Ramadan 2021

Læs alle artikler i serien om ramadan i Danmark

Khayr el-Barriya-moskeen, der ligger på ydre Nørrebro i København. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Religion.dk sætter under dette års ramadan fokus på ramadanen i en dansk kontekst. I løbet af ramadanen bringer vi interviews og artikler med eksperter og personer, der har en særlig forståelse for, hvad det betyder at fejre ramadan i Danmark. Følg med i alle artiklerne her

Der bor omkring 300.000 danske muslimer i landet, som hvert år fejrer ramadan. I 2021 løber ramadanen fra den 13. april til den 12. maj, og i den tid sætter Religion.dk fokus på, hvordan det er at fejre ramadan i Danmark, samt hvordan ramadanen er blevet en del af dansk kultur.

Læs blandt andet interviews med personer, som forsøger at udbrede viden om og forståelse for den muslimske højtid og på den måde nuancere de narrativer, der findes om muslimer i Danmark.

Læs eller genlæs alle artikler i serien her:

Özlem Cekic om ramadanmiddag: Hvis vi ikke mødes på tværs, bliver samtalen kortsluttet

På trods af det angreb, som skete ved sidste års online ramadanmiddag, hvor deltagerne blev udsat for videoer af børn, der blev misbrugt, holder Özlem Cekic og foreningen Brobyggerne endnu en gang ramadanmiddag. For hende er der ikke et alternativ til den samtale mellem forskellige mennesker, som ramadanmiddagene muliggør.

Læs hele artiklen her.

Hvordan ramadanen kom til Danmark og blev en del af kulturen

I år begynder den muslimske fastemåned den 12. april. Hvordan, hvornår og hvorfor kom islam og dermed højtiden ramadanen til Danmark? Det er et komplekst og spændende spørgsmål, som vi her dykker ned i.

Læs hele artiklen her.

Poul Madsen: Jeg bygger bro fra en uventet kant

Den tidligere chefredaktør for Ekstra Bladet har i en årrække gjort sig bemærket ved offentligt at skabe positiv opmærksomhed omkring den muslimske fastemåned ramadan. Hvad er hans begrundelse, og hvorfor falder støtten på et tørt sted?

Læs hele artiklen her.

Voxpop: Højskoleforstandere om sangen “Ramadan i København”

Da det kom frem, at sangen “Ramadan i København” ville komme med i højskolesangbogen, kom der gang i debatten omkring islams rolle i Danmark. Religion.dk har hørt en række højskoleforstandere til, hvilke tanker, der er om sangen, på højskolerne.

Læs hele artiklen her.

Værter bag ny podcast om islam: ”Vi har integreret den danske kultur i ramadanen”

Med podcasten ”Thinking Out Loud” ønsker værterne Atiyo Muse og Aisha Tambajang at udbrede kendskabet til islam og ramadan. De danske værdier har sneget sig ind i værternes ramadan, men til gengæld oplever de ikke, at danskere kender nok til muslimernes højtid.

Læs hele artiklen her.

Musiker Isam B: Vi har behov for en dansk ramadankultur

Da sangen ‘Ramadan i København’ blev optaget i Højskolesangbogen, vakte det debat, men for Isam B, en af sangskriverne bag, kan sangen være med til at nuancere narrativet om ramadan i Danmark. Religion.dk har mødt ham til en snak om at kunne fortælle sin egen historie og vigtigheden af at forstå sin nabo.

Læs hele artiklen her.

Foto: Johanne Teglgård Olsen
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Foto: Lars Koue Mogensen/ Askov Højskole/ Christoffer Askmann/ Anika Lori
Foto: Leif Tuxen
Foto: Madi Camara
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix