Min bedste bog til hængekøjen

Natasha Al-Hariri: Min yndlingsbog har lært mig at give slip på mit barn

"Profeten" rummer svar på livets store spørgsmål om liv, død, kærlighed og sorg, fortæller jurist og debattør Natasha Al-Hariri om sin yndlingsbog til hængekøjen. Foto: Leif Tuxen

Natasha Al-Hariris yndlingsbog til sommerferien rummer råd til alle livets situationer. Især budskabet til forældre om, at de skal turde give slip på deres børn, er noget Natasha Al-Hariri har taget til sig

Natasha Al-Hariri læste ”Profeten” af den libanesiske forfatter Kahlil Gibran på et tidspunkt, hvor fremtiden lå åben. Bogens filosofiske tone trak hende op på et højere niveau og fik hende til at tænke over sit liv, og i dag vender jurist og debattør Natasha Al-Hariri stadig tilbage til ”Profeten”, når hun har brug for at se det hele lidt ovenfra:

”Den rummer nogle fine og ærlige betragtninger om livet, som jeg har taget med mig i mange stadier af mit liv,” fortæller hun.

”Profeten” skildrer gennem en samling smukke prosatekster en profets svar på alverdens store spørgsmål. Han skal til at forlade sin fødeby, men befolkningen holder ham tilbage for at få svar på alverdens ting:
 
”Indbyggernes spørgsmål og profetens svar er det, der driver handlingen fremad. Vi kommer ind på de helt store temaer som kærlighed, død, sorg og krig,” siger Natasha Al-Hariri.
 
I den arabiske verden citeres ”Profeten” ofte ved store begivenheder, for eksempel i bryllupstaler, hvor gommen læser op fra et særligt afsnit om ægteskab. Men det var en anden tekst, som især gjorde indtryk på Natasha Al-Hariri:
 
”Der er et sted, hvor profeten sammenligner forældre med en bue, hvorfra pilen, altså barnet, skydes afsted. Den metafor kan jeg godt lide, for den viser, at forældre skal kunne give slip på deres børn. Vi skal sende dem ud i verden og give dem frihed til at være sig selv og bestemme selv. Det er et vigtigt budskab, som også er aktuelt lige nu midt i debatten om curlingforældre, der er bekymrede for deres små pus på Roskilde Festival,” griner hun.

Første gang Natasha Al-Hariri læste den filosofiske bog var i hendes teenageår: ”Jeg havde mit studie, men ellers lå alt andet åbent. Jeg vidste ikke, hvad fremtiden skulle bringe, og ’Profeten’ passede perfekt til den tilstand, jeg var i, og den fik mig til at se livet fra et andet perspektiv end normalt."
 
Siden dengang har Natasha Al-Hariri mange gange hevet de smukke, poetiske tekster frem fra skuffen:

”Den har noget til enhver livssituation og kan lære dig noget, lige meget hvor du befinder dig i livet. Og netop derfor er den tidløs og tåler at blive læst igen og igen."