12 danskere: Det betyder julen for mig

Julen er ofte forbundet med særlige traditioner. Læs eller genlæs hvordan 12 danskere med forskellig tro fejrer jul. Foto: Runde Lundø, Rune Johansen, Leif Tuxen, Niels Ahlmann Olesen, Bax Lindhardt, Petra Theibel Jacobsen

Julen er for mange danskere en særlig tid forbundet med faste traditioner. I december måned fortæller 24 danskere til religion.dk, hvad juletid betyder for dem. Læs eller genlæs de første 12 artikler her

For nogle er julen forbundet med helt særlige salmer og fortællinger. Andre fejrer ikke jul på grund af deres religion, men har alligevel taget nogle af den danske juls traditioner ind i hjemmet.

De 24 skribenter, som har skrevet et juleindlæg, tilhører forskellige religioner og har hver sit forhold til julen. Nogle reflekterer også over, hvordan man kan forklare julen for én, der ikke kender fejringen på forhånd.

Majbritte Ulrikkeholm: Julen minder mig om min mormor

"Inden vi gik hjem fra julemessen måtte vi bare se krybben igen og tænde endnu et lys. Det var det allerbedste, sagde mormor, at den lille baby var født for at vi kunne forstå, at der altid var tilgivelse. Uanset hvad vi gjorde, så kunne vi blive tilgivet."

Læs resten af hendes indlæg fra den 1. december her.

Leif Asmark: Det meste der foregår i julen, er fjernt fra Jesus

"Kære præster, Jesus smed kræmmerne ud af Herrens tempel. Hvorfor gør I ikke det samme og smider kræmmerne ud af julen? Jeg synes, julen i dag er en absolut skændsel og hån imod Jesus."

Læs resten af hans indlæg fra den 2. december her.

Özlem Cekic: I min barndom var den danske jul fuld af mystik

"Kort tid efter jeg kom til Danmark som 10-årig, hørte jeg om nisser i skolen. I lang tid troede jeg, at der boede små væsener på loftet, som spiste risengrød. Jeg ville forklare min mormor om nisserne, men jeg kunne ikke oversætte ordet til tyrkisk. Hun troede, at jeg talte om rotter på loftet, og lærte mig, at man ikke stiller mad frem til skadedyr.".

Læs resten af hendes indlæg fra den 3. december her.

Birgitte Stoklund: For mig har juleaften ofte været en lidt forceret affære

"Jeg havde en periode som teenager, hvor jeg kun kunne få øje på hykleri og materialisme i julen; at man i spisestuens buffetspejl kunne se sig selv lidt udefra, når man gik rundt om træet, bidrog massivt til min juleskepsis. Den har jeg siden droppet - jeg går all in. Med lys og engle og hele molevitten."

Læs resten af hendes indlæg fra den 4. december her.

Lone Al Awssi: Julens vigtigste budskab er hensynet til andre

"Da min mor fik en hjerneblødning og tilbragte de sidste ti år af sit liv på plejehjem, fejrede vi julen i hendes værelse på plejehjemmet med juletræ, medbragt julemad, børn, gaver og julesange til midnat. De øvrige beboere bar nådigt over med os. Vi gjorde det hver eneste jul. Vi forsøgte at give hende alle de skønne jule, som hun havde givet os, tilbage. Engang imellem tænkte jeg da, at min søn ikke fik minder fra julen i sit barndomshjem, men det var der ikke noget at gøre ved, hensynet til mor var større."

Læs resten af hendes indlæg fra den 5. december her.

Pernille Vigsø Bagge: Julepausen er et mirakel

"Jul har altid betydet en pause i en alt for hektisk hverdag. Når det var jul, havde mine forældre endelig tid. Når min mor af og til skulle på arbejde i nogle timer på sygehuset på selveste juleaften, så holdt jeg bare vejret og var helt stille, indtil hun kom hjem igen. Så kunne jeg igen ånde frit, for julen betyder voksne med god tid.

Læs resten af hendes indlæg fra den 6. december her.

Bent Melchior: Julen er ikke et overset fænomen blandt jøder

"Hvis nogen nu alligevel skulle have medlidenhed med os, der er juleløse af religiøse årsager, og måske især synes, at det er synd for vores børn, der må give afkald på julegaver, så kan jeg trøste dem med, at vi også er ramt af den gavebacille, som præger årets sidste måned. Jøder har nemlig også en fest i december, som står i lysets tegn. Den kaldes Chanukah."

Læs resten af hans indlæg fra den 7. december her.

Pirapaharan Navaratnam: Julen sætter børnene i centrum

"Selvom julen er en kristen højtid, betragter jeg det mere som en hyggelig tid, hvor man er sammen med familien - og hvor især børnene er i centrum med julekalender, julebag, julemand, juletræ og gaver."

Læs resten af hans indlæg fra den 8. december her.

Xinxin Gudbjörnsson: Jeg forbinder ikke julen med kristendom

"Da jeg så juletræet i hotellobbyen som 7-årig, fantaserede jeg om at holde jul med gaver og alt, hvad der hørte med. Men virkelighedens jul var slet ikke, som jeg havde forestillet mig."

Læs resten af hendes indlæg fra den 9. december her.

Britta Schall Holberg: Jul skal være, som den altid har været

"Og jeg ved jo, at jul skal være, som jul altid har været, og farfars spilledåsekugle skal hænge i døren mellem dagligstuen og kabinettet, og den grønne klokke skal hænge i lysekronen i kontoret. Ellers kan det aldrig blive jul."

Læs resten af hendes indlæg fra den 10. december her.

Poul Joachim Stender: Julen er en slankefest

"Julen er for mig en kristen slankefest. Det er det tidspunkt på året, hvor vi spiser de fede retter, men hvor vi samtidig sætter vort ego på slankekur ved at gøre det nyfødte Jesusbarn og vore medmennesker vigtigere end os selv."

Læs resten af hans indlæg fra den 11. december her.

Leif Asmark Jensen er Hare Krishna-munk. Foto: Privatfoto
Majbritte Ulrikkeholm, sanger og forfatter, fortæller om sin barndomsjul. Foto: Sif Meincke/ritzau
Debattør og tidligere folketingsmedlem Özlem Cekic. Foto: Mik Eskestad/ritzau
Birgitte Stoklund Larsen er generalsekretær i Bibelselskabet. Foto: Peter Kristensen
Lone Skov Al Awssi er katolik og gift med en muslim. Foto: Lene Ebbensgaard
Sognepræst og tidligere folketingsmedlem Pernille Vigsø Bagge. Foto: Joachim Adrian/ritzau
Tidligere overrabbiner Bent Melchior. Foto: Casper Dalhoff/ritzau
Pirapaharan Navaratnam holder af juletiden, selvom han er hindu. Foto: Arkivfoto
Fortæller Xinxin Gudbjörnsson blev kristen som 8-årig. Foto: Petra Theibel Jacobsen
Tidligere folketingsmedlem Britta Schall Holberg. Foto: Carsten Andreasen/ritzau
Sognepræst Poul Joachim Stender. Foto: Lars Krabbe/ritzau