Islamisk nytår er en ny begyndelse

Den islamiske kalender regnes fra migrationen muslimerne foretog fra Mekka til Medina, skriver muslim og studerende Nour Tessie Jørgensen om nytåret, der i den islamiske kalender i begynder den 25. oktober. Foto: Hubert Satlers tegning af Mekka 1897/ wikimedia commons

Islamisk nytår er ikke en egentlig festdag, men nogle muslimer bruger dagen til at ihukomme den dag, profeten Muhammed nåede til Medina. Her får du historien om, hvorfor det muslimske årsskifte sker i denne tid

Den 14. oktober 2015, få minutter før kl. 18.00, indtræder muslimer verden rundt i det nye, islamiske år. Dette år forlader muslimerne år 1436 og indtræder i år 1437.

Få her muslim Nour Tessie Jørgensens fortælling om historien bag den islamiske kalender og hendes egen markering af nytåret.

Indlægget blev første gang bragt sidste år i oktober 2014: 

Den islamiske kalender regnes fra migrationen muslimerne foretog fra Mekka til Medina. Begge byer lokaliseret i landet vi nu kender som Saudi Arabien. Dagen for migrationen er en milepæl i islamisk historie og muslimers selvforståelse. Det er dagen for en ny begyndelse, en etablering af en bystat, hvor muslimerne skulle føle sig frie. Dette skete i år 622 evt. 

Eftersom dagen for migrationen er en glædes dag i islamisk historie fejrer flertallet af verdens muslimer den med sociale aktiviteter og forskellige former for tilbedelse.

De forskellige traditioner, der senere er blevet implementeret i forskellige lande, varierer fra kultur til kultur, da der ikke eksisterer en konkret måde hvorpå muslimer (som den homogen gruppe) fejrer nytår.

Et mindretal af muslimer, henholdsvis Shia-muslimer, fejrer oftest ikke denne dag, da Muharram-måned betragtes som en sørgemåned, og glæde eller anden fejring er et tabu.

Årsagen til dette er Karbala-slagets udfoldelse den 10. muharram år 61 (ifølge islamiske kalender), hvor Profeten Muhammads (fred og velsignelser over ham) barnebarn blev myrdet.  

Jeg har ingen planer om at fejre nytår i anden forstand end, at jeg, for mig selv, vil ihukomme den dag, hvor Guds Sendebud Muhammad (fred og velsignelser over ham) nåede til Medina. En historie om fornyet håb og inspiration.