Billedserie

Millioner af muslimer i Mekka

Det er denne bygning, Kabaen, som muslimerne valfarter til. Foto: Reuters/Muhammad Hamed

I disse dage er byen Mekka i Saudi-Arabien vært for millioner af mennesker. Muslimer fra hele verden valfarter til en bygning og en sten, der er meget central for deres religion

Kabaen, hedder den.

En stor, firkantet bygning, som ifølge muslimernes helligskrift, Koranen, er bygget af Abraham og menes at stamme fra verdens skabelse.

Inden i Kabaen ligger en sort sten, som ifølge isalm menes at stamme fra Paradis.

Troende muslimer skal mindst én gang i deres liv tage på pilgrimsfærd eller hajj i Mekka og besøge det berømte tempel.

Derfor tager millioner af muslimer hvert år til Saudi-Arabien i den måned, som kaldes pilgrimsfærdsmåneden eller Dhul-Ḥijjah i den islamiske kalender. I år startede denne måned den 30. september.

I denne billedserie kan du få et indblik i, hvad pilgrimsfærden går ud på, og i hvor mange forskellige mennesker, der tager til Mekka.

Kabaen er det absolutte mål for den muslimske pilgrimsfærd. Når muslimer beder de fem daglige bønner, vender de sig mod netop Kabaen i Mekka, så det er for mange en stor oplevelse at komme helt tæt på helligdommen.

Her kan man se tusindvis af mennesker, som går rundt om Kabaen. Det er en del af pilgrimsfærden til Mekka, at man skal gå syv gange rundt om templet.

I Kabaen er der to døre - den ene er vist på billedet. De mange pilgrimme forsøger at nå hen til Kabaen for at røre ved en sort sten, som er bygget ind i templet. Stenen siges at være en meteorsten, som stammer fra Paradis.

Pilgrimmene i Mekka kommer fra hele verden, her er detafrikanske kvinder i gul klædedragt.

Den traditionelle klædedragt for pilgrimme i Mekka er hvid. Her er det en gammel mand, som bærer dragten, der består af to stykker klæde. I Koranen står der, at man ikke for enhver pris skal tage til på pilgrimsfærd i Mekka. For eksempel er det ikke en pligt at tage afsted, hvis man er syg, fattig eller for gammel til rejsen.

En muslimsk kvinde med sin telefon på vej til bøn i en stor moské i Mekka.

Den muslimske pilgrimsfærd rummer meget mere end blot at komme tæt på Kabaen, for eksempel tager mange til byen Medina længere nordpåfor at besøge profeten Muhammeds grav.

Det er en stor udfordring for myndighederne, når så mange mennesker er i denne samme by på samme tid. I år er det en særligt stor udfordring på grund af ebola-truslen i Afrika. Derfor ses mange pilgrimme med beskyttelsesmasker for munden.

Også børn kan tage på pilgrimsfærd med deres forældre. Her bæres en lille pige af sin far, de to har netop været til bøn i Mekka.

Foto: Reuters/Muhammad Hamed/Scanpix
Foto: Ashraf Amra/Scanpix
AFP Photo/Mohammed Al-Shaikh/Scanpix
AFP Photo/Mohammed Al-Shaikh/Scanpix
AFP Photo/Mohammed Al-Shaikh/Scanpix
Reuters/Muhammad Hamed/Scanpix
AFP Photo/Mohammed Al-Shaikh/Scanpix