han ikke som voksen været praktiserende, og følelsen af, at noget manglede, havde fulgt ham, siden han var ganske ung. Da han under et kort ophold i Frankrig ved et tilfælde overværede en tale af den internationalt anerkendte Lama Gendun Rinpoche, føltes det som om, der faldt noget på plads inden i ham:

I princippet kunne han sikkert lige så godt have været katolik eller jøde, som han kunne være buddhist. Jeg var nok meget åben og modtagelig på det tidspunkt. Men han rørte virkelig noget i mig, og jeg følte, at han rummede svar på noget, jeg havde søgt efter længe. Indtil da havde jeg bare ikke været bevidst om, hvad det nøjagtigt var, fortæller Tsewang Amadou Diawara.

Senere talte jeg personligt med Lama Gendun Rinpoche, og han kunne mærke, som han sagde, at det ville være godt for mig at blive munk.

Kort efter oplevelsen i Frankrig rejste han tilbage igen, og flyttede ind på det tibetansk buddhistiske kloster Dhagpo Kundreul Ling, der dengang var ledet af selvsamme Lama, som havde omvendt ham. Efter en to-årig intensiv oplærings- og forberedelsesproces blev Tswewang Amadaou Diawara ordineret som buddhist munk, hvilket han var i de efterfølgende 12 år af sit liv.

I denne periode var den eneste kontakt til omverdenen de breve, han selv skrev eller modtog på klostret. Ingen aviser, intet tv, internet eller besøg af venner og familie udefra. I stedet bestod dagligdagen udelukkende af meditation, yoga og bøn fra tidlig morgen til sen aften.

Det, han lærte i sin tid i kloster, kan han stadig i høj grad bruge den dag i dag, hvor han lever et på mange måder mere almindeligt liv. Han bor i Silkeborg, lever et roligt liv som almindelig buddhist og er ikke munk længere. Han er dog tilknyttet det tibetansk buddhistiske center i Aarhus, Øsal Ling, hvor han til dagligt underviser i meditation og mindfulness. Ligeledes rejser han også rundt i landet og coacher både firmaer og privatpersoner.

Tilstræb en positiv sindstilstand

Den vigtigste forudsætning for et sundt liv er at opretholde en positiv sindstilstand, og helst hver eneste dag, fortæller Tsewang Amadou Diawara.

Sindet og kroppen er tæt forbundet og derfor vil en sund og afbalanceret sindstilstand også have en positiv indvirkning på kroppen og det samme gør sig gældende den anden vej, forklarer han.

Et sundt sind vil medføre et bedre fysisk helbred. Derfor har følelser som vrede, jalousi og andre negative følelser en stor indvirkning på kroppen. Hvis du bærer rundt på ubehagelige følelser i kroppen, vil det medføre, at dine indre energier ikke har fri passage. Og hvis energierne ophobes i kroppen, kan du blive syg af det, fortæller han.

Hvis du ikke er positiv og glad, vil cirkulationen af energier omkring hjertet være blokeret, og din krop vil ikke fungere optimalt. Modsat vil glæde og andre positive følelser modarbejde sygdomme i at sprede sig i kroppen.

Sundhed er ikke kun en fysisk ting, det er en global attitude, både over for dig selv og over for dine omgivelser.

Beslut dig for at være et godt menneske

En af de måder, hvorpå man kan forsøge at undgå ubehagelige og negative følelser, er ved at meditere, mener Tsewang Amadou Diawara. Men ikke alle har tid til det med en travl hverdag med karriere, familieliv og børnepasning, erkender han.

Hvis det er muligt for dig, når du vågner om morgenen, så beslut dig for at være positiv. Man kan for eksempel starte dagen med at sige højt for sig selv: I dag vil jeg være god og hjælpsom over for andre; min ægtefælle, min familie, mine kolleger og dem, jeg møder på min vej, foreslår han.

Min far var imam og har altid været en stor inspiration for mig. Han har blandt andet lært mig om generøsitet og om at udvise respekt for andre mennesker, fortæller Tsewang Amadou Diawara, der gik i koranskole til han var tolv og stadig tydeligt husker detaljerne fra sin barndom og opdragelsen inden for islam.

Styrk din indre bevidsthed

I Danmark lever de fleste mennesker en stresset hverdag, og hele samfundet kan til tider virke højspændt og fortravlet. Derfor er det vigtigt hver dag at stoppe op og give sig selv tid til at tænke over tingene, lyder det fra Tsewang Amadou Diawara.

På trods af, at mange formentlig ikke vil have den tid, det kræver at meditere, mener han, at man sagtens kan arbejde med sit fokus og sin tilstedeværelse og på den måde arbejde for at udvide bevidstheden i det daglige. Det kan for eksempel være, når man alligevel foretager sig en af dagligdagens mange gøremål.

Som eksempel nævner han, hvordan mange mennesker både formår at spise, se tv og være på internettet samtidigt. Dette mener han ikke er sundt for mennesket og forklarer, at det blandt andet kan medføre, at man spiser for meget, eller spiser for usund og for fed mad, fordi bevidstheden ikke er til stede, mens man putter gaflen i munden.

Derfor er det vigtigt at være fokuseret, når man spiser og ikke lave 117 andre ting imens. Ved at spise langsomt og med opmærksomhed på måltidet, vil man opleve at blive langt hurtigere mæt, og kroppen vil helt automatisk fortælle en, hvornår den har fået nok mad, fortæller han.

Må man spise kød?

Mange buddhister er vegetarer, fordi en af hovedreglerne i buddhismen hedder, at man ikke må slå noget andet levende væsen ihjel. Dog er det langt fra et krav til buddhister at leve vegetarisk. Igen handler det her om at finde en balance og at lytte til kroppens egne behov.

Det er vigtigt at huske, at buddhismen ikke er en dogmatisk religion. Selv da jeg boede i klostret, kunne nogle af munkene sagtens finde på at spise kød, hvis de vel at mærke selv havde lyst og følte, at det var godt for dem, siger han.

Han understreger vigtigheden af ikke at være ekstrem, hverken i den ene eller den anden retning, men i stedet give sig god tid, være fokuseret i det, man laver, og lytte til sin krop:

Kroppen skal nok selv fortælle, hvad den har brug for, hvis bare vi giver os tid til at lytte og mærke efter, lover Tsewang Amadou Diawara.

Vær bevidst om hvordan du behandler din krop

På samme måde som med spisning kan man også komme til at overdrive med sin fysiske træning, eller modsat, måske helt glemme at bruge sin krop.

Det er meget vigtigt at bruge sin krop, men det er mindst lige så vigtigt, at man ikke presser sin krop for hårdt, siger Tsewang Amadou Diawara.

Selv løber han ofte og er derudover også glad for at dyrke yoga. I sin tid i klostret dyrkede han yoga flere timer om dagen, og hans krop var i virkelig god form. I dag supplerer han med løb og har naturligvis ikke den samme ro til fordybelse som i sin tid på klostret.

Tilpas dig samfundet

I den forbindelse påpeger han desuden, at det er en vigtigt evne at kunne tilpasse sig de omgivelser, man lever i.

Da snakken falder på alkohol, understreger Tsewang Amadou Diawara igen, at buddhismen ikke handler om dogmer og stramme regelsæt for, hvad man må og ikke må.

I det danske samfund er det en del af kulturen, at man drikker alkohol. Og det kan man også sagtens gøre med måde. Det vigtigste er blot, at man ikke drikker så meget, at det bliver usundt og kroppen tager skade af det. Men lidt kan man sagtens.

Stol på din egen indre visdom

Hav tillid til, at du selv besidder den viden og visdom, der skal til, for at du kan leve et sundt og lykkeligt liv. Udvikl en større og bredere forståelse. Helbred er ikke kun noget fysisk, det er en global attitude, lyder det fra Tsewang Amadou Diawara.