"Sagen om Charlie Hebdos Muhammed-joke vil ikke eskalere"

"Muhammed-joken i det franske magasin Charlie Hebdo kan ikke sammenlignes med Jyllands Postens tegninger. Jyllands Posten var og er kendt som en højreorienteret indvandrer- og islamkritisk avis. Sådan opfattes ugebladet Charlie Hebdo ikke, for det laver sjov med alle religioner," mener imam Naveed Baig. Foto: Foto: Leif Tuxen.

Angrebet mod det franske satiremagasin kan ikke sammenlignes med Jyllands Postens Muhammed-tegninger, mener imam Naveed Baig

Hvad er din reaktion på den franske avis Muhammed-joke?
 
"Min reaktion: Jeg skal vel piskes, fordi jeg ikke døde af grin."

Hvad er din reaktion på angrebet på avisen?

"Det er uacceptabelt. 'Tre tossers værk' som det blev sagt af redaktøren for ugebladet Charlie Hebdo."

Mener du, at denne Muhammed-joke vil udløse samme reaktioner som, der kom imod Jyllandspostens Muhammed-tegninger? Og i så fald, hvorfor?

"Nej. Det vil ikke eskalere. Det kan ikke sammenlignes med Jyllands Postens tegninger. Jyllands Posten var og er kendt som en højreorienteret indvandrer- og islamkritisk avis. Sådan opfattes ugebladet Charlie Hebdo ikke, for det laver sjov med alle religioner. Den danske regering håndterede også sagen med Muhammed-tegningerne uheldigt i den indledende fase, hvilket medførte en eskalering. Det blev en 'os mod dem' diskurs uden nuancer, der opflammede situationen."

Opfatter du joken blot som en joke eller som et angreb mod muslimer?

"Jeg betragter det som en dårlig joke af et venstreorienteret magasin. De skulle istedet bruge jokes fra Mulla Nasrudeen Hodja. Det har ikke noget med diskussionen om ytringsfrihed at gøre. Langt de fleste muslimer bruger, beskytter og holder af ytringsfriheden. Helt generelt skal man passe på med at bringe orientalismen tilbage. Der skal være plads til respekt, saglighed og ligeværdig dialog. Man kommer ingen vegne ved at blive ved med at trykke tegninger, som man ved kan virke stødende."

"For tiden er jeg i gang med at lære min søn, at stop betyder stop. (Det er forhåbentlig en fase). Når nogle siger stop en gang, så skal man holde op. Man skal lære andres grænser for, hvad der ikke er sjovt længere. Så enkelt er det."

Naveed Baig
Hospitalsimam og panelist på religion.dk