Islamforsker: Saudiarabiske løfter om moderat islam handler om magt

Foto: Golovkin Pavel/AP/ritzau

Den saudiarabiske kronprins har varslet en mere moderat form for islam i det ellers stærkt konservative islamiske kongedømme. Det er blevet betegnet som en bombe i islams eget hus, men det er tvivlsomt, at han virkelig prioriterer en mere liberal retning, mener islamforsker

I år meldte den saudiske kronprins ud, at der i løbet af 2018 skal implementeres et dekret, som gør det tilladt for kvinder at køre bil i Saudi-Arabien. Det sker på baggrund af en lempelse af den religiøse lov i landet. Og der er måske flere lempelser på vej. Det forlyder nemlig, at den saudiske kronprins Muhammed Bin Salman vil introducere en mere moderat form for islam i kongeriget.

Men det er ikke chokerende, at den saudiske kronprins slår bakgear over for nogle af de puritanske religiøse holdninger, som findes i landet. Det vurderer Jakob Skovgaard-Petersen, som er professor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale studier ved Københavns Universitet:

”Den nuværende konges forgænger, Abdallah, forsøgte at gøre lignende ting, og denne gang er det kun kronprinsen. Kongefamilien har altid været meget forsigtige, fordi de ikke ved, om deres befolkning støtter dem. De har ikke rigtig turdet udfordre det religiøse etablissement, som sidder tungt på blandt andet retssystemet og undervisningssystemet. Kongefamilien har altså både liberale, sekulære modstandere, og religiøse modstandere i landet, som er mere konservative, end kongedømmet egentlig er. Det er altså det, som den saudiske konge skal balancere i.”

Følger samme tendens som forgængerne
Den saudiske kongefamilie har været nødt til at acceptere de religiøse kræfter i landet. Til gengæld har de religiøse siden landets oprettelse i 1932 defineret Saudi-Arabien som et traditionelt islamisk monarki og prædiket lydighed over for kongen, fortæller Jakob Skovgaard-Petersen.

Noget af det, som det religiøse etablissement tidligere har gjort sig uheldigt bemærket ved, er et sædelighedspoliti, som går meget op i, at kvinder og mænd ikke må se hinanden:

”Men den nye kronprins lavede sidste år et nyt regelsæt for sædelighedspolitiet, som begrænser deres råderum. Det tror jeg har været meget populært i brede kredse i Saudi-Arabien. Kronprinsen har været mere modig end dem, der var før ham, men det er sådan set den samme tendens”.

Værner om magten
De senere år har Saudi-Arabien også styrket de religiøst konservative kredse i landet ved at samle dem i Rådet af Store Muslimske Lærde. Derfor mener Jakob Skovgaard-Petersen ikke, at kronprinsen er så liberal igen, når det kommer til stykket:

”Han har arresteret en hel del intellektuelle, også islamisk orienterede intellektuelle og sheiker, som er kendt for at være nogenlunde liberale. De er kritiske over for kongedømmet og dets politik, eksempelvis i forbindelse med Saudi-Arabiens invasion i Yemen. Han har arresteret folk, som har kritiseret den politik, og de vil typisk ikke høre til de konservative. Så hans prioritet er nok ikke religiøs eller politisk liberalisering, men snarere en konsolidering af magten.”