"Vi er arabiske kristne - ikke kristne arabere"

Sally Hannouneh på 16 år er for tiden på besøg i Danmark med sin ven George Qumseyah. Foto: Mads Skøtt Strømme

En lille del af den palæstinensiske befolkning er kristne. Men det er vigtigere at være araber end at være kristen, lyder det fra to kristne palæstinensere, der har besøgt Danmark

Det har været en svær sommer i Israel og i de palæstinensiske selvstyre-områder.

Konflikten mellem den israelske og den palæstinensiske befolkningsgruppe har været tilspidset, og mange har mistet livet.

Denne sommer står ikke alene, men er en af mange kulminationer i en lang konflikt, der traditionelt står mellem de jødiske israelere og de muslimske palæstinensere. Men faktisk er ikke alle palæstinensere muslimer.

 En lille del af palæstinenserne på omkring 2 pct. er nemlig kristne. 

Læs mere om populationen i Gaza her, og læs mere om populationen på Vestbredden her 

To af dem var forleden på besøg i Danmark, nemlig Sally Hannouneh og George Qumseyah, begge på 16 år. I en uge boede de på Midtsjællands Efterskole, hvor de mødte skolens elever og fortalte dem om, hvordan det er at bo i Palæstina.

Det er der kommet en reportage ud af, som du kan læse her.

Sally og George bor begge med deres familier i byen Beit Sahur på Vestbredden i Palæstina. Der går de i skole i 11. klasse og bruger tiden på deres venner og lektierne. Men noget af tiden går også med at gå i kirke.

George fortæller, at hans kristne tro betyder, at han går i kirke hver søndag. Det foregår dog ikke helt som i Danmark:

"I vores gudstjenester beder vi og lytter til præsten, og så går vi til nadver. Vi synger ikke salmer, men det kan ske, at nogle af bønnerne synges," siger han.

Den dominerende kristne religion i Palæstina er den græsk ortodokse, som du kan læse mere om her

Men antallet af kristne på Vestbredden og i Gaza er faktisk faldende. Det skyldes både et lavt fødselstal hos de kristne, og at de i høj grad emigrerer til andre lande.
 
I Palæstina er det nu ikke særlig afgørende, om man er kristen eller muslim. Sally fortæller, at hun har masser af muslimske venner, og at alle lever sammen i fred og uden problemer:

"Vi har vores kirker, og de har deres moskéer, men ellers er der ingen forskelle," siger hun. 

Harmonien mellem kristne og muslimske palæstinensere afspejler sig også i landets lovgivende forsamling, hvor de kristene faktisk har flere repræsentanter, end deres antal i befolkningen berettiger dem til. 

Måske hænger det sammen med, at palæstinensere ikke identificerer sig med deres religion men nærmere med deres etnicitet.

George siger ihvertfald:

"Der er et arabisk ordsprog, som lyder: 'Jeg er arabisk kristen, ikke kristen araber.' Det betyder, at det at være araber kommer først."

Og Sally supplerer ham:

"Man skal være stolt af at være araber." 

Kilder: Palaestina-info.dkThe World Factbook Artiklens indledning er blevet præciseret. 

George Qumseyah. Foto: Mads Skøtt Strømme
Sally Hannouneh. Foto: Mads Skøtt Strømme