Klassiker

Muslimer i Danmark og verden markerer ashura

På grund af omstændighederne forløber ashuraen på en lidt anderledes måde end det plejer. Foto: Ahmad Al-Rubaye/AFP/Ritzau Scanpix

Markeringen af ashura er vidt forskellig blandt sunni- og shia-muslimer. Men værdierne er universelle, fortæller Mohammad Khani, imam i Imam Ali moskeen, om den muslimske højtid, der er noget præget af corona i 2020

Den 29. august 2020 holder shia-muslimer verden over ashura eller Martyrernes Dag, som det hedder på dansk.

Den dag mindes man et helt særligt mord. For i år 681 e.Kr. blev Hussein ibn Ali dræbt. Han var barnebarn til Profeten Muhammed og døde ved et slag i byen Karbalai i det nuværende Irak. Efter sin død blev han martyr.

Men hvorfor er lige netop hans død så vigtig?

For at finde svaret må man se på forskellen mellem sunni- og shiamuslimer. Verdens muslimer fordeler sig nemlig i de to grupper, og det skyldes en arvestrid, der opstod, da Profeten Muhammed døde. Spørgsmålet var nemlig, hvem der skulle efterfølge ham som kalif og leder.

De, der senere blev sunni-muslimer, mente, at hans nære rådgiver Abu Bakr skulle efterfølge Muhammed. Derimod så de senere shia-muslimer helst, at Muhammeds fætter og svigersøn Ali ibn Abi Talib overtog lederskabet, så det blev i familien.

Da Alis søn Hussein blev dræbt i år 681, så man for alvor forskellen mellem sunni- og shiamuslimer. For ifølge shia-muslimerne var Hussein, i kraft af at være efterkommer af Muhammed, den retmæssige kalif.

Derfor markerer shia-muslimer stadig hans dødsdag. Dagen falder på den 10. dag i den første måned ifølge den islamiske kalender og er kulminationen på 10 dages sorg over Husseins død.

Sunni-muslimer fejrer også ashura, men af en helt anden grund. Her mindes man enten den dag, Adam genfandt Eva efter uddrivelsen fra Paradiset, eller den dag, hvor Noas ark gik på grund. Dagen markeres med frivillig faste.

Shiamuslimer mindes drabet på Hussein

På selve Martyrernes Dag ihukommer shiamuslimer drabet og sorgen ved blandt andet at tage på pilgrimsfærd til Karbala og ved at udføre blodige passionsspil om Husseins martyrdød.

Det er nogle steder i verden også en tradition at piske sig selv eller dunke sig på brystet for at udtrykke sin sorg og gennemleve den smerte, som Hussein led. Nogle shia-muslimer snitter sig endda i panden, så blodet flyder.

Du kan se billeder af den tradition her.

Ashura i Danmark
I Danmark går det dog ikke så voldsomt til. Hvert år mødes shiamuslimer fra hele landet for at markere ashura på Nørrebro. Her plejer de at gå optog fra Nørreport Station til Imam Ali Moskeen, men i 2020 er optoget aflyst på grund af corona-situationen, fortæller imam Mohammad Khani:

”Vi ønsker at tage hensyn til omstændighederne og ikke at bidrage til mere smitte,” fortæller han.

Programmet i moskeen vil dog blive afholdt, men ikke uden at imødekomme sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Blandt andet har man valgt at lave et tilmeldingssystem, der begrænser deltagerantallet, som plejer at tælle flere tusinde mennesker.

”Vi regner med cirka 180 deltagende i moskeen per dag i løbet af de ti sørgedage. Derudover sørger vi for håndsprit ved indgangen og mundbind til de, der skulle mangle. Og så har vi lavet markeringer inde i selve salen for at efterleve afstandskravene,” forklarer Mohammad Khani.

Programmet i moskeen er overordnet i to dele. Det består af taler, der beskæftiger sig med de mere intellektuelle aspekter af ashura, og af sørgedigtning, der tager vare på de mere følelsesmæssige aspekter. Begge dele vil foregå på dansk.

”De værdier, som Hussein repræsenterede, og som vi holder i hævd ved at markere ashura, efterleves og kommer til udtryk på mange forskellige måder. De er ikke begrænsede af en bestemt tid. Det er derfor, at det stadig er vigtigt at markere 1400 år senere,” bedyrer Mohammad Khani.

Kilder: Jørgen Bæk Simonsen, professor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, Gads Leksikon om Islam

En iransk mand serverer en rituel suppe med bønner og grøntsager for deltagerne i Tazieh, et teater, der opføres på dagen for Ashura. Foto: Oleksandr Rupeta/NurPhoto/Sipa USA/Scanpix