Ateist: Vi tager julen meget afslappet

Formand for Ateistisk Selskab, Kurt Bilsbo, synes det er hyggeligt af fejre jul med familien. Foto: Privatfoto.

Formand for Ateistisk Selskab, Kurt Bilsbo, tager både til julefrokoster og danser om juletræet, men han synger ikke med på de kristne salmer

Da Kurt Bilsbo for nu 10 år siden fortalte sin familie at han var ateist, kom det som et chok. Han er stadig den eneste ateist i familien, men det har ikke været noget problem at holde jul sammen.

LÆS OGSÅ: Ateister får deres første uindviede gravplads

Vi holder jo juleaften ligesom alle mulige andre. Personligt så danser jeg omkring juletræet, ligesom jeg også synger med på de gamle julesange, men jeg synger ikke med på salmerne. Der er jo også kristne, der ikke synger med, måske på grund af manglende sangevner, så det er ikke noget problem for min familie, fortæller han over telefonen fra Tyrkiet, hvor han er på kulturrejse.

For Kurt Bilsbo er julen ikke noget religiøst, og han påpeger, at Kristus heller ikke blev født juleaften:

"Der er utrolig mange mennesker, inklusive de elever, jeg underviser på skolerne, der er af den overbevisning, at Jesus blev født den 24. eller 25. december. Men den smule, der står i Bibelen om Jesus' fødselsdag, tyder på, at Jesus blev født på et helt andet tidspunkt," forklarer han.

LÆS OGSÅ: Hvornår blev Jesus født?

Kurt Bilsbo har derfor sit eget forhold til, hvad man fejrer juleaften:

"For ateister er juleaften en solhvervsfest. Jeg tager det derfor som en familiesammenkomst og en fejring af, at vi nu går en lysere tid i møde. Julefrokoster kan jeg også sagtens tage med til, eller holde der er vi jo helt ude over det religiøse, siger han.

De kristne elementer støder han ofte på i bybilledet, men Kurt Bilsbo bliver ikke personligt stødt, hvis der hænger engle i gader og stræder. Principielt så han dog gerne, at det kristne islæt samt alle andre religioners fremtræden blev fjernet fra det offentlige rum:

Separationen mellem kirke og stat er jo det vi kæmper for, så vi ønsker selvfølgelig, at de kristne elementer ikke skal være der. Vi er ikke modstandere af kirken, men vi mener bare ikke, at religion på nogen måde skal være en del af det offentlige rum, siger han.

LÆS OGSÅ: Julekalender En uforklarlig oplevelse

Hvad man gør i det private skal dog være op til den enkelte.

Jeg er gift med en kristen. Hun er det, som jeg kalder en traditionskristen, ligesom 70 procent af den danske befolkning. Hun kan komme engle, nisser eller hvad end hun vil op i vores hjem. Det tager jeg ikke højtideligt.

Kurt Bilsbo fornemmer, at hans egen afslappede indstilling til julen gør sig gældende blandt de fleste ateister.

Selvfølgelig er der radikale ateister, men det er der jo også indenfor de kristne. Jeg synes vi tager det meget afslappet, men vores mærkesag, som er en adskillelse af kirke og stat, den kæmper vi for med næb og kløer!

Kurt Bilsbo og hans kone er begge gift for anden gang, og de har tilsammen tre børn og fire børnebørn. I den forsamling er han stadig en enlige svale med sin ateistiske overbevisning, men religion er ikke et emne der fylder over spisebordet.

Og skulle det endelig ske, vil Kurt Bilsbo blot forholde sig tavs, med mindre nogen spørger.

"Jeg ved hvad jeg står for, og så er der ingen grund til at uddybe det nærmere på de her dage. Jeg er jo ikke missionær."