Naser Khader: En uforklarlig oplevelse ændrede mit syn på det åndelige

"I dag beskriver jeg mig selv som en ærlig tvivler. På trods af den uforklarlige oplevelse med min far, har jeg opgivet at søge efter at få bevist det ufattelige. Jeg tror på Gud, så meget er jeg nået frem til, men jeg ikke religiøs - jeg praktiserer ikke min tro," siger mellemøstanalytiker og debattør Naser Khader. Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.

Naser Khader var indædt ateist, men en helt særlig oplevelse med hans far fik ham til at ændre syn på det åndelige aspekt af tilværelsen

Har du haft en oplevelse, du ikke kunne forklare? Eller været i en situation, hvor en anden udbrød: "Der må være mere mellem himmel og jord"?

"Jeg kan nævne en situation, som handler om min far. Min far måtte i sin tid flygte fra Palæstina til Syrien, fordi Kong Hussein havde dødsdømt ham in absentia. Min fars militærenhed forsøgte at kuppe kong Hussein (min far var almindelig soldat i enheden), men det mislykkedes, og de flygtede alle til Syrien, og blev dødsdømt. Året var 1959. I Syrien mødte han min mor og med hende fik han tre børn, mig og mine brødre. Men det var svært at finde sig en næringsvej, så efter nogle år endte han i Danmark, hvor han fik arbejde i Kødbyen. Seks år efter blev vi familiesammenført, og han opnåede et godt liv i Danmark."

"I 1998, lige knap 40 år senere, kom Kong Hussein til Danmark på officielt besøg. Jeg var på det tidspunkt medlem af Borgerrepræsentationen og havde derfor fået en invitation til at møde kongen på Københavns Rådhus. Det var tilladt at tage en ledsager med, og der var ingen tvivl i mit sind - den ledsager, skulle være min far. Min far glædede sig som et lille barn. Han kunne slet ikke vente med at takke Hussein for sin dødsdom, for han havde jo klaret den og havde fået et rigtigt godt liv."

"Der skete desværre det, at min far blev meget syg cirka fjorten dage før den store dag. Han blev indlagt på Rigshospitalet og alle vidste, det var meget alvorligt. Han blev dog ved med at sige, at han nok skulle blive klar til Husseins besøg. Men det så sort ud, for han var så syg, at han ikke kunne komme ud af sengen. Præcis to dage før den store dag, blev min far pludselig frisk. Så frisk, at han lod sig udskrive fra Rigshospitalet om morgenen og om eftermiddagen deltog han i besøget på Rådhuset."

"Og det blev på alle måder en helt fantastisk dag. Min far havde taget sit pæneste tøj på, og for mig var det et stort øjeblik, da jeg så ham give Kong Hussein hånden. De fik talt alene i flere minutter. Min far trykkede også dronning Magrethes hånd foruden Alexandras og prins Joachims. Det blev den bedste dag i min fars liv og en af de sidste. Et par dage senere døde han."

"For mig har det altid været helt vidunderligt og uforklarligt, at min far skulle nå at opleve den dag, for havde man set, hvor syg han faktisk havde været ganske kort forinden, ville man ikke have troet, det var muligt."

LÆS OGSÅ: Tidligere muslim: Jeg blev kristen efter en uforklarlig drøm

Hvordan tolker du den oplevelse?

"Oplevelsen står meget tydelig for mig den dag i dag og har bestemt været med til at ændre mit syn på det åndelige aspekt af tilværelsen. Dengang var jeg indædt ateist, det er jeg ikke længere."

Hvordan vil du beskrive din tro?

"I dag beskriver jeg mig selv som en ærlig tvivler. På trods af den uforklarlige oplevelse med min far, har jeg opgivet at søge efter at få bevist det ufattelige. Jeg tror på Gud, så meget er jeg nået frem til, men jeg ikke religiøs jeg praktiserer ikke min tro."

"Lad mig sige det med en lille anekdote af den israelske forfatter Amos Oz. På en café faldt en mand engang i snak med en ældre herre, som viste sig at være Gud. Manden var naturligvis skeptisk over at have mødt selveste Gud på en almindelig hverdag, men lader sig dog overbevise. Efter nogen tid spørger han så Gud om, hvem han mener, har den eneste og sande tro protestanter, katolikker eller muslimer. Til det svarer Gud: 'Hvis du vil høre sandheden, så er jeg ikke religiøs. Det har jeg aldrig brudt mig om at være.'"

LÆS OGSÅ: Uddrag: Bekendelser fra en kulturkristen muslim

Hvad laver du den 24. december, fejrer du jul? Hvad betyder julen for dig?

"Jeg fejrer jul som alle andre. I år fejrer mine børn jul hos deres mødre, så jeg har valgt at holde jul hos nogle venner. Jeg spiser ikke flæskesteg, men jeg kan godt lide and og alt hvad der ellers hører til en god julemiddag. For mig er julen meget hyggelig og kærlig, og jeg har ingen problemer med, at det er Jesu fødsel, vi fejrer."

Naser Khader er mellemøstanalytiker ved Hudson Institute, vært ved P1s Arabiske Stemmer og skriver kommentaren ved religion.dk.

LÆS ALLE AFSNIT AF JULEKALENDEREN "EN UFORKLARLIG OPLEVELSE"