Debat

Jøde: Jeg er ikke forbavset over hærværket

Jeg har for længst vænnet mig til, at jeg, når jeg skal ind i synagogen, dagligt skal igennem en sluse, efter at jeg har sagt goddag til de soldater og det politi, som døgnet rundt passer på os, skriver tidligere overrabbiner Bent Lexner. Foto: Leif Tuxen.

Hærværkets sammenfald med Krystalnatten påvirkede mig mere end selve handlingen. Det var altså ikke bare drengestreger, men tilsyneladende en planlagt aktion knyttet til en dag, som i al sin grusomhed viste det nazistiske regime, skriver tidligere overrabbiner Bent Lexner

Da jeg lørdag aften hørte om gravskænderierne på Randers jødiske begravelsesplads, blev jeg umiddelbart ked af det, men ikke forbavset. I Danmark har vi stort set været uden den slags igennem mange år, men jeg har nok heller ikke været mere naiv, end at jeg kunne forestille mig, at noget sådan også kunne ske her.

Jeg tror nok, at sammenfaldet med niende november – altså Krystalnatten – påvirkede mig mere end selve handlingen. Det var altså ikke bare drengestreger, men tilsyneladende en planlagt aktion knyttet til en dag, som i al sin grusomhed viste det nazistiske regime. I skrivende stund ved jeg ikke, om politiet har nogle gerningsmænd i tankerne, men det er selvfølgeligt mit håb, at man finder dem.

Denne begivenhed, og i øvrigt også de andre hændelser, der er sket omkring denne dag, er ikke noget, der ændrer på mit daglige liv. Man skal huske, at vi – også de danske jøder – i mange år har været bevidst om, at der er grupper, som ønsker at gøre livet surt for os.

Jeg har for længst vænnet mig til, at jeg, når jeg skal ind i synagogen dagligt, skal igennem en sluse, efter at jeg har sagt goddag til de soldater og det politi, som døgnet rundt passer på os. Jeg færdes generelt på gaden uden betænkning og hører ikke til dem, der vender mig om for at se, om der er nogen, der ikke vil mig det godt.

Jeg ved ikke, om det er blevet farligere at være jøde i Danmark, men jeg ved, at der selvfølgelig er jøder, der er dybt foruroliget over det, der foregår, og over, at vi som almindelige danske borgere skal have politibeskyttelse.

Det er mange steder blevet nævnt, at man nu bør tage fat på en national handlingsplan imod antisemitisme. Jeg tror, at det er rigtigt vigtigt, at man tager fat på undervisning i skolerne over hele landet.

I København har man virkelig gjort nogle tiltag allerede, og det er min fornemmelse, at det har stor betydning, når skolelever besøger synagogen eller oplever, at en jøde kommer ud og fortæller dem om jødedom og om jøder.

Bent Lexner er tidligere overrabbiner for Det jødiske samfund i Danmark.