Spørg

Min kæreste og jeg vil gerne have en islamisk vielse, men min far er imod. Hvad gør jeg?

Der kan være mange faldgruber ved en islamisk vielse, eller en såkaldt nikah-vielse, skriver forfatter og muslim Aminah Tønnsen. Billedet viser en muslimsk brud i Mumbai. Foto: Danish Siddiqui/Reuters/Ritzau Scanpix

En iransk kvinde vil gerne vies islamisk med sin arabiske mand, fordi de bor sammen og gerne vil have, at det er halal - men hendes far er imod det. Forfatter og muslim Aminah Tønnsen svarer, at der kan være mange faldgruber i en islamisk vielse

Spørgsmål
Hej.

Jeg skriver, da jeg er iransk kvinde og min kæreste er araber, og hans forældre og også os selv ønsker at blive viet via en imam, da vi bor sammen og gerne vil have det er “halal”.

Jeg er selv muslim, men min far har de seneste år taget MEGET afstand fra alt, der har med islam at gøre. Han tror ikke på noget og er derfor imod, at vi ønsker en imam til at udføre vielsen.

Min kærestes familie vil gerne hjem til mine forældre af respekt for min familie, for at “bede om min hånd”, på god gammeldagsvis.

Jeg tog derfor snakken med min far i går, og han er fuldstændig uforstående overfor alt dette. Han er imod, at der skal være en imam og føler, at det er min svigerfamilies måde at få min far til at acceptere islam, og dette nægter han.

Både min bror og jeg har prøvet at forklare ham, at dette intet har med ham at gøre, men at det handler om mig og at det er en dag, der betyder noget for mig. Hvilket han derfor burde “bide i sig” og støtte mig uden at komme med alle de bemærkninger.

Mit spørgsmål er så:
Ved vielse af en imam derhjemme, skal jeg så underskrive noget? Skal min far underskrive noget? Vil min far blive bedt om at skulle sige noget eller acceptere noget, såsom at han godkender, at hans datter gives bort? Er der nogen form for kontrakt, når det bliver lavet igennem en lokal imam?

Håber mine spørgsmål giver mening og at I kan hjælpe.

Med venlig hilsen
R.

Svar
Kære R.

Du spørger, hvordan en nikah-vielse, den såkaldt islamiske vielse, foregår. Der findes ingen faste regler herfor, forskellige imamer håndterer det forskelligt, så I må spørge jer for - også i forhold til din fars rolle ved vielsen. I skal blot huske på, at en nikah-vielse ikke har juridisk gyldighed, og at den i princippet ikke er noget som helst værd.

Det Europæiske Råd for Fatwa og Forskning har allerede i 2005 pointeret, at de såkaldt islamiske ægteskaber ikke er islamiske, og at man ikke bør leve sammen som ægtefolk uden at have registreret sit ægteskab hos de borgerlige myndigheder.

Rådet har endvidere gentagne gange opfordret muslimer til at indgå ægteskab med borgerlig gyldighed for at sikre ægtefællers og børns juridiske rettigheder.

Alligevel anses en nikah-vielse i nogle traditionelle muslimske miljøer for vigtigere end den borgerlige vielse, og det kan være meget vanskeligt at få "skilsmisse", hvis manden sætter sig på bagbenene. Dette er blevet omtalt i vestlige medier utallige gange i de seneste år.

Endvidere risikerer I, at I - hvis I rejser i muslimske/islamiske lande - betragtes som ugifte, og at jeres eventuelle børn betragtes som ikke-ægtefødte.

Af flere danske moské-hjemmesider fremgår, at man kun foretager en nikah-vielse, hvis der foreligger en verdslig vielse, det vil sige en vielse indgået med borgerlig gyldighed. Det er nemlig således, at de imamer, der har fået tilkendt vielsesret af Kirkeministeriet, mister denne, hvis de foretager vielser, der ikke registreres hos myndighederne.

Selvom I skulle finde en imam, der er villig til at foretage en nikah-vielse, kan det i værste fald ende med, at du en dag sidder med håret i postkassen, med meget begrænsede rettigheder og uden at kunne få "skilsmisse".

Jeg vil derfor indtrængende opfordre jer til at indgå ægteskab med borgerlig gyldighed for at sikre hinandens og jeres fremtidige børns rettigheder. I kan jo sagtens følge de traditionelle procedurer med, at brudgommens familie anholder din far om din hånd, inden I går på rådhuset. Så kan I altid på et senere tidspunkt opsøge en imam, hvis det er vigtigt for jer. Denne løsning vil måske være nemmere for din far at gå med til.

Følgende punkter bør I få indskrevet i nikah-dokumentet:
1) At begge parter har lov til at søge om skilsmisse.
2) At kontrakten automatisk ophører, hvis I får skilsmisse ved en verdslig domstol.
3) At forældremyndighed, hustru- og børnebidrag ved skilsmisse reguleres i henhold til dansk lov og ret.
4) At en nikah-vielse skal indeholde en anmærkning om brudegavens (mahr/sadaq) størrelse.

Hold jer til et symbolsk beløb, der skal betales ved selve vielsen. Det kan være meget vanskeligt at få en eventuel anden rate udbetalt ved skilsmisse eller død, hvis man ikke har papirerne i orden.

I skal også være opmærksomme på, at ægtefæller ifølge Koranen har særeje; men at dansk lov som udgangspunkt har fælleseje - med mindre man opretter en særskilt ægtepagt.

I kan naturligvis også vælge at blive viet af en imam med vielsesbemyndigelse, der både står for den borgerlig/juridiske vielse og den efterfølgende nikah-vielse. Også her er det vigtigt at få præciseret de ovennævnte punkter i nikah-dokumentet.

Det kan synes vældig kompliceret, men at indgå ægteskab er en alvorlig sag og skulle gerne bringe tryghed og sikre parternes rettigheder.

Med venlig hilsen
Aminah Tønnsen
Forfatter og muslim

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.