Overblik

Jødefejden 1819: Anti-jødiske optøjer i København

I september 1819 kulminerede debatten om jøders borgerrettigheder i Danmark med hærværk og forfølgelser på jøder. Billedet er tegnet af P. Klæstrup (1820-1882). Foto: Det Kgl. Biblioteks billedsamling

For 200 år siden blev flere jødiske forretninger og hjem ødelagt af københavnske oprørere. Landets økonomiske krise skyldtes jødiske pengemænd, mente befolkningen. Få et overblik over det glemte kapitel af danmarkshistorien

Danmark var et land i krise i 1800-tallets første år. Allerede i 1801 led den danske selvfølelse et knæk, da man tabte det afgørende søslag mod englænderne i Slaget på Reden. Danmark forsøgte herefter at balancere mellem stormagterne i Europa, England og Frankrig, som var i krig.

Neutraliteten opretholdt man indtil 1807, hvor England iværksatte et angreb på den danske flåde og terrorbombede København, som blev lagt i ruiner. England erobrede den danske flåde og efterlod Danmark på fallittens rand. Det betød, at Danmark i 1813 gik statsbankerot og i 1814 måtte afhænde Norge til Sverige.

Den økonomiske krise manglede en syndebuk. Blikket blev rettet mod jøderne, fordi mange af dem arbejdede i finanssektoren. Man debatterede i disse år jødernes stilling i det danske samfund, fordi de fik borgerrettigheder i 1814. Den debat eksploderede i et voldsomt anti-jødisk oprør med jødefejden i 1819.

Den 8. september begyndte oprørene at stilne af. Det hang sammen med, at der blev udlovet en dusør på 4.000 rigsbankdaler til den person, som kunne udpege oprørets bagmænd. Derudover blev der indført udgangsforbud efter klokken 20.

En stor andel af optøjernes deltagere blev straffet for jødefejden, som fortsatte resten af året og ind i 1820. Optøjerne blev dog aldrig så omfangsrige som i september 1819, da politiet og militæret forhindrede det hurtigt og effektivt.

Det var første og sidste gang, at Danmark oplevede et antisemitisk oprør. I 1849 blev religionsfriheden indført med grundlovens vedtagelse, og jøder har siden levet på lige fod med kristne medborgere i Danmark.

Kilde:
Jacob Davidsen: "Fra det gamle Kongens Kjøbenhavn", Gyldendal 1910.