17. december: Iben Thranholm: Den åndelige verden er lige så reel som den materielle

Jeg tror, at den usynlige åndelige verden er reel. Jeg oplever djævelen og hans dæmoner som virkelige, siger katolik og journalist Iben Thranholm. Foto: Bjarke Ørsted/

"Der er der ikke noget, der er uforklarligt i min verden. Jeg oplever mange hverdagsmirakler," siger katolik og journalist Iben Thranholm, som har oplevet "guddommelig psykolanalyse" og Guds hjælp til at genfinde en tabt iPhone

Har du haft en oplevelse, du ikke kunne forklare? Eller været i en situation, hvor en anden udbrød: "Der må være mere mellem himmel og jord"?

"Den usynlige åndelige verden er for mig lige så reel som den materielle. Derfor er der ikke noget, der som sådan er uforklarligt i min verden. Jeg oplever mange hverdagsmirakler."

"Da jeg rejser en del, går jeg tit til skrifte hos udenlandske præster, som overhovedet ikke kender hverken mig eller min baggrund. Flere gange har jeg oplevet, at de i forbindelse med bøn har sagt så rammende ting om mig, at jeg er blevet totalt paf. De har berørt ting i mit liv, som de umuligt kunne have vidst noget om i forvejen, fordi jeg ikke har fortalt dem noget. De har givet mig åndelige råd, som var skræddersyede til mig."

LÆS OGSÅ:Mirakler sker også i dag

"Det er ikke fordi, disse personer har særlige telepatiske evner eller er gode psykologer, men fordi Guds ånd sætter sig igennem på grund af bønnen og bruger disse personer som redskaber. Det er guddommelig psykoanalyse."

"En andet eksempel er da min iPhone faldt ud af min taske, da jeg for nylig cyklede over stok og sten ud af den stærkt trafikerede vej Viale Trastevere i Rom. Da jeg ville ringe og sige, at jeg var forsinket til det møde, jeg var på vej til, opdagede jeg, at den var væk. Jeg gik totalt i sort. I telefonen havde jeg nemlig nogle meget vigtige research-noter, som ikke kunne gøres om."

"Jeg kørte straks tilbage ad Viale Trastevere for at lede i vejkanten, alt imens jeg konstant bad, ja, tryglede om hjælp til skiftevis Sankt Antonius (helgen for glemte og tabte ting), Jesus og Jomfru Maria. Efter en times intens søgen uden held begyndte jeg at opgive håbet, men i det øjeblik var der en stemme i mig, der sagde: 'Slap af, du får den igen.'"

LÆS OGSÅ:Jeg blev kristen efter en uforklarlig drøm

"Det gav mig overskud til at finde en fastnettelefon, hvorfra jeg kunne ringe til mit nummer. Det var min kære romerske veninde, der svarede. Hun råbte: 'Jeg har den, jeg har den.' Hun havde ringet til mig for høre, hvor jeg blev af, da jeg ikke var ankommet til mødet som aftalt, men havde i stedet fået en sød ung fyr i røret. Han havde fundet min iPhone på gaden, og min veninde havde allerede fået den af ham. Alt dette var sket inden for et tidsrum på to timer."

"Da jeg hentede min telefon samme aften hos hende, var der ikke en eneste skramme på den. Chancen for at få en tabt iPhone tilbage i en by som Rom er langt under nul. Jeg tror ikke på held, men på at for Gud er alting muligt."

Hvordan tolker du den oplevelse?

"Hverdagsmirakler som disse opfatter jeg som Guds måde at kommunikere hans omsorg og kærlighed på. Måske vil nogle synes, det virker banalt, men Gud er også med i vores hverdag. Det er måske dér, vi mærker hans nærvær mest."

LÆS OGSÅ:
Mirakler fra Jesus til i dag

"Gud er et mysterium og højt hævet over os i sin majestæt, men han ikke for fin til at hjælpe os med at finde en telefon, der er blevet væk, hvis det er det, som brænder på lige nu og her, og vi beder ham om hjælp. Sådanne oplevelser jeg har haft utallige af."

Hvordan vil du beskrive din tro?

"Min tro er en kamp. Hver evig eneste dag. Til trods for at jeg ofte oplever Guds nærvær, så oplever jeg også mange angreb på min tro. Som sagt tror jeg, at den usynlige åndelige verden er reel. Jeg oplever djævelen og hans dæmoner som virkelige."

"De forsøger at forhindre mig i at tro og at skubbe mig ud i situationer, hvor jeg mister troen og fortvivler. Dæmonernes fuldtidsbeskæftigelse er at lyve, så de bilder mig ting ind, som ikke passer, som for eksempel at jeg ikke kan stole på Gud. Det kan også være konkrete mennesker eller begivenheder, som de benytter for at lægge mig forhindringer i vejen i form af afvisning, kritik og negativitet. Det er en benhård kamp, men det var det også for Jesus, mens han levede på jorden."

"Jeg ved, at mange vil mene, at jeg totalt bims, men det var først, da jeg blev klar over, hvor stor en indflydelse den usynlige verden har på os, at jeg blev i stand til at forstå, hvordan verden rent faktisk hænger sammen. Alt kan ikke forklares eller helbredes psykologisk."

"Jeg blev klar over, at man kan finde medicinen mod dæmoniske magter i Guds ord, bøn og sakramenterne. Dæmonerne har fri adgang til mange sjæle i en tid som vores, hvor de fleste griner af tanken om, at djævelen findes og hverken tror på Gud eller beder. Djævelens hidtil største påfund er at få os til at tro, at han ikke findes. Så er der ingen, der får mistanke om, hvordan han ødelægger folks liv, og han kan arbejde uforstyrret. At være kristen er ingen garanti mod angrebene - tværtimod."

Hvad laver du den 24. december? Hvad betyder julen for dig?

Jeg skal hygge mig med min dejlige familie med alt, hvad det indebærer af andesteg, juletræ, salmer og gaver, inden jeg hen imod midnat tager i DR-Byen for at kommentere julemidnatsmessen, som transmitteres på tv direkte fra Peterskirken i Rom.

Iben Thranholm er katolik og journalist

Jeg tror, at den usynlige åndelige verden er reel. Jeg oplever djævelen og hans dæmoner som virkelige, siger katolik og journalist Iben Thranholm. Foto: Leif Tuxen.

Andre læser lige nu