Billedserie

Byg din egen løvhytte til jødisk sukkot

Det er ikke svært at bygge en løvhytte til sukkot, og det er endda tilladt at genbruge væggene fra sidste års løvhytte. Foto: EPA/ABIR SULTAN

Den jødiske højtid sukkot er en høstfest, som blandt andet er kendt for sin tradition for, at man bygger og bor i løvhytter. Her finder du en guide til trin for trin at bygge din egen løvhytte. Find træplader, søm og bambusblade frem. Du får brug for det hele

Lige nu fejrer jøderne i Israel én af årets helt store højtider: Sukkot. Sukkot er en glædelig høstfest, der minder jøderne om, at Gud passede på dem, da de vandrede 40 år i ørkenen efter at have forladt Egypten.

Den helt store begivenhed under sukkot er, at alle familier bygger en løvhytte, kaldet en sukkah, og dekorerer den. Så kort tid som muligt efter fejringen af yom kippur, der falder fem dage før sukkot, går byggeriet i gang.

Løvhytten bliver bygget, fordi jøderne under ørkenvandringen boede i små hytter, der beskyttede dem mod sol og vind. Men hvordan bygger man lige en løvhytte?

Følg de fem trin herunder, hvis du vil gøre det selv:

Trin 1: Afgør byggestedet

Find et egnet sted til løvhytten i nærheden af din bolig. Det kan være på altanen, i gårdhaven, på græsplænen eller på taget. Det vigtigste kriterium til stedet er, at løvhytten skal stå under åben himmel.

Det betyder også, at der ikke må rage trægrene eller markiser ind over løvhyttens tag.

Trin 2: Byg væggene

Anskaf først materiale til væggene. Du kan bruge træplader, glasfiberplader eller lærredsstof. Væggene skal være mindst 81 centimeter høje, men de må dog ikke være mere end ni meter i alt.

Det er meningen, at hytten skal være stor nok til at opholde sig i, og ifølge nogle kilder må den ikke være mindre end 57 centimeter. Der er ingen begrænsning for, hvor bred hytten må være - hvis der er plads til hele nabolaget, så er det bare en god ting!

Når du har taget mål, skal du overveje, hvor mange vægge din løvhytte skal have. Reglerne lyder, at den skal have enten to en halv, tre eller fire sider.

Det er tilladt at bruge for eksempel en eksisterende husmur som en væg i hytten. Søm derefter træpladerne sammen eller lav et stillads, hvor stoffet kan hæftes på. Husk at lave et funktionelt design, hvor det er muligt for familien at spise og sove i hytten. Det er også vigtigt, at konstruktionen er kraftig nok til, at løvhytten kan modstå vejr og vind.

Trin 3: Lav loftet

Materialet til taget er af største vigtighed, da det skal opfylde en række krav. Taget laves af bambusblade, majsstængler, palmer eller grene, og det skal have groet naturligt ude i naturen. Knæk det selv af, så det er helt friskt.

Det er en balancegang at få lagt taget. Bladene skal ligge så tæt, at der ikke noget sted er mere end 25 centimeter fra blad til blad. På den anden side skal tagkonstruktionen være så tynd, at du kan sidde om natten og se stjernerne igennem.

Trin 4: Dekorér løvhytten

Det er ganske almindeligt at dekorere løvhytten, når den står færdig. Du kan bruge plakater, lys, frugter og grøntsager - samt børnenes tegninger. Hæng lysekroner op i taget og brug tørrede squash eller majs til pynt.

Det vigtigste er, at din løvhytte virker indbydende og hyggelig, når gæsterne kommer på besøg!

Trin 5: Flyt ind

Din løvhytte er færdig! Nu kan du flytte ind. Ifølge traditionen skal familien bo i løvhytten i syv dage, og alt efter hvad vejr og helbred tillader, skal man opholde sig i løvhytten så meget af tiden som muligt.

Her samles familien om spisning og her leger børnene. Husk: Hvis det regner eller er koldt, er det tilladt at overnatte i jeres egen bolig. Taget er jo ikke tæt.

Hvis du ønsker at vide mere om, hvordan man bygger en løvhytte, så kan du se denne video:

Der skal være plads til mange løvhytter i de israelske gader, når sukkot går i gang. Løvhytten kan placeres overalt, hvor der er plads - bare der ikke er noget, der skygger for taget. - Foto: Miriam Alster/Scanpix.
Sådan kan man også få plads til sin løvhytte som det ses her i Jerusalem. - Foto: Menahem Kahana/Scanpix.
Husk at sætte mindst to en halv væg op i din løvhytte. Fire vægge er dog at foretrække. - Foto: Abir Sultan/Scanpix
Det er sjovt, når børnene er med til at bygge løvhytten, og for jøder er sukkot en anledning til at lave noget sammen i familien. - Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix
Her lægges taget. Fidusen er, at både regn og stjernehimmel skal kunne finde vej ind i hytten - men taget skal samtidig skygge for solen om dagen. - Foto: Hannibal Hanschke/Scanpix
En familie henter materiale til hytten. Bladene til taget skal have en vis størrelse, så de kan nå fra væg til væg i hytten. - Foto: Xinhua/Gil Cohen Magen/Scanpix
Her hænger en jødisk mand et billede op af en rabbiner som dekoration af sin løvhytte. - Foto: Abir Sultan/Scanpix.
Her ses en kæmpe løvhytte, der er meget fint dekoreret. Lad dig inspirere. - Foto: Nir Alon/Scanpix 
Når den færdige løvhytte står klar, flytter du bord og stole ud i den. - Foto: Amir Cohen/Scanpix.
Nu kan du byde familie og gæster velkommen i løvhytten. - Foto: Li Rui/Scanpix