Klassiker

Hvem er julemanden? Få hans fulde historie her

Den oprindelige julemand hed Sankt Nikolaus. Han var biskop i Myra og skulle efter sigende have været legendarisk godhjertet, især over for børnene. I dag er han et folkeligt ikon iklædt rød dragt. Foto: Luisa Gonzalez/Reuters/Ritzau Scanpix

Hvordan endte biskoppen Sankt Nikolaus egentlig som julemanden? Har Coca-Cola en finger med i spillet? Få den fulde historie her

Julemanden er oprindelig en katolsk helgen fra Tyrkiet. Hans navn var Sankt Nikolaus, og han var biskop i Myra og legendarisk godhjertet, især over for børnene.

Fra Sankt Nikolaus til Sinterklaas og Father Christmas

Sankt Nikolaus' (cirka år 280-350) helgendag er den 6. december. Det er også derfor, at børnene i Holland stadig får gaver denne dag, hvis altså de har opført sig ordentligt. Ved sin side har Sinterklaas, som han kaldes på de kanter, nemlig Zwarte Piet (Sorte Peter), som uddeler et stykke kul og nogle smæk til de knap så søde børn.

Da hollænderne i 1600-tallet kom til Den Nye Verden, altså USA, havde de selvfølgelig taget Sinterklaas med sig. I det nye land, hvor de fleste talte engelsk, fusionerede Sinterklaas med sin engelske fætter Father Christmas, som også kommer med gaver til de søde små.

Og så var den amerikanske julemand Santa Claus på banen. Dagen for gaveudbringningen blev sat til om morgenen den 25. december, som de engelske børn altid havde været vant til.

Santa Claus og Coca-Colas julemand

Senere kom Santa Claus en tur igennem Cola-Colas PR-afdeling og dermed var den trinde, glade julemand, der altid siger ho-ho-ho og altid er klædt i Coca-Cola-rødt, født. Før optrådte han i rød kappe og kristtjørn, fordi det var Father Christmas' udstyr, men han kunne sagtens være klædt i andre farver også.

Nogenlunde samtidig med lanceringen af det julerøde Julemands-outfit lavede Disney tegnefilmen om Julemandens værksted på Nordpolen og rensdyrene, der bruges til at fragte julegaver rundt til alverdens børn.

Julemanden havde endelig fundet den form, som han stadig har.

Julemanden bor i Grønland

I Danmark holder vi dog fast ved, at Julemanden bor i Grønland - og hvert år skriver mange børn også til ham på adressen: Julemanden, 2412 Santa Claus, Greenland.

Julemanden har heller ikke mere end 100 år på bagen i Danmark som en glædens julegæst. Han optræder i "Peters Jul" fra 1866, ikke som gaveudbringer, men som ham der kommer med juleglæde og julestemning.

Først med Louis Moes bog "Julemandens bog" fra 1898 skabes ideen om julemanden på Grønland, der kommer med gaverne. I den danske version bor han i øvrigt sammen med nissen og juleenglen.

Juleenglen er en udvikling af Christkind - det lille Jesus-barn - som man tidligere mente kom med julegaverne her til lands. Christian den Fjerde skrev for eksempel som 7-årig begejstret i sin dagbog, at Christkind bringer gaver til dem, som er flittige. Siden den unge kongesøn var så glad, har han tilsyneladende fået en julegave dén jul. Christkind er i øvrigt en af de traditioner, som senere er smeltet sammen med en svensk tradition for at fejre Sankta Lucia, som mange kender fra luciaoptogene den 13. december.

Sådan fejrer man jul i Europa - tryk på kortet for at læse mere:

Snekugler med julemænd står i rækker på et julemarked i Frankfurt i Tyskland. Foto: AP.