Indføring

Jødisk mystik

Madonna er en af flere kendisser, der bekender sig til den jødiske mystiske tradition, kabbala. Foto: Hurk/Pixabay

Hvad er jødisk mystik? Kabbala er en betegnelse for den mystiske tradition indenfor jødedommen. Men hvad dækker traditionen over?

Madonna bekender sig til kabbala

Madonna har taget tilnavnet Esther, og hun bekender sig til kabbalaen, der er en retning inden for jødedommen, der havde sin storhedstid i middelalderen efter at jøderne var blevet uddrevet fra Spanien.

Ordet kabbala betyder overlevering og refererer til en samling af mystisk spekulation, oprindelig jødisk, som under renæssancen med begejstring blev taget op af kristne humanister.

Men nu er kabbalismen tilsyneladende gået ind i en ny æra som nyreligiøs bevægelse. Madonna og andre kendte, som f.eks. Demi Moore og Mick Jagger, har gjort kabbalaen trendy.

Inden det skete, var den jødiske mystik forbeholdt gifte ortodokse jødiske mænd over 40, og ikke alle ortodokse er lige begejstrede for berømthedernes indtog på den ellers så lærde kabbalistiske scene.

Den bølge, som Madonna personificerer, er også kommet til Danmark. Inden for de seneste par år er der udkommet en hel stribe bøger om den jødiske kabbala, og der er udbudt mange kurser i kabbalamystik.

Kendte og religiøsitet

Når en berømthed går ind i en bevægelse, er der andre, som hopper på. Nogle sekter heriblandt Scientology har for eksempel helt specielle regler for berømtheder og kendte mennesker. De får en helt anden behandling end sektens øvrige tilhængere.

Det var noget, som Ron Hubbard (Scientologys grundlægger) fastslog i en af sine policyudtalelser allerede i 1960'erne. Tom Cruise er for eksempel guld værd for Scientology, siger Per Borgaard og sigter til, at den berømte skuespiller bekender sig til Scientology.

Om det nye modefænomen siger tidligere overrabbiner Bent Melchior, at det er spændende, når unge mennesker kan blive optaget af åndelige værdier.

Kabbala er en åndelig bevægelse

Kabbala er en bevægelse, hvis åndelige indhold man ikke kan fratage den. Men jeg ville ikke efterlade mine efterkommere i disse skolers varetægt, for de bliver vildført. Men man kan sige, at der i kabbalaens renæssance ligger en opfordring til at tænke sig om, og det er ikke det værste man kan gøre, siger Bent Melchior.

Psykoterapeut Cyril Malka, der er jøde, og som i mange år har beskæftiget sig med sekter, vurderer, at den populariserede udgave af kabbalaen, der nu vinder frem, er udtryk for en forfladigelse.

Kabbalaen er et studium, som man først kan tage op efter lang tids studier af jødedommen. Den forudsætter et godt grundlag. Derfor skulle man ifølge traditionen kunne sit kram, inden man gav sig i kast med kabbalaen, siger Cyril Malka, der blandt andet hæfter sig ved, at Madonna ikke kan hebraisk.

Ifølge Cyril Malka er der formentlig flere årsager til, at kabbalaen pludselig er moderne. En af dem er, at der er penge i det, men den primære årsag er, at der i tiden ligger en søgning mod mystikken.