Billedserie

10 vigtigste ting at vide om ramadanen

Muslimsk mand fra den libyske by Benghazi forbereder sig på at bryde fasten, den 2. august 2011. Men forbuddene er ikke det egentlige formål med ramadanen. Den indre indstilling er mindst lige så afgørende. Foto: Esam Omram al-Fetori.

Hverken vådt eller tørt i 30 dage, men til gengæld fokus på spirituel lærdom. Det er virkeligheden for omtrent en femtedel af verdens befolkning hvert år. Læs her om de 10 vigtigste ting om ramadanen og se billederne foroven

Ramadanen er den helligste måned i den islamiske kalender og markeres over hele verden. Men hvad betyder ramadanen egentlig for verdens muslimer?

1. Ramadanens oprindelse
For omkring 1.400 år siden fik profeten Muhammed sin første åbenbaring af ærkeenglen Gabriel. Begivenheden fandt efter sigende sted på den 27. dag i den niende måned, som netop kaldes ramadan. I de efterfølgende århundreder ind til i dag har muslimer brugt måneden til at faste. Fasten er et af de fem grundlæggende krav, der også kendes som islams fem søjler. Ramadanen er derfor en yderst central begivenhed inden for islam.

2. Ramadanen gælder alle muslimer, undtagen de, der ikke kan faste
Alle muslimer bør faste under ramadanen. Men personer, der udsætter sig selv for helbredsrisici ved at faste, er undtaget. Det gælder for eksempel børn, ældre og syge. Særlige omstændigheder kan også udskyde fasten. Gravide, rejsende eller sportsudøvere kan vælge at gøre godt for fasten på et andet tidspunkt.

3. Sommerfasten er længere
Ramadanen falder på forskellige datoer fra år til år. Det er fordi, den islamiske kalender følger månens gang. Sammenligner man med den gregorianske kalender, som vi kender bedst i Danmark, fremrykkes ramadanen således elleve dage hvert år. Derfor kan man ikke forbinde faste årstider eller måneder med ramadanen. Til gengæld betyder de lange sommerdage på den nordlige halvkugle, at fasten på dette tidspunkt er varmere og længere end om vinteren.

4. Det handler ikke kun om faste
Udover mad faster muslimer også fra drikke, tobak og seksuelt samkvem under ramadanen. Men forbuddene er ikke det egentlige formål med ramadanen. Den indre indstilling er mindst lige så afgørende. For eksempel er det ekstra vigtigt at give almisse og afholde sig fra at lyve og handle forkert under ramadanen.

LÆS OGSÅ: Fasten er en form for tilbedelse

5. Bemærkelsesværdige dage
Den nat, profeten fik sin åbenbaring, kaldes laylat al-qadr og får særlig opmærksomhed under ramadanen. Selvom ingen kender den nøjagtige dato, mener man, at den falder i løbet af ramadanens sidste ti dage muligvis på den 27. dag. Ligesom laylat al-qadr er den afsluttende fastebrydningsfest eid al-fitr en stor begivenhed. Børnene får gaver på denne dag, hvor det i øvrigt er forbudt at faste.

6. Fasten foregår kun i dagtimerne
Fasten gælder kun i dagtimerne, og derfor er det store spørgsmål naturligvis, hvilket tidspunkt på dagen solen går ned. Da ramadanen falder på forskellige tider af året, kan det være vanskeligt at vide nøjagtig, hvornår solen er gået ned. En gammel metode går ud på at holde en hvid og en sort tråd op i strakt arm. Så længe du kan se forskel på farverne, må fasten ikke brydes. I dag bruges gerne tabeller med præciser udregninger af solopgang og solnedgang.

7. Sådan kan en dag i ramadanen se ud
En typisk dag for en fastende muslim kan starte med et spartansk morgenmåltid - sohour, der skal indtages, mens det stadig er mørkt. Efterfølgende vælger nogle at gå hen i moskeen for at citere bestemte vers fra Koranen. Andre gør det derhjemme. Hvis der er tid, kan man få sig en lille lur, inden dagens arbejde påbegyndes som sædvanlig. Ellers holdes fasten indtil solnedgang, hvor familie og venner mødes for at bryde fasten med dagens andet måltid - iftar.

8. Ramadanen er en velgørende tid
Mange muslimer vælger at give penge til gode formål i løbet af ramadanen. Desuden serverer flere moskeer aftenmåltidet iftar for kvarterets fattige. Nogle af de mange almisser, som gives i løbet af ramadanen, giver mulighed for, at de mindst bemidlede muslimer også kan deltage i ramadanens afsluttende fest eid al-Fitr.

9. Spis lige dadler til
Dadler er mange steder en udbredt ramadan-spise. I Egypten gør man meget ud af at opdyrke dadler af ekstra god kvalitet. Gadesælgerne opkalder ofte deres bedste dadler efter berømte personer eller begivenheder. I 2009 besøgte USAs præsident Barack Obama Kairo, og ikke lang tid efter kunne man nyde Obama-dadler i Egyptens hovedstad. Er du ude efter en lækker daddel, skal du spørge efter Tahrir-dadler, som er opkaldt efter arnestedet for folkeopstand i Egypten i 2011.

10. Mit navn er Ramadan
Mange børn går i dag rundt med navne, der stammer fra religiøse tekster. Noa, Ester eller det engelske Grace (Nåde, Yndest) er kendte eksempler på det. Til gengæld er der ikke mange, der hedder Faste, selvom konceptet er kendt i flere store religioner. Blandt muslimske forældre er drengenavnet Ramadan dog ved at vinde indpas. Det er derfor tydeligt, at denne måned er højt respekteret og værdifuld.

Kilder: bbc.co.uk, beliefnet.com, guardian.co.uk, religion.dk, time.com

Mange muslimer vælger at give penge til gode formål i løbet af ramadanen. Desuden serverer flere moskeer aftenmåltidet iftar for kvarterets fattige. Foto: Rizwan Tabassum.
Ældre mand fra Yemen læser Koranen. For omkring 1.400 år siden fik profeten Muhammed sin første åbenbaring af ærkeenglen Gabriel. Begivenheden fandt efter sigende sted på den 27. dag i den niende måned, som netop kaldes ramadan. Foto: Mohammed Huwais.
Alle muslimer bør faste under ramadanen. Men personer, der udsætter sig selv for helbredsrisici ved at faste, er undtaget. Det gælder for eksempel børn, ældre og syge. Foto: .
De lange sommerdage på den nordlige halvkugle betyder, at fasten på dette tidspunkt er varmere og længere end om vinteren. Her forsøger en kvinde at blive kølet af foran Klippemoskeen i Jerusalem, den 5. august 2011. Foto: Ammar Awad.
Ligesom laylat al-qadr er den afsluttende fastebrydningsfest eid al-fitr en stor begivenhed. Børnene får gaver på denne dag, hvor det i øvrigt er forbudt at faste. På billedet fornøjer muslimske børn sig i en forlystelsespark i Gaza City under eid al-fitr festlighederne, den 2. oktober 2008. Foto: MAHMUD HAMS.
Indisk muslim justerer på urene, der indikerer de faste bedetider. Fasten gælder kun i dagtimerne, og derfor er det store spørgsmål naturligvis, hvilket tidspunkt på dagen solen går ned. Da ramadanen falder på forskellige tider af året, kan det være vanskeligt at vide nøjagtig, hvornår solen er gået ned. Foto: Noah Seelam.
En traditionel palæstinensisk "Mesaharaty" går den 9. august 2011 gennem de mennesketomme gader i Nablus for at vække folk, inden solen står op. En typisk dag for en fastende muslim kan starte med et spartansk morgenmåltid - sohour, der skal indtages, mens det stadig er mørkt. Foto: Alaa Badarneh.
Dadler er mange steder en udbredt ramadan-spise. Foto: Amr Abdallah Dalsh.
Her fejrer en palæstinensisk dreng begyndelsen på ramadanen, den 1. august 2011. Foto: Ali Ali.