På Tisha be-Av sørger jøderne over templets ødelæggelse

Vestmuren - i folkemunde kaldet Grædemuren - i Jerusalem er det sidste, som er tilbage af templet, som faldt i år 70 e.Kr. Derfor er det jødedommens helligste sted. Foto: Jan Dagø/POLFOTO/

Den sørgeligste dag i den jødiske kalender er højtiden Tisha b'Av, og rigtig mange ulykker har ramt det jødiske folk på denne dag. Under Tisha b'Av mindes og begræder verdens jøder, at det jødiske tempel blev ødelagt i 586 f.Kr. og atter i 70 e.Kr

Den 11. august i år er det den jødiske højtid Tisha b'Av, den sørgeligste dag i den jødiske kalender.

På Tisha b'Av-dagen blev jødernes vigtigste tempel, det, der stod i Jerusalem, ødelagt hele to gange ifølge legenderne; først i 586 f.Kr. af babylonerne under kong Nebukadnezars erobring af Jerusalem, og siden i 70 e.Kr. af romerne under general Titus i forbindelse med den første jødisk-romerske krig. Derfor er den 9. Av en sorgens dag, hvor jøder til stadighed mindes templets ødelæggelse.

Tisha betyder ni på hebraisk, og Av er en måned i den jødiske kalender. Den niende Av falder midt om sommeren i slutningen af juli eller begyndelsen af august ifølge den gregorianske kalender.

Templet var jødernes helligste sted

Det jødiske tempel blev ifølge den hebraiske bibel (Det Gamle Testamente) opført på Tempelbjerget i Jerusalem i det 10. århundrede f.Kr. af Kong Salomon, søn af Kong David. Efter babylonernes ødelæggelse blev templet genopbygget som Det Andet Tempel, og det gennemgik en storstilet ombygning og udvidelse under Kong Herodes den Store og stod færdigbygget i 64 e.Kr.

I Antikken regnedes templet for at være Guds eller Jahves jordiske bolig, og Jahves trone var placeret i det inderste rum, templets Allerhelligste. Udover Jahve husede templet desuden Pagtens Ark og dermed de to lovtavler med De 10 Bud, som Moses blev givet på Sinaj Bjerget af Jahve ifølge Anden Mosebog.

I templet foregik den eksklusive dyrkelse af Jahve med daglige offerhandlinger, der blev foretaget af præsterne under ledelse af ypperstepræsterne med dertilhørende salmesang, tekstlæsning, velsignelse. Templet var det tætteste man som menneske kunne komme på Jahve, og kulten skulle sikre det gode forhold mellem folket og dets Gud. Dermed var templet og dets betydning overvældende som centrum for det religiøse liv. I dag er Vestmuren, i folkemunde kaldet Grædemuren, det eneste vidnesbyrd om det jødiske tempel, og efter år 70 e.Kr. overtog dette levn statussen som jødedommens helligste sted.

Ihukommelse af templets ødelæggelse anno 2017

For jøder over hele verden er Tisha b’Av en fastedag. Det er også tilfældet i Det Jødiske Samfund i Danmark , hvor man viser sin sorg ved at faste fra solnedgang til solnedgan - og det er uden hverken mad eller drikke, fortæller rabbiner Jair Melchior:

”Det er heller ikke tilladt at gå i bad, barbere sig eller dyrke sex på denne dag. Man må desuden ikke iføre sig lædersko, så vi har en slags hjemmesko på.”

Den niende Av mødes jøderne i synagogen i Krystalgade, men alle ankommer stille og uden at hilse på hinanden. Ifølge Jair Melchior er den vigtigste del af gudstjenesten på Tisha b’Av oplæsningen af en særlig tekst fra den hebraiske bibel, Klagesangene, som netop udtrykker sorg over templets ødelæggelse. Også de tre uger forud for Tisha b’Av er sørgeperiode:

”I tiden op til fastedagen afholdes der ingen bryllupper eller andre fester, og man må ikke købe noget nyt, eksempelvis tøj”, afslutter Jair Melchior.

I Jerusalem er der tradition for, at de ortodokse og ultraortodokse jøder på Tisha b’Av samles ved Vestmuren, fortæller Marianne Schleicher, som er lektor ved afdeling for religionsvidenskab, Aarhus Universitet:

"Her sætter de sig i sorg på gulvet, flænger deres tøj og reciterer fra Klagesangene. At flænge sit tøj er et udtryk for sorg i jødedommen, det er en måde, hvorpå man offentligt kan vise sin sorg. Man bærer således flængen i tøjet i den periode, hvor man sørger,” uddyber Marianne Schleicher.

Én ulykke kommer sjældent alene

Op gennem historien er andre katastrofer siden indtruffet på samme dato. Derfor sørger jøderne ikke blot over templets ødelæggelse, men også over andre tragedier såsom fordrivelsen af jøder fra henholdsvis England i 1290 og fra Spanien i 1492.

Denne artikel blev oprindeligt udgivet den 31. juli 2017.