- Det var ikke Guds skyld at der var holocaust

Foto: Peter Friis-Nielsen

For tidligere overrabbiner Bent Melchiors må forståelsen af skrifterne udvikle sig med livets erfaringer. Hans oplevelser som flygtning under 2. verdenskrig og senere krigsdeltager i Israel har i høj grad præget hans livsholdninger

Da Bent Melchior gik af som overrabbiner og skulle males, som der er tradition for i mosaisk trossamfund, insisterede han på at blive portrætteret i civilt tøj frem for ornat, den rabbinske embedsdragt. Det var jo i civilt tøj, at han hovedsageligt havde praktiseret sin religion.

For Bent Melchior hænger religion og politik nøje sammen, og han har gennem et langt liv givet udtryk for sine politiske holdninger. Han har kæmpet for et utal af menneskerettighedssager og været medlem af bestyrelser i en lang række velgørende selskaber.

- Jeg kan ikke stå på prædikestolen og sige; giv kærlighed til næsten og reager mod det onde, og så ikke selv reagere dagen efter. Religion må have en konsekvens for min dagligdag, og ikke kun når jeg har ornat på til gudstjenesten. Jeg holder utrolig meget af gudstjenesten, men den bliver en parodi på sig selv, hvis den står alene, siger Bent Melchior.

Foto: Peter Friis-Nielsen