Klassiker

Muslim: Vores nytår er en glædes dag i islamisk historie

Den islamiske kalender regnes fra migrationen, muslimerne foretog fra Mekka til Medina, skriver muslim og studerende Nour Tessie Jørgensen om nytåret, der i den islamiske kalender i begynder den 31. august. Foto: Privatfoto

Islamisk nytår er ikke en egentlig festdag, men nogle muslimer bruger dagen til at ihukomme den dag, profeten Muhammed nåede til Medina. Få her muslim Nour Tessie Jørgensens fortælling om historien bag den islamiske kalender

Om få dage indtræder muslimer verden rundt i det nye, islamiske år. Den islamiske kalender regnes fra den migration, muslimerne foretog fra Mekka til Medina. Begge byer er lokaliseret i landet, vi nu kender som Saudi Arabien.

Dagen for migrationen er en milepæl i islamisk historie og muslimers selvforståelse. Det er dagen for en ny begyndelse, en etablering af en bystat, hvor muslimerne skulle føle sig frie. Dette skete i år 622.

Eftersom dagen for migrationen er en glædes dag i islamisk historie, fejrer flertallet af verdens muslimer den med sociale aktiviteter og forskellige former for tilbedelse.

De forskellige traditioner, der senere er blevet implementeret i forskellige lande, varierer fra kultur til kultur, da der ikke eksisterer en konkret måde hvorpå muslimer (som en homogen gruppe) fejrer nytår.

Et mindretal af muslimer, henholdsvis shia-muslimer, fejrer oftest ikke denne dag, da Muharram-måned betragtes som en sørgemåned, og glæde eller anden fejring af den er et tabu. Årsagen til dette er Karbala-slagets udfoldelse den 10. muharram år 61 (ifølge den islamiske kalender), hvor profeten Muhammeds barnebarn blev myrdet.

Jeg har ingen planer om at fejre nytår i anden forstand, end at jeg for mig selv vil ihukomme den dag, hvor Muhammed nåede til Medina. En historie om fornyet håb og inspiration.