Spørg

Jeg har skiftet køn. Kan jeg konvertere til islam?

Mange muslimske kvinder bærer en abaya - en lang, ofte sort, overfrakke. Nogle bærer samtidig et ansigtsslør kaldet niqab. Men ifølge Aminah Tønnsen er der intet i Koranen, der påbyder, at kvinder skal klæde sig i en arabisk abaya. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En læser vil gerne konvertere til islam, fordi hun deler religionens kvindeopfattelse. Men kan man konvertere til islam, når man har gennemgået et kønsskifte? Muslim og forfatter Aminah Tønnsen svarer

Spørgsmål:
Hej

Jeg har et spørgsmål. Jeg er født som en mand, og har været troende katolik hele mit liv. For et år siden skiftede jeg køn til en kvinde, og jeg vil meget gerne konvertere til islam, da religionen har samme visioner for kvinder, som jeg har. For eksempel: kun ægtemanden må se hustruens krop, og derfor tager man abaya på. Men er det muligt for mig?

Med venlig hilsen
En læser

Svar:
Kære læser

Tak for dit spørgsmål. Når du ønsker at blive muslim, er det eneste, der tæller, hvad du har i dit hjerte. Du skal mene det oprigtigt, når du fremsiger trosbekendelsen, for:

”Den mest ærefulde for Gud er den mest ydmyge og ærefrygtige (taqwa) af jer. Gud er alvidende og indsigtsfuld” (49:13).

I praksis vil der dog desværre være nogle moskémiljøer, hvor du ikke vil blive budt velkommen på grund af dit kønsskifte.

Hvis du bor i Københavnsområdet, så prøv Mariam Moskéen i Købmagergade

Det er rigtigt, at en kvinde kun må vise sin nøgne krop for sin ægtemand; men der er intet i Koranen, der påbyder, at man skal klæde sig i en arabisk abaya eller en anden eksotisk klædedragt, når man bor i Danmark. Man skal klæde sig anstændigt og diskret. Man skal klæde sig, så man ikke tiltrækker sig uønsket opmærksomhed og ikke gå til yderligheder. Det udelukker efter min opfattelse, at man iklæder sig en abaya her i Danmark.

Med abaya risikerer du at få mange ubehagelige oplevelser og måske endda at blive diskrimineret; men der er ingen grund til at gøre det sværere for dig selv end højst nødvendigt, for:

Gud gør det let for menneskene – ikke svært” (2:185) – og udelukker dermed den problematiske abaya.

Flere steder i Koranen opfordres menneskene til at vende troen indad – og ikke demonstrativt bære troen uden på tøjet. Det er, hvad man har i hjertet, der tæller.

Jeg har skrevet om det tidligere.

Med venlig hilsen
Aminah Tønnsen
Muslim, forfatter og debattør

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.