Lailat al-qadr - skæbnenatten

På lailat al-qadr tæller handlinger for en levetid. Mange samles derfor i bøn og tilbedelse. Her ses bedende muslimer samlet ved klippehelligdommen i Jerusalem på lailat al-qadr. Ved klippehelligdommen steg Muhammed angiveligt til himmels, og derfor samles mange netop her på lailat al-qadr. Foto: Ammar Awad/Reuters/Ritzau Scanpix

Under muslimernes fastemåned ramadan er der en nat, der er helt særlig. Den hedder lailat al-qadr, og det er denne nat, hvor Muhammed angiveligt modtog sin første åbenbaring for mere end 1400 år siden. Natten tilbringes af mange muslimer i dyb tilbedelse, for gode handlinger denne ene nat kan give velsignelser nok til en hel levetid

Under fastemåneden ramadan fejrer muslimerne den nat, hvor deres profet Muhammed fik sin første åbenbaring. Natten kaldes lailat al-qadr eller skæbnenatten på dansk.

Mange muslimer bruger natten på at bede og udføre gode handlinger, for denne nat tæller gode handlinger nemlig for en hel levetid.

Indhold

  • Hvad er lailat al-qadr?
  • Hvornår er lailat al-qadr?
  • Velsignelser på lailat al-qadr
  • Hvilket koranvers blev åbenbaret på lailat al-qadr?

Hvad er lailat al-qadr?

Lailat al-qadr, også kaldt skæbnenatten, er den nat, muslimernes profet Muhammed gennem englen Gabriel fik åbenbaret det første vers af Koranen.

Dagen kaldes også den store nat eller bestemmelsesnatten.

Åbenbaringen skete i år 610, mens Muhammed sad i grotten Hija nær Mekka. Dette blev startskuddet på åbenbaringen af Koranen, der blev nedsendt lidt efter lidt i løbet af 23 år.

Koranen er muslimernes helligste skrift. Koranen indeholder Guds direkte åbenbaringer til Muhammed og opfattes af muslimer som Guds direkte ord. Mange mener derfor også, at en oversættelse af Koranen, for eksempel en oversættelse til dansk, ikke er den rigtige Koran.

Hvornår er lailat al-qadr?

Der er uenighed om den faktiske dato for denne vigtige nat, men der er enighed om, åbenbaringen kom på en af de sidste 10 dage af den muslimske måned ramadan, og ofte bliver natten markeret den 27. dag i ramadanen.

Den muslimske kalender adskiller sig meget fra den gregorianske, så derfor rykker lailat al-qadr - ligesom ramadan - sig hvert år.

Velsignelser på lailat al-qadr

På denne nat har handlinger meget større moralsk indvirkning end ellers. Faktisk svarer én god handling denne nat til en hel levetid af samme gode handling.

I Koranens sura al-Qadr står nemlig, at denne nat er bedre end tusind måneder, og de tusind måneder fortolkes som en levetid.

Af denne årsag bruger mange natten i dyb tilbedelse, hvor man beder og reciterer Koranen. Desuden er det oplagt at betale sin almisse, zakat, på lailat al-qadr. Almisse er en af de fem søjler, som er grundlaget for den muslimske tro.

Ved at udføre gode handlinger denne ene nat mener mange altså, at man kan sikre sig velsignelse til en hel levetid.

Hvilket koranvers blev åbenbaret på lailat al-qadr?

Et vers fra Koranen kaldes en sura, og den første sura, der blev åbenbaret for Muhammed var de første fem linjer af sura 96, al-’Alaq.

I Ellen Wulffs danske koranoversættelse fra 2009 lyder det sådan her:

I den nådige og barmhjertige Guds navn

Læs op i din Herres navn, Han, som skabte,

som skabte mennesket af levret blod!

Læs op! Din Herre, den mest gavmilde, er den,

der lærte med pennen,

der lærte mennesket, hvad det ikke vidste.