Jødisk mystik

Madonna og Kabbala

Når amerikanske Madonna i august står på scenen i Horsens, er det en verdensberømt sanger og entertainer, der kommer til Danmark. Men det er også en kabbalist, det vil sige en udøver af jødisk mystik.
Madonna har taget tilnavnet Esther, og hun bekender sig til kabbalaen, altså en retning inden for jødedommen, der havde sin storhedstid i middelalderen efter at jøderne var blevet uddrevet fra Spanien. Ordet kabbala betyder overlevering og refererer til en samling af mystisk spekulation, oprindelig jødisk, som under renæssancen med begejstring blev taget op af kristne humanister.

Jødisk mystik er på mode igen

Men nu er kabbalismen tilsyneladende gået ind i en ny æra som nyreligiøs bevægelse. Madonna og andre kendte, som f.eks. Demi Moore og Mick Jagger, har gjort kabbalaen trendy. Inden det skete, var den jødiske mystik forbeholdt gifte ortodokse jødiske mænd over 40, og ikke alle ortodokse er lige begejstrede for berømthedernes indtog på den ellers så lærde kabbalistiske scene.

Danmark er med på moden

Den bølge, som Madonna personificerer, er også kommet til Danmark. Inden for de seneste par år er der udkommet en hel stribe bøger om den jødiske kabbala, og der er udbudt mange kurser i kabbalamystik.

Borgens Bogklub, der er en såkaldt alternativ bogklub med bøger om krop, sind og ånd, har i næste medlemsblad netop en bog med titlen "Kabbalaens Kraft", som et af tilbuddene til læserne.

? Det er oppe i tiden, og vi har længe været på udkik efter en bog om emnet, som var let tilgængelig, siger chef for Borgens Bogklub, Helle Arendschneider.

Både Helle Arendschneider og bestyrelsesmedlem i Dialogcentret i Århus, journalist Per Borgaard, vurderer, at det er berømthedernes interesse, der har befordret modefænomenet.

Kendte og religiøsitet

? Når en berømthed går ind i en bevægelse, er der andre, som hopper på. Nogle sekter heriblandt Scientology har for eksempel helt specielle regler for berømtheder og kendte mennesker. De får en helt anden behandling end sektens øvrige tilhængere. Det var noget, som Ron Hubbard (Scientologys grundlægger) fastslog i en af sine policyudtalelser allerede i 1960'erne. Tom Cruise er for eksempel guld værd for Scientology, siger Per Borgaard og sigter til, at den berømte skuespiller bekender sig til Scientology.

Om det nye modefænomen siger tidligere overrabbiner Bent Melchior, at det er spændende, når unge mennesker kan blive optaget af åndelige værdier.

Kabbala og åndelighed

? Her er en bevægelse, hvis åndelige indhold man ikke kan fratage den. Det er positivt. Men jeg ville ikke efterlade mine efterkommere i disse skolers varetægt, for de bliver vildført. Men man kan sige, at der i kabbalaens renæssance ligger en opfordring til at tænke sig om, og det er ikke det værste man kan gøre, siger Bent Melchior.

Psykoterapeut Cyril Malka, der er jøde, og som i mange år har beskæftiget sig med sekter, vurderer, at den populariserede udgave af kabbalaen, der nu vinder frem, er udtryk for en forfladigelse.

? Kabbalaen er et studium, som man først kan tage op efter lang tids studier af jødedommen. Den forudsætter et godt grundlag. Derfor skulle man ifølge traditionen kunne sit kram, inden man gav sig i kast med kabbalaen, siger Cyril Malka, der blandt andet hæfter sig ved, at Madonna ikke kan hebraisk.

Hvorfor er kabbala på mode?

Ifølge Cyril Malka er der formentlig flere årsager til, at kabbalaen pludselig er moderne.

? En af dem er, at der er penge i det. En anden er, at der i tiden ligger en søgning mod mystikken. Endelig er selve jødedommen ved at komme på mode igen. Der er et stigende antal omvendelser til jødedommen både i USA og Frankrig. Folk er ved at opdage, at jødedommen på mange måder er en fri religion, siger Cyril Malka./Kristeligt Dagblad/

Kabbala

**Når man lægger en kabale, flirter man i al uskyldighed med den jødiske kabbala, idet de to ord "kabale" og "kabbala" har samme oprindelse. Ifølge ordbogen er kabbala et ord af aramæisk tradition og navn på en middelalderlig jødisk, mystisk religion. En kabbalist er tilhænger af kabbalaen, og kabbalistisk betyder hemmelig, mystisk, okkult.** Kabale kommer af aramæisk kabbala, der betyder tradition. Ud over kortspil udført af en person betyder ordet rænkespil og intrige. At kabalere er at lave intriger.

**Kaaba, der udtales med tryk på første stavelse ka-aba ligger også lydligt tæt på. Kaaba er navnet på den terningeformede helligdom i Mekka, som er valfartssted for muslimer.

Kilde: Gyldendals fremmedordbog