Tisha b’av - det jødiske tempels ødelæggelse
Den sørgeligste dag i den jødiske kalender er højtiden tisha b'av, hvor jøder verden over mindes og begræder ødelæggelsen af det jødiske tempel
Tisha b’av er sorgens dag for jøder over hele verden. Her mindes man, at det jødiske tempel i Jerusalem blev ødelagt. Tilbage er kun de rester, der udgør Grædemuren.
Læs Religion.dk’s store temaside om jødedommen her.
Indhold
- Hvad er tisha b’av?
- Det jødiske tempel
- Hvordan fejrer man tisha b’av?
- Ulykker på tisha b’av
- Hvornår falder tisha b’av?
Hvad er tisha b’av?
Tisha b’av er dagen, hvor jøder mindes og sørger over ødelæggelsen af det jødiske tempel. Templet blev først ødelagt i 586 f.Kr. af babylonerne under kong Nebukadnesars erobring af Jerusalem, og siden i 70 e.Kr. af romerne under general Titus i forbindelse med den første jødisk-romerske krig.
Templets fald var en skelsættende begivenhed, og det gav ifølge lektor Martin Friis anledning til ensretning i jødedommen.
Tisha betyder ni på hebraisk, og av er en måned i den jødiske kalender. Den niende av falder i slutningen af juli eller begyndelsen af august ifølge den gregorianske kalender.
Det jødiske tempel
Det jødiske tempel blev ifølge den hebraiske bibel (Det Gamle Testamente) opført på Tempelbjerget i Jerusalem i det 10. århundrede f.Kr. af Kong Salomon, der var søn af Kong David. Efter babylonernes ødelæggelse blev templet genopbygget som Det Andet Tempel, og det gennemgik en stor ombygning og udvidelse under Kong Herodes den Store og stod færdigbygget i 64 e.Kr.
Templet regnedes for at være Guds jordiske bolig, hvis trone var placeret i det inderste rum, templets allerhelligste. Udover Gud husede templet desuden Pagtens Ark og dermed de to lovtavler med De 10 Bud, som Moses blev givet på Sinaibjerget af Gud ifølge Anden Mosebog.
I templet foregik dyrkelsen af Gud med daglige offerhandlinger, der blev foretaget af præsterne under ledelse af ypperstepræsterne med dertilhørende salmesang, tekstlæsning, velsignelse. Templet var det tætteste man som jøde kunne komme på Gud. Templet havde en stor betydning for datidens religiøse udøvelse, og det var det helligste sted, man kunne tænke sig til. I dag er Grædemuren det eneste levn fra det jødiske tempel, og efter ødelæggelsen i år 70 er det nu det helligste sted i jødedommen.
Hvordan fejrer man tisha b’av?
For jøder over hele verden er tisha b’av en fastedag. Det er også tilfældet i Det Jødiske Samfund i Danmark, hvor man viser sin sorg ved at faste fra solnedgang til solnedgang, hvor en ny dag starter ifølge jødisk tidsregning. Fasten er både uden mad og drikke, fortæller rabbiner Jair Melchior:
”Det er heller ikke tilladt at gå i bad, barbere sig eller dyrke sex på denne dag. Man må desuden ikke iføre sig lædersko, så vi har en slags hjemmesko på.”
Den niende av mødes jøderne i synagogen i Krystalgade i København, men alle ankommer stille og uden at hilse på hinanden. Ifølge Jair Melchior er den vigtigste del af gudstjenesten på tisha b’av oplæsningen af en særlig tekst fra den hebraiske bibel, Klagesangene, som netop udtrykker sorg over templets ødelæggelse. Også de tre uger forud for tisha b’av er sørgeperiode:
”I tiden op til fastedagen afholdes der ingen bryllupper eller andre fester, og man må ikke købe noget nyt, eksempelvis tøj”, afslutter Jair Melchior.
I Jerusalem er der tradition for, at de ortodokse og ultraortodokse jøder på tisha b’av samles ved Grædemuren, fortæller Marianne Schleicher, som er lektor ved afdeling for religionsvidenskab, Aarhus Universitet:
"Her sætter de sig i sorg på gulvet, flænger deres tøj og reciterer fra Klagesangene. At flænge sit tøj er et udtryk for sorg i jødedommen, det er en måde, hvorpå man offentligt kan vise sin sorg. Man bærer således flængen i tøjet i den periode, hvor man sørger,” uddyber Marianne Schleicher.
Ulykker på tisha b’av
Op gennem historien er andre katastrofer siden indtruffet på samme dato. Derfor sørger jøderne ikke blot over templets ødelæggelse, men også over andre tragedier såsom fordrivelsen af jøder fra henholdsvis England i 1290 og fra Spanien i 1492.
Hvornår falder tisha b’av?
Tisha b’av betegner en dato i den jødiske kalender. Tisha betyder ni, og av er måneden. Den jødiske kalender adskiller sig fra den gregorianske, og derfor rykker datoen sig hvert år. I jødisk tidsregning starter den nye dag desuden om aftenen. Det vil sige, at tisha b’av-fejringen starter om aftenen og fortsætter indtil aftenen efter.
Sådan falder tisha b’av de kommende år:
- 2022: 6. august - 7. august
- 2023: 26. juli - 27. juli
- 2024: 12. august - 13. august
- 2025: 2. august - 3. august
- 2026: 22. juli - 23. juli.