Dansk mormon kendt som Jesus i USA

Den 43-årige danske skuespiller og mormon, Tomas Ambt Kofod, ses her i rollen som Jesus i den amerikanske film 'The Testaments of One Fold and One Shepherd'. Filmen er produceret af den amerikanske mormonkirke, The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. Foto: The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints

Flere hundrede tusinder amerikanske mormoner kender ham bedst som Jesus på grund af hans rolle i to amerikansk producerede mormon-film. Herhjemme lever den 43-årige Tomas Ambt Kofod dog et forholdsvis almindeligt liv, hvor han balancerer mellem rollen som moderne familiefar, skuespiller og praktiserende mormon

Herhjemme er Tomas Ambt Kofod mest kendt fra de skrå brædder for blandt andet at have spillet hovedroller i musicals som Les Miserables og The Phantom of the Opera på Det Ny Teater.

Men allerede tidligt i Tomas Ambt Kofods karriere som skuespiller blev han castet til at skulle spille Jesus i de to film "The Testaments: Of One Fold and One Shepherd", og "Finding Faith in Christ", der begge er produceret af den amerikanske mormon-kirke. Derfor er danskeren i dag kendt og beundret af langt flere, end man lige skulle tro, og er særligt populær blandt mormonerne i Utah.

Til dagligt bor 43-årige Tomas Ambt Kofod i Søborg med sin kone og deres to børn. Familien hører til blandt de omkring 4.500 mormoner, der lever i Danmark, eller godt 14 millioner på verdensplan.

På udveksling hos en mormonfamilie i Utah

Det hele startede, da Tomas Ambt Kofod som 17-årig rejste til USA som udvekslingsstudent og ved et tilfælde endte hos en mormonfamilie i Utah. Mødet med mormonerne i USA skulle vise sig at få afgørende betydning for Tomas Ambt Kofod, der i dag har været praktiserende mormon i snart 20 år.

"Da jeg kom til USA, var jeg både ung og meget umoden, men mormonfamilien gav mig både rum og plads til at være mig, og samtidig fik jeg indblik i, hvordan livet i en mormonfamilie kunne fungere", fortæller Tomas Ambt Kofod, der ikke selv var opdraget med religion hjemmefra, ud over at være blevet døbt og konfirmeret i folkekirken.

Om tiden i sin amerikanske værtsfamilie, husker han blandt andet dagligdagen, hvor religionen fyldte en hel del:

"De var flinke til at tage mig med i kirke og til at give mig en fornemmelse af, hvordan deres tro fungerede i dagligdagen. Og det gjorde et stort indtryk på mig", fortæller Tomas Ambt Kofod og forklarer:

"Man føler sig meget tæt knyttet til hinanden som familie, fordi der er det her evige perspektiv inden for mormon-kirken. Som familie gjorde de noget sammen for at gøre denne her verden til et bedre sted. Det kunne være helt små ting som at vaske biler, rydde ud i folks kælderrum, hjælpe de ældre i nabolaget med madlavning, husholdning og den slags gerninger. Det med at række ud til hinanden, synes jeg, var meget positivt".

Om at være mormon i Danmark

Selvom man skulle tro, at der var en verden til forskel mellem teenage-livet hjemme i Danmark og det at komme ind bag murene hos den troende familie i Utah, var der alligevel noget ved mormonernes måde at leve på, der virkede meget bekendt for Tomas Ambt Kofod.

"Fra mine forældres side er jeg blevet opdraget med en meget stor retfærdighedssans og har altid lært om, at man skal leve sit liv samvittighedsfuldt, kærligt og venligt".

I sit møde med mormon-kirken, følte Tomas Ambt Kofod ikke, at han skulle lægge noget fra sig. Tværtimod passede troen egentlig rigtig godt i forlængelse med de kerneværdier, han havde fået med sig hjemmefra.

Da Tomas Ambt Kofod tog afsked med mormon-familien i Utah, gav de ham en udgave af Mormons Bog med. I årene efter han kom hjem, tog han den indimellem ned fra hylden for at læse lidt i den.

"På et tidspunkt blev jeg tilpas nysgerrig. Jeg måtte jeg vide noget mere om, hvad det var, jeg havde oplevet derovre".

Således lod Tomas Ambt Kofod sig i 1993, i en alder af 24 år, døbe ind i kirken. Han har været praktiserende mormon siden.

Møder forbehold omkring mormonkirken

Familien Kofod fungerer på mange måder som en helt almindelig dansk familie.

"Vi ønsker ligesom mange andre blot at gøre noget godt for samfundet og ønsker, at vores børn vokser op og bliver søde og harmoniske mennesker", fortæller Tomas Ambt Kofod.

Men da mormonerne er en forholdsvis lille bevægelse i Danmark, møder Tomas Ambt Kofod indimellem mennesker, som er en smule forbeholdende, når de hører om hans tro.

"Generelt synes jeg, folk er utroligt søde og gode til at spørge ind til religionen nogle gange endda for søde og for forsigtige med deres spørgsmål. Mormoner er ofte blevet set som et sekterisk og lukket samfund, men intet kunne være mere forkert", lyder det fra Tomas Ambt Kofod.

"Vi elsker gæster, men vi klæber ikke, altså, man kan sagtens komme af med os igen. Så det er ikke den der foden-i-døren-metode", smiler han og forklarer:

"Et af de mest grundlæggende principper i kirken er netop, at vi skal kunne vælge for os selv".

Mormonfamilien venter på den anden side

Tomas Ambt Kofod oplevede for nyligt at miste sin far, som han var meget tæt knyttet til. Her mærkede han for alvor, hvordan troen hjalp ham. Han oplevede, hvordan mormonernes tro på evigt liv efter døden, på flere måder gjorde sorgen lettere at bære:

"Det at have en fuldstændig grundlæggende overbevisning om, at vi skal mødes igen på den anden side, og at vi kan være sammen som familie for evigt, og ikke bare i det her liv, giver mig en indre ro og trøst", lyder det fra en tydeligt berørt Tomas Ambt Kofod, der fortsætter:

"Jeg oplever ikke, at sorgen har været så dyb og knugende, som jeg egentlig havde forventet. Jeg ved jo, at han er lige omme på den anden side, og at det bare er et spørgsmål om tid, inden vi kan ses igen.

På denne måde har troen gjort sorgprocessen nemmere for Tomas Ambt Kofod, der også gennem bønnen oplever, at han finder indre styrke og kraft til at stå igennem de sværere sider af livet, såsom det at miste.

Rollen som Jesus

At spille rollen som Jesus var en ikke helt almindelig udfordring for skuespilleren Tomas Ambt Kofod, da han som mormon har et særligt forhold til Jesus. Han husker tilbage på nogle af de mange tanker, han gjorde sig undervejs i forberedelsen til rollen:

"Hvordan skal jeg dog som lille udueligt menneske kunne udstråle den form for kærlighed, som Jesus gjorde?"

Som en del af forberedelserne til rollen læste Tomas Ambt Kofod grundigt alle de steder i Bibelen, hvor Jesus optræder og brugte meget tid på både at tænke og meditere over ham.

Det var alt i alt en meget ydmyg oplevelse, husker Tomas Ambt Kofod og forklarer, at han i sin tid, i sin ungdoms kådhed, takkede ja, da det var den første store filmrolle, han blev tilbudt. Og havde han fået tilbuddet i dag, havde han nok tænkt en ekstra gang over det, fortæller han.

"Men det har uden tvivl været en meget stor brik i min åndelige og personlige udvikling at få lov til at dykke ned i en sådan rolle", siger Tomas Ambt Kofod, der efterfølgende har gæstet flere lande, som for eksempel Tyskland, Estland, Litauen, Polen, Sverige og USA med foredrag om, hvordan han forberedte sig til at spille rollen som Jesus, og hvilken betydning det har haft for ham efterfølgende.

"I takt med at jeg er blevet ældre og som menneske har fået mere erfaring, har jeg også fået kigget mig selv grundigere i spejlet. Forskellene mellem en selv og frelseren (Jesus, red.) fremstår derfor også mere tydeligt. Jo mere man lærer om livet, des mere tydeligt bliver det, hvor fantastisk frelseren er, og hvor langt fra ham man selv er. Jeg har også fundet ud af, at jeg er mindre udødelig, end jeg troede".