Indføring

Chanukah fejres med gaver

Fra gammel tid har man i jødedommen, traditionelt set, givet sine børn ghanukah-gelt, altså penge. I dag er det oftest chokolademønter.

Chanukah er jødernes lysfest. Den bliver ofte sammenlignet med julen, og har da også optaget nogle af julens traditioner. Men uddannelsespenge har altid været en vigtig gave ved højtiden

Julen kan være svær at overse i et land som Danmark, for netop nu pryder diverse julemarkeder efterhånden hvert gadehjørne, og de brostensbelagte gågader er oplyst af julelys. Det er dog ikke kun de kristne, der har noget at fejre i december, for også jøderne holder en af deres helt store højtider.

Chanukah bliver oftere og oftere kaldt for den jødiske jul, netop da den som regel falder i december. Chanukah har dog intet med julen at gøre, da jødernes fejring er en otte dage lang lysfest til erindring om templets genindvielse efter grækernes hærgen i år 164 f.Kr. 

Chanukah og gavegivning

Den danske kultur og dens mange juletraditioner har sat sit præg på chanukkah-fejringen. Dette kan skyldes, at højtiden har ganske få religiøse regler og ritualer at følge, hvorfor chanukah også er så populær blandt jøder.

Fra gammel tid har man i jødedommen, traditionelt set, givet sine børn chanukah-gelt, altså penge. I dag er det oftest chokolademønter. Så hvor pengene i dag er et traditionsbunden symbol, var det oprindeligt en måde for forældre at lærer deres børn om værdien ved uddannelse. 

Lingvistisk kommer det hebraiske 'chanukah' fra samme rod som det hebraiske ord for uddannelse, 'hunnukh'. En af forklaringerne bag chanukah-gelt er derfor, at børnene oprindeligt fik penge at give til deres lærere i skolen, som en slags lønbonus. Det var de jødiske forældres måde at lære børnene, at de bør værdsætte deres uddannelse. Dog ville de dygtige skolebørn som regel få lidt ekstra til sig selv, som belønning for godt slid i skolen.

Mange jødiske familier holder fast i traditionen med chanukah-gelt, men blot med chokolademønter. Modsat holder andre fast i den oprindelige udgave, hvor pengene så ikke gives til skolevæsenet, men til velgørenhed. Igen et læringselement fra forældrenes side.

Chanukah-gelt er jødernes helt egen gavegivning, men der er også sket en sammenblanding med julen. Når alle klassekammeraterne kommer tilbage fra juleferien med favnen fuld af julegaver, føler de jødiske børn sig nok forbigået. Derfor giver mange jødiske familier deres børn gaver i forbindelse med den otte dage lange chanukah-fest.

Andre har taget skridtet videre og indført chanukah-kalendergaver.