6 skarpe om tro

Jim Lyngvild: Jeg håber, skæbnegudinderne har spundet mig et langt og spændende liv

For Jim Lyngvild er asatroen en daglig følgesvend, men ingen har patent på sandheden, og enhver må være salig i sin tro, fortæller han. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Jeg tror på en højere mening i stort set alt, hvad jeg foretager mig, og jeg tror, at alt sker i takt med tidens fylde, forklarer designer og asatroende Jim Lyngvild. Vi har stillet ham seks skarpe spørgsmål om tro

Hvad tror du på?
Jeg tror først og fremmest på noget godt i alle mennesker. At alle mennesker har en beskyttende og universel vejleder eller vejledere, men også en iboende guddom eller kraft, der gør dem i stand til helt mageløse ting. I mit tilfælde kalder jeg denne kraft for asatro.

Men det er kun et ord, der dækker over de kræfter, der bor både i mig selv og i universet omkring mig. Kærligheden er uomtvistelig, og jeg kalder følelsen - som kan føles ekstremt fysisk - Freja. På den måde skal der lige dele Jim og lige dele universel guddommelig kraft til at få det spirituelle til at svinge i takt og skabe magi. Det er den magi, jeg i mangel på et mere dækkende ord kalder asatro.

Hvad betyder tro for dig?
Stort set alt. Jeg bruger min tro hver dag. Jeg håber, at nornerne (skæbnegudinderne) har spundet mig et langt og spændende liv, men ved også, at det hele kan slutte i morgen.

Jeg tror på en højere mening i stort set alt, hvad jeg foretager mig, og tror på, at alt sker i takt med tidens fylde. Jeg tror på, at alle mennesker har ret til denne personlige vejledning fra hver deres guddom, hvad end de måtte kalde den, men at min ret er ukrænkelig. Ingen kan sige, hvis syn der er mest sand, og ingen skal bestemme over min ukrænkelighed.

Hvis du skulle konvertere til en anden tro, hvad skulle det så være?
Det er et spørgsmål, der ikke lader sig besvare, for selv om jeg er polyteist og tror på mange forskellige guddomme og profeter - heriblandt Muhammed og Jesus - så er det ikke dem og deres ord, jeg bygger mit liv på, men jeg har dyb respekt for dem. Det er aldrig profeternes ord, der er problemet, men den måde vi dødelige udlægger dem. Derfor bliver jeg, hvor jeg er, men skeler med kærlighed til mange andre trosretninger.

Er der noget ved din trosretning, du tager afstand fra?
Nej, men der er mennesker, der tolker den meget anderledes end mig. I Amerika er der store problemer med ekstremt højredrejede grupperinger, der kalder sig Odins dyrkere. Det finder jeg usmageligt. Man må ikke blande politik og religion, og når folk et par gange har kvækket, at de mener, jeg gør det samme, bliver jeg enormt såret. Min tro er ikke forbundet til noget så banalt som politik og må aldrig blive det.

Har du et yndlingscitat fra et religiøst skrift?
Jeg elsker "Op, al den ting, som Gud har gjort", og her synges: "Gik alle konger frem på rad i deres magt og vælde, de mægted ej det mindste blad, at sætte på en nælde". Det er jeg ret vild med, for det fortæller ganske præcist, at det guddommelige ikke kan eftergøres af os mennesker, kun nydes.

Hvis din tro skulle beskrives med et andet ord, hvad ville du så kalde den?
Fyrtårn. Det er det lys, jeg altid ledes mod. Når jeg er bange, forladt eller føler mig på usikker kurs, er det bare at bede om retning, og så lyser fyrtårnet i mig, og jeg ved, hvilken kurs jeg skal sætte.

Jim Lyngvild er fotograf, designer, iværksætter, forfatter og foredragsholder. Sidste år samarbejdede han med Nationalmuseet om at nyfortolke museets udstilling om vikinger.