Klassiker

Muslimer i Danmark og verden markerer ashura

Her samles indiske muslimer om Tazia, en model over Imam Husseins mausoleum. Foto: Scanpix

Markeringen af ashura er vidt forskellig blandt sunni- og shia-muslimer. Den danske markering er også en politisk afstandtagen fra "misbrug af islam", siger talsmand for Dansk Muslimsk Forening

Den 10. september i 2019 holder shia-muslimer verden over Ashura eller Martyrernes Dag, som det hedder på dansk.

Den dag mindes man et helt særligt mord. For i år 681 e.kr. blev Hussein ibn Ali dræbt. Han var barnebarn til Profeten Muhammed og dødeved et slag i byen Karbalai det nuværende Irak. Efter sin dødblev han martyr.

Men hvorfor er lige netop hans død så vigtig?

For at finde svaret må man se på forskellen mellem sunni- og shiamuslimer. Verdens muslimer fordeler sig nemlig i de to grupper, og det skyldes en arvestrid, der opstod, da Profeten Muhammed døde. Spørgsmålet var nemlig, hvem der skulle efterfølge ham som kalif og leder.

De, der senere blev sunni-muslimer, mente, at hans nære rådgiver Abu Bakr, skulle efterfølge Muhammed. Derimod så de senere shia-muslimer helst, at Muhammeds fætter og svigersøn Ali ibn Abi Talib overtog lederskabet, så det blev i familien.

Da Alis søn Hussein blev dræbt i 681, så man for alvor forskellen på sunni- og shiamuslimer. For ifølge shia-muslimerne var Hussein, i kraft af at være efterkommer af Muhammed, den retmæssige kalif.

Derfor markerer shia-muslimer stadig den dag. Dagen falder på den tiende dag i den første måned ifølge den islamiske kalender og er kulminationen på ti dages sorg over Husseins død.

Sunni-muslimer fejrer også ashura, men af en helt anden grund. Her mindes man enten den dag, Adam genfandt Eva efter uddrivelsen fra Paradiset, eller den dag, hvor Noas ark gik på grund. Dagen markeres med frivillig faste.

Shiamuslimer mindes drabet på Hussein

På selve Martyrernes dag ihukommer shiamuslimer drabet og sorgen ved blandt andet at tage på pilgrimsfærd til Karbala og ved at udføre blodige passionsspil om Husseins martyrdød.

Det er nogle steder i verden også en tradition at piske sig selv eller dunke sig på brystet for at udtrykke sin sorg og gennemleve den smerte, som Hussein led. Nogle shia-muslimer snitter sig endda i panden, så blodet flyder.

Du kan se billeder af den tradition her.

Ashura i Danmark

I Danmark går det dog ikke så voldsomt til. Murteza al Shawi, der er formand for Dansk Muslimsk Forening, fortæller, at man i København markerer dagen med et optog, som går fra Nørreport Station til Nørrebro Station.

"I Danmark har vi haft et sørgeoptog i 11-12 år. Det er efterhånden blevet et mere og mere dansk optog, fordi vi gerne vil nå ud til vores medborgere i samfundet. Derfor har vi banner og slogans på dansk," siger han.

I optoget mindes man Husseins martyrdød i 681, men optoget bruges også til at trække paralleller til nutidens problemstillinger:

"Med dette års optog vil vi gerne markere, at vi ikke går ind for misbrug af islam. Derfor har vi bannere og slogans, der lyder 'Nej til ISIS', 'Nej til tyranni' og 'nej til uretfærdighed.' Og det er værdier, som vi har til fælles med andre danskere," siger han.

Kilder: Jørgen Bæk Simonsen, professor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, Gads Leksikon om Islam

En iransk mand serverer en rituel suppe med bønner og grøntsager for deltagerne i Tazieh, et teater, der opføres på dagen for Ashura. Foto: Oleksandr Rupeta/NurPhoto/Sipa USA/Scanpix