Mormon: Jeg stemmer ikke på Romney

"Jeg vil ikke nødvendigvis stemme på Romney. Jeg vil lytte meget nøje til, hvad han rent faktisk foreslår, og veje det mod, hvad præsident Obama foreslår. Så jeg vil beslutte endeligt, hvad jeg stemmer," siger mormon og kunstner Daleene Menning, som her er i færd med at sætte en keramisk udsmykning på plads. Foto: S. Nielsen

"Jeg mener, at demokraterne er ægte fortalere for de fattige. Derimod er republikanerne fortalere for nogle familieværdier, som der synes at være meget få af tilbage," siger amerikanske Daleene Menning, som er kunstner og mormon

Mormoner skaber overskrifter i de danske nyhedsmedier, hvad enten det er en historie om en mormon, der er republikansk præsidentkandidat i USA, en religiøs satire musical på Broadway eller en dansk maler anerkendt som den bedste skildrer af Kristus af mange mormoner.

LÆS OGSÅ: Mormoner i USA er i vælten

Daleene Yvonne Menning er en amerikansk keramikkunstner og maler, og tidligere tillige underviser, født i august 1938. Hun har haft en livslang interesse for både kunst og politik. Hendes tro fik hende engang til at droppe en lovende karriere som kunstner, men hendes samlede livserfaring er, at det er muligt at leve et harmonisk liv med både kunst, politik og religion. Som en kommentar til al virakken omkring mormoner, siger hun:

"Folk tror, at de ikke kender nogen, der er mormon, men de tager fejl, for vi er overalt. Vi er nok ikke at finde på barer og værtshuse, men de fleste steder finder man os, og vi har ikke gjort et stort nummer ud af os selv, bortset fra på det seneste. Under kampen om republikanernes præsidentkandidatpost var der hele to mormoner i spil. Udover Mitt Romney, var der jo også Jon Huntsman. Det gjorde, at folk for alvor begyndte at interesserer sig for mormoner, ikke mindst her i USA.

Daleene Menning er født ind i en mormonfamilie. Hendes barndom var fyldt med aktiviteter i mormonkirken. Hendes far havde travlt med at arbejde for kirken foruden hans akademiske karriere på fuld tid. Han var biskop i en menighed nær San Francisco i Californien. I 1940'erne, var der ikke mange mormoner i Californien, og hendes familie var medvirkende til at opbygge en menighed der.

Om livet som barn og ung siger hun:

"Jeg følte aldrig, at jeg stak ud i samfundet som mormon. Jeg følte, at jeg havde et ret almindeligt liv, og at være medlem af mormonkirken var ikke noget enestående. Jeg gik i kirke, i skole og på arbejde, og det var det."

Fra en tidlig alder drømte Daleene Menning om at blive kunstner, og hun blev kunststuderende på Utah State University. Utah er hjertet af mormonismen i USA, og Daleene Menning fandt ikke kun et sted at studere kunst, hun fandt også et sted med mange trosfæller.

SE OGSÅ: Billedserie: 10 kendte mormoner

"Utah State University blev stedet, hvor jeg for alvor fandt kunsten. Jeg elskede mine lærere, og der var et herligt kreativt miljø. Jeg deltog også i kirkens aktiviteter dér. I nærheden af universitetsområder i USA har mormoner mange aktiviteter, og unge singler kan gå i kirke sammen. De fleste af de studerende på denne campus var mormoner, selvom det var et statsuniversitet. Jeg fik en dejlig tid med mine kreative venner og trosfæller," husker hun.

Den største fraktion af Mormonkirken, med cirka 14 millioner medlemmer på verdensplan, har sit hovedkvarter i Salt Lake City i Utah. Faktisk er op mod 60% af de 2,8 millioner indbyggere i Utah medlemmer af mormonkirken, hvilket gør den til den mest religiøst homogene stat i USA.

Desværre endte Daleene Mennings studier i Utah brat, da hun blev alvorligt syg og tog hjem til Californien, før hun kunne tage sin afsluttende eksamen. Da hun genvandt sit helbred, besluttede hun at arbejde i stedet for at genoptage studierne. Hun var da i begyndelsen af tyverne og tog arbejde i en tøjbutik i San Francisco. Det var på det tidspunkt, hun mødte sin mand.

"Han var fra University of Michigan. Vi mødtes i Kirken - selvfølgelig. Vi blev gift i templet i Los Angeles og flyttede derefter tilbage til Michigan for at han kunne afslutte sin uddannelse."

I Michigan vendte Daleene Menning også tilbage til universitetet, nu for at få hendes Master of Fine Art. Det var her, hun indså, at hun havde et ægte talent som kunstner. Men det var også på det tidspunkt, hun indså, at hun var nødt til at vælge mellem en kunstnerkarriere og et familieliv som mormon.

"I vores tro, mener vi, at vi skal tjene Gud og vore medmennesker ved hjælp af de talenter, som vi har fået. Livet handler ikke bare om en selv - tværtimod. Jeg begyndte at se, hvad det ville kræve for virkelig at slå igennem i kunstverdenen. Jeg vidste, jeg havde talent til at gøre det, og det gjorde mine vejledere også, men der var også en pris for at gøre det."

"Livet som kunstner fungerer bedst, hvis du er single, og du ikke behøver at dele din tid med nogen anden. Men jeg ville ikke leve livet sådan, da jeg ønskede at være gift. Jeg havde lovet min mand troskab for evigt. Temple-ægteskabet er for evigt, ved du, ikke bare livet på jorden, og jeg ville have en familie. Jeg indså, at jeg havde brug for at skære ned på mit arbejdsliv for at passe min familie og de åndelige mål i livet."

"Da jeg opdrog mine børn, indså jeg, at den bedste måde at udfolde min kreativitet på var gennem at være deres mor. Mine tanker begyndte at vende sig mod ting af mere åndelig natur. Jeg fik et længere perspektiv på livet, og begyndte at tænke på, hvad, som havde værdi i livet. Det var selvfølgelig værdier, som jeg havde med mig fra min opvækst, men det bundfælder sig først for alvor, når du indser værdiernes betydning gennem erfaret liv."

LÆS OGSÅ: Hvem er mormonerne?

På en måde er det her, at Daleene Mennings karriere både ender og begynder. Hun blev hyret til at undervise på samme college, som hendes mand underviste på nær Grand Rapids, Michigan. Her begyndte hun sin 34 år lange karriere som lærer i kunst. Men hendes egen karriere som kunstner var dog ikke slut med det. Det har udviklet sig gennem årene, og hun har specialiseret sig i keramik.

Daleene Mennings interesse i politik er heller aldrig svækket. Hendes far underviste i statskundskab, og hans studerende diskuterede altid, om han var demokrat eller republikaner, da de ikke kunne regne det ud fra hans undervisning. Han må have gjort et godt stykke arbejde for at forklare begge siders holdninger, mener hun. Men han var nu demokrat og var medlem af den lokale partiafdeling, forklarer hun.

"Vi havde diskussioner om politik hele hans liv, og jeg har været interesseret i det lige siden. For så vidt angår at være mormon, så indså jeg aldrig i min ungdom og mit unge voksenliv, at de fleste mormoner er republikanere, og jeg må også indrømme, at jeg ikke forstår det helt. Demokraterne, mener jeg, er ægte fortalere for de fattige. Derimod er republikanerne fortalere for nogle 'familieværdier', som der synes at være meget få af tilbage," siger hun.

Ifølge Daleene Menning er de fleste mormoner stolte af Mitt Romney og hans bedrifter. Men mange mormoner ved meget lidt om hans arbejde som guvernør i Massachusetts. Personligt kan Daleene godt lide hans sundhedspolitik og blev imponeret over, at præsident Obama kopierede og brugte den for hele nationen.

"De fleste mormoner er stolte af Romney, ligesom vi var stolte af Jon Huntsman, indtil han droppede ud af kampagnen. At have to mormoner med på samme tid var ret fantastisk," siger hun.

Selvom hun er imponeret, er det at stemme en anden sag:

"Jeg vil ikke nødvendigvis stemme på Romney. Jeg vil lytte meget nøje til, hvad han rent faktisk foreslår, og veje det mod, hvad præsident Obama foreslår. Så jeg vil beslutte endeligt, hvad jeg stemmer," siger hun.

At have en mormon som præsident vil betyde en række ting for mormonerne, mener Daleene Menning. Først og fremmest vil han blive kritiseret på mange områder, og noget af det vil være tilsløret kritik af hans kirke. Ikke mange præsidenter går rent faktisk i kirke hver søndag, da det giver for meget anledning til debat om blanding af religion og politik. Men Daleene Menning mener, at Romney vil holde fast i kirkegangen.

I kirken holder hun selv en lav profil omkring sine politiske synspunkter:

"Ikke mange mormoner er demokrater, men hos os har vi en 'undergravende' gruppe, der er demokrater. Vi sørger altid for, at vi ikke taler politik ved kirkens arrangementer," siger hun og ler.