16. december

Imam: Jesu fødsel giver julen mening

I denne juletid vil jeg gerne minde folk om at tænke på andre mennesker rundt omkring i verden, skriver imam Kassem Rachid. Foto: Privatfoto

For mig som muslim har julen kun mening, når den forbindes med Jesu fødsel. Jesus har en stor betydning som profet i islam, skriver imam Kassem Rachid

Der er ikke tvivl om, at jul og juletid er en del af dansk kultur, som man ikke kan undgå at se og opleve hvert år. Jeg synes, det er så smukt og dejligt, at se byen og gaderne pyntet med lys, træer og hvide farver.

I den by, hvor jeg bor, er det også en tradition, at man bygger en julehytte på det store torv. Hytten er som en lille landsby, hvor man kan gå ind i varmen og få noget at spise og drikke. Jeg er der hvert år sammen med min familie. Vi går rundt derinde og ser på folk, der synger og fejrer jul.

Men for mig som muslim og imam har jul ikke rigtig nogen betydning som religiøs højtid. Den 24. december er en almindelig dag for os som familie. Den er som alle andre dage. 

Når man derimod forbinder jul med Jesus' fødsel, så er det selvfølgelig noget andet. Jesus har en meget stor betydning i islam og for muslimer.

Profeten Jesus - fred med ham - bliver nævnt i Koranen 33 gange. Til sammenligning bliver profeten Mohammad - fred med ham - nævnt fire gange i Koranen. I Koranen findes også et stort kapitel, der hedder Mariam-kapitlet, som fortæller om Jesus fødsel og hans mor.

Jesus har en speciel status i islam og hos muslimer. Allah har beskrevet Jesus med ordene "sandelig, med Jesus er det hos Allah ligesom med Adam" (Koranen, 3. del citat nr. 60). Jesus er den eneste profet, som er steget op til Himlen og kommer igen til jorden lige før dommedag.

Hvis jeg skal forklare dansk jul for mennesker, som har en anden baggrund end dansk, så vil jeg sige, at julen har en stor betydning i den danske kultur. Den er utrolig smukt med lys og dekorationer rundt omkring i landet.

Folk er også mere venlige, smilende og sociale i juletiden. Man kan se glæden på danskernes ansigter. Både børn og voksne glæder sig til at være sammen med familien og få den dejlige mad og julegaverne. Man kan også mærke og se den travlhed, som fylder danskerne i juletiden, hvor man står i kø i butikkerne og har svært ved at finde en parkeringsplads til sin bil. 

I denne juletid vil jeg gerne minde folk om at tænke på andre mennesker rundt omkring i verden. Jeg vil gerne appellere til, at vi bidrager med noget, som kan beskytte dem, uden hjem, fra kulden og give dem, uden mad, noget at spise.

Med ønsket om en rigtig glædelig jul,
Kassem Rachid

Kassem Rachid er imam, tolk og panelist ved religion.dk.

Andre læser lige nu