Jødedom, musik

Jødedom og musik: Når Vædderhornet gjalder

Det eneste instrument, der bruges i jødiske menigheder, er shofar - et vædderhorn. Her spiller en mand på shofar uden for mindesmærket ved koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau. Foto: Jockel Finck/AP/ritzau.

Vædderhornet er det eneste instrument, som bruges i den jødiske synagoge, men sangen fylder meget i jødedommen - også derhjemme.

Musik er en stor del af jødedommen. Det kan man forvisse sig om ved at læse i Det Gamle Testamente, hvor sange og instrumenter ofte er nævnt. Det gælder blandt andet Salmernes Bog.

Også uden for helligskriften havde musikken enplads. Ved både det jødiske hof og i det jødiske tempel, som blev ødelagt af romerne i år 70, var der professionelle sangere og musikere, som blandt andet brugte et særligt jødisk instrument: "shofaren."

Bøn og sang i hjemmene
I dag i synagogen blæser man stadig i shofaren, altså vædderhornet, som er det eneste instrument i en jødisk synagoge. Resten af musikken består af sang, især i forbindelse med læsning i Toraen og ved bøn. Det er typisk sådan, at rabbineren holder prædikenen og kommer med en udlægning af teksten i de hellige skrifter, mens selve bønnen ledes af kantoren, som kan kaldes en slags forsanger.

I de jødiske hjem fylder sangen også en hel del. Her er det især bordbøn, sabbatsange og særlige helligdagssange. Det kan typisk være den jødiske mor, der beder sabbatbøn, som mange nok kender fra teaterstykket ”Indenfor murene”. Man synger også "kiddush" -en jødisk lovprisning- og en velsignelse, inden alle tilstedeværende synger bordbønnen på hebraisk. Efter måltidet synges zmirot, der er en sang om sabbattens glæder.

Moderne musik
Op gennem tiden blandede synagogesangen sig med den melodi-kultur, som der var i det pågældende område, hvor jøderne kom til. Efter jødeforfølgelserne under Anden Verdenskrig blevstore dele af de jødiske befolkningerspredt ud over hele Europa.

Det førte til flere forskellige musiktraditioner. Den, som i dag er mest kendt i Vesten, er nok "klezmer" - en dansemusik, som stammer fra 1500-tallet, og som især blev spillet ved bryllupper. Den glade klezmermusik blev op gennem 1900-tallet meget populær i både Europa og USA – og gerne også brugt på både film og teater.

Men der er også flere andre musikalske kulturer blandt jøder. Eksempelvis kantor-traditionen "hazzanut," der primært er grundlagt i Polen og i Rusland i 1300-tallet, og som forskellige jødiske kantorer stadig skabte ny musik til i 1800-tallet.

Også i nutiden finder man markante jødiske kantorer, som stadig spiller en stor rolle for det jødiske trosliv.

Kilder: Gyldendals store danske, mosaiske.dk, kristendom.dk, religion.dk m.fl.