22. december

"Først som buddhist begyndte jeg at nyde julen"

De sidste par dage før juleaften, hvor forberedelserne til julemiddagen er begyndt, der dufter i hele huset, julesange lyder i radioen, stearinlys står i vinduet og julegaverne bliver pakket ind; lige den tid er helt magisk for mig og næsten lige så god som selve juleaften, skriver buddhist Linda Clod Præstholm. Foto: Jes Roger Petersen

Som buddhist kunne jeg slappe mere af. Verden var pludselig ikke så sort/hvid mere, og en ny palet af muligheder åbnede sig, herunder muligheden for i julen at kultivere kærlighed, medfølelse og gavmildhed, skriver buddhist Linda Clod Præstholm

Når jeg hører ordet jul, får jeg straks en masse billeder i hovedet; lys der skinner i mørket, en hyggelig stemning, grantræer, sne og gaver. Jeg tænker også på stille dage uden arbejde og forpligtelser og med tid til fordybelse og samvær med familien.

Den 24. december er jeg sammen med min mand og/eller mine forældre og søskende. Det er lidt forskelligt. I år bliver det hos min mor med to ud af tre af mine søskende. Vi er meget traditionelle i min familie, så vi starter med at gå i kirke. Nogle gange tager jeg med, selvom jeg er buddhist, for jeg kan godt lide sangene og stemningen i kirken.

Vi spiser helt traditionelt julemad og danser så om juletræet og synger julesange. Til sidst pakker vi gaver op og slutter af med kaffe og konfekt. I år vil vi dog gøre en del af tingene i omvendt rækkefølge for at tilgodese de alleryngste i familien, der ikke er vant til at være sent oppe.

Nogle år har min mand og jeg valgt at holde jul sammen, men uden familien, og i stedet været i Buddhistisk Center og fejret julen med vores lama og en masse buddhistiske venner. Maden er den samme, og der er også et juletræ og gaveudveksling. Der kan dog let være 40-50 mennesker fra hele verden til julemiddagen, så det er ikke så intimt og hyggeligt som at holde jul med familien. Men til gengæld finder vi det altid inspirerende at være i selskab med vores lama.

I mange år betød julen ikke det store for mig andet end et opskruet overforbrug, hvilket jeg ideologisk set ikke brød mig om eller for den sags skyld havde råd til. Tit har jeg derfor valgt at arbejde eller rejse væk i julen. Det var sjovt nok først, da jeg blev buddhist, at jeg begyndte at kunne nyde julen. Jeg blev nemlig igennem buddhismen præsenteret for et alternativ til mit ideologiske ståsted. Som buddhist kunne jeg slappe mere af. Verden var pludselig ikke så sort/hvid mere, og en ny palet af muligheder åbnede sig, herunder muligheden for at kultivere kærlighed, medfølelse og gavmildhed.

Ideen med dette er, at de indtryk du planter i sindet, er det du kommer til at opleve i fremtiden. Med andre ord; årsag og virkning også kaldet karma. Så det blev altså lige pludselig vigtigt for mig at øve mig i gavmildhed, hvor julen er en oplagt mulighed for dette. Med tiden er jeg blevet meget mere afslappet i det, og nu elsker jeg simpelthen at give gaver, også selv hvis jeg ikke har råd. Efter jeg er blevet buddhist, er jeg derfor kommet til at holde meget af julen og samværet med familien.

Men jeg bliver også nødt til at tilføje, at for mig som buddhist betyder julen også det årlige julekursus med min lama, som på dette tidspunkt altid er i landet. Det er altså en årligt tilbagevende begivenhed, som jeg også ser frem til. Julekurset ligger altid 1. og 2. juledag, hvorfor jeg ofte har fravalgt familie-julefrokosten i de dage til fordel for buddhistiske kursuser. Det har ikke altid været et let valg, men at være sammen med min lama betyder utrolig meget for mig og er meget inspirerende for min buddhistiske praksis.

Jeg har dog altid sørget for at tilgodese min familie på anden måde. I år lander valget dog på familien én af dagene. Der er kommet nevøer og niecer til, så familien vejer lidt tungere. Jeg har måske også, at jeg efterhånden har fået et stærkere fundament i min buddhistiske praksis, så jeg har lettere ved at påkalde mig inspiration også uden min lamas fysiske nærvær?

Så julen betyder faktisk en hel del for mig. Jeg pynter også gerne op til jul for at komme i den helt rette julestemning. Jeg synes, det er hyggeligt, og at det ser smukt ud. De sidste par dage før juleaften, hvor forberedelserne til julemiddagen er begyndt, der dufter i hele huset, julesange lyder fra radioen, stearinlys står i vinduet, og julegaverne bliver pakket ind; lige den tid er helt magisk for mig og næsten lige se god som selve juleaften.

Hvis du skal forklare dansk jul for et menneske med en anden baggrund – hvad vil du så sige?
 

Først og fremmest vil jeg sige, at det er ’familietid’ med en masse kulturelle traditioner for, hvad man laver, og hvad man spiser. Der er lignende traditioner i alle de kulturer, jeg kender til, så jeg tænker, at det må være den mest universelle forklaring. Jeg vil selvfølgelig også nævne den religiøse baggrund for julen, men jeg vil også forklare, at det nu i højere grad er en kulturel begivenhed, hvor det nærmest er individet, der selv afgør, hvor meget det religiøse spiller ind. Og så vil jeg selvfølgelig fortælle, hvordan julen afholdes i min familie.

Linda Clod Præstholm er buddhist, IT-strategikonsulent og Enterprise Arkitekt. Hun er desuden panelist ved religion.dk.