Spørg

Tror jøder på, at Gud har udvalgt den eneste ene?

I dag må man vel sige, at det kræver mod at gifte sig. Faktisk har rabbinerne allerede for 2000 år siden sagt, at ethvert lykkeligt ægteskab er et mirakel i sig selv, skriver tidligere overrabbiner Bent Lexner. Foto: Modelfoto. Polfoto/Nima Stock

Ved Gud i forvejen, hvem vi vil møde igennem vores liv? Har Gud forudbestemt, hvem der vil være vores perfekte partner? spørger en læser. Se tidligere overrabbiner Bent Lexners svar

Spørgsmål:

Hej.
Jeg er en kristen pige på 19 år. Jeg har altid troet på, at Gud har en mening med alt. Er det sandt? Og ved Gud i forvejen, hvem vi vil møde igennem vores liv? Jeg ved godt, at vi har fri vilje til at bestemme og træffe afgørende valg i vores liv. Men jeg er gift med min mand, og jeg er overbevist om, at han er min eneste ene. Kan det være muligt at Gud har forudbestemt, hvem der vil være vores perfekte partner?
Jeg håber, du kan svare på mine spørgsmål. På forhånd tak.
 
Venlig hilsen
Line

Svar:

Kære Line.
Til lykke med, at du har fundet den eneste ene. Jeg ønsker jer al mulig lykke i årene fremover. I dag må man vel sige, at det kræver mod at gifte sig. Faktisk har rabbinerne allerede for 2000 år siden sagt, at ethvert lykkeligt ægteskab er et mirakel i sig selv.

Følgende historie fortæller lidt om den jødiske opfattelse af Guds planlægning. En romersk kvinde spurgte engang en rabbiner, hvor lang tid Gud brugte til at skabe verden. Seks dage svarede han, hvorpå kvinden sagde: ”hvad har Han så lavet siden?"

Rabbinerens svar lød. ”Han har været Kirsten Giftekniv - fundet mennesker, der passer til hinanden." Kvinden spurgte, om det virkelig var alt og sagde, at det kunne selv hun gøre. Hun havde mange slaver af begge køn og i løbet af ingen tid kunne hun matche dem til et ægteskab. Rabbineren svarede: ” Det kan godt være, at det er nemt for dig, men Gud har sagt, at det job er lige så vanskeligt som spaltningen af Det Røde Hav."
 
Historien ender med, at kvinden konstaterer, at alle hendes anstrengelser endte helt galt. Ingen ville have den person, vedkommende var matchet med. Der var ikke andet end brækkede ben og forslåede ansigter.

I jødedommen har vi den idé, at det er godt at tro på Guds indblanding i menneskets tilværelse, men man skal altid hjælpe Gud på vej. Det har I åbenbart gjort og I er så blevet velsignet i jeres fællesskab.
 
Må det vare ved.

Venlig hilsen
 
Bent Lexner
Tidligere overrabbiner