Interview

Julen gjorde iranske Shima Mehri kristen

Iranske Shima Mehri er vokset op i en muslimsk familie, men hun konverterede til kristendommen. ”Jeg var heldig, fordi min far havde en del kristne venner og accepterede, at jeg havde min overbevisning. Han sagde til mig, at det vigtigste var, at han kunne se, at jeg af hele mit hjerte troede på Gud og Jesus,” fortæller hun. Foto: Privatfoto

Iranske Shima Mehri flygtede fra Dubai, fordi hun blev truet og forfulgt af den iranske regering. I dag bor hun i Nordjylland, hvor hun fejrer traditionel, dansk jul

I et lille rækkehus i landsbyen Langholt, der ligger lidt nord for Aalborg, emmer iranske Shima Mehris hjem af jul. Hun elsker nemlig julen. Og historien, der ligger bag, er også fortællingen om, hvorfor hun kom til Danmark.

Flugten fra Dubai
”Jeg boede i Dubai og arbejdede på en tv-station, hvor jeg var vært i et talkshow, som handlede om musik. Men selvom programmet og den tv-station, jeg arbejdede for, ikke var kontroversiel, fik både mine kollegaer og jeg trusler fra den iranske regering. Det arbejde, vi udførte, var imod iransk lov. Først kom der et trusselsbrev. Derefter blev jeg påkørt to gange. Den første gang henvendte jeg mig til politiet, der sendte mig på hospitalet. På hospitalet fik jeg et telefonopkald, hvor jeg fik at vide, at næste gang ville det lykkes for dem,” fortæller Shima Mehri om tiden før sin flugt mod tryghed.

Shima Mehri fortæller, at alle i Dubai kendte hende, fordi hun var ”biker”. Hun kørte på motorcykel, hun var kristen, og hun havde en boggruppe. Hun havde dog aldrig inviteret nogle til at tale om kristendom, hverken i sin boggruppe eller i tv, for hun følte, at det var for risikabelt.

Den anden gang Shima Mehri blev påkørt, var ved juletid 2016. Her var hun sammen med en gruppe andre, der, klædt ud som julemænd, kørte afsted på deres motorcykler og lavede velgørenhedsarbejde. De kørte rundt med julegaver til forældreløse børn på børnehjem i Dubai, da en bil skråede over vejen og kørte direkte ind i hende.

Shima Mehri kom på sygehuset, og selvom skaderne kunne have været langt mere omfattende, besluttede hun at forlade Dubai.

”Jeg følte mig ikke sikker, fordi jeg hele tiden vidste, at der var nogen efter mig,” fortæller Shima Mehri.

På tv-stationen rådede de både Shima Mehri og de andre medarbejdere til at flygte. En af kollegaerne på tv-stationen var allerede flygtet på grund af truslerne og var blevet dræbt i Tyrkiet af den iranske regering.

”Da det skete, forstod vi alle, at vi måtte flygte,” siger hun lavmælt. ”Drabet på min kollega var i alle nyhederne. Det var så trist, så trist.”

I klemme mellem to religioner
Shima Mehri voksede egentlig op i Teheran i Iran i en muslimsk familie. Hun var et lidt uregerligt barn, og da begge hendes forældre havde fuldtidsarbejde, havde de brug for en familie, som kunne se efter hende. Hun blev derfor passet hos en familie, som hendes forældre var nære venner med: En kristen familie som tog hånd om hende. Hvert år til jul pyntede familien op, og de havde et juletræ.

”Jeg har fødselsdag den 1. januar. Og selvom jeg var lille, kun fire år gammel, kan jeg sagtens genkalde mig det. Jeg havde den overbevisning, at familien pyntede op og havde juletræ i stuen på grund af min fødselsdag. Men de sagde ’nej, Shima, det er på grund af Jesus’. Derfor elskede jeg Jesus allerede som lille, bare fordi hans fødselsdag på en måde smeltede sammen med min egen fødselsdag.”

Shima Mehri begyndte at læse om Jesus så snart hun kunne læse, hun fik også fortalt bibelhistorier, og hun var tørstig efter at vide mere. Sådan blev hun langsomt fortrolig med kristendommen:

”Jeg var heldig, fordi min far havde en del kristne venner og accepterede, at jeg havde min overbevisning. Han sagde til mig, at det vigtigste var, at han kunne se, at jeg af hele mit hjerte troede på Gud og Jesus.”

Shima Mehri havde dog sine udfordringer med at være kristen i et muslimsk land, og hendes bedstefar brød sig ikke om hendes valg.

”Min bedstefar syntes, at jeg som hans ældste barnebarn skulle vedblive at være en troende muslim. Han tvang mig til at lære at bede for i bøn. Jeg havde mine diskussioner med ham. Hans gud og min gud var for forskellige. Jeg glemmer aldrig, at han, da jeg var barn, sagde: ’Shima, spis hele tallerkenen med mad op, ellers vil Gud straffe dig, og du kommer i helvede’,” fortæller hun og fortsætter:

”I Iran var jeg også nødt til at gå i islamisk skole, som var den eneste mulighed. Jeg husker særligt en dag, da jeg gik i 5. klasse, hvor skolen besluttede, at alle børn skulle samle sig for at bede sammen, men jeg blev siddende i klassen. ’Hvorfor sidder du stadig her’, spurgte min lærer. Da jeg svarede, at jeg ikke ville bede til deres gud, blev læreren så chokeret, at mine forældre blev ringet op fra skolen.”

Hjemme tillod Shima Mehris far, at hun kunne lide fortællingerne om Jesus, men han fortalte hende, at hun ikke skulle fortælle det udenfor husets fire vægge. Hendes far forstod, at hun havde taget et valg med hjertet, og han forstod hendes længsel.

”Min far var den første person, som tog mig med ind i en kirke i Europa, i Østrig, i Wien i Stephanskirken. Jeg var 12 år. Det var fantastik. Jeg følte, at Gud var tilstede i kirkerummet,” siger Shima Mehri.

For Shima Mehri betyder det at være kristen, at hun får en stor ro:

”Jeg tror på Jesus, og derfor har jeg aldrig følt mig forladt og altid følt mig elsket, og hvis jeg er ked af det, så læser jeg i Bibelen.”

Julen har et særligt kærlighedsbudskab
Shima Mehri mødte sin muslimske mand i Teheran, og der gik lang tid, førend hun fortalte ham, at hun var kristen. Shima Mehris mand, som nu også er konverteret, havde det fint med den udmelding. Han kommer selv fra en åben og rummelig familie - men de blev dog gift efter muslimsk tradition.

Nu bor de sammen i rækkehuset i Langholt. Her endte deres flugt fra Dubai, og heroppe begynder julen for Shima Mehri allerede i november, hvor hun planlægger, hvordan julen skal forberedes med dekorationer og juletræspynt:

”Hvert eneste år erindrer jeg min første jul, og den første gang jeg stiftede bekendtskab med Jesus og den kristne tro. Juleaften fejrer vi med danske venner med traditionel mad,” siger hun og uddyber:

”Jul betyder så meget for mig, og det kærlighedsbudskab, der især findes ved juletid, kan have en kæmpeeffekt på andre menneskers liv. Det er det, Jesus beder os om: at sprede kærlighed i praksis.”

Da Shima Mehri var fire år gammel, oplevede hun, hvordan nogle af hendes forældres kristne venner pyntede op til jul. Hun troede først, at det var for at fejre hendes fødselsdag, der er den 1. januar. Foto: Privatfoto