LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Kantor med x-factor skal lede bøn i Krystalgade

Synagogen i Krystalgade i København har fået tilknyttet en ny kantor, der er kendt fra den israelske version af sangprogrammet "X Factor". Foto: Paw Gissel

Det Jødiske Samfund i København har fået ny kantor, der har en baggrund som kendt popsanger

Den amerikansk-israelske kantor Edan Tamler er for det næste års tid blevet tilknyttet Det Jødiske Samfund i København. Den 22-årige kantor, der har været finalist i den israelske udgave af talentshowet ”X Factor”, vil dermed være at høre som syngende leder af Det Jødiske Samfunds gudstjenester i synagogen i Krystalgade.

Fra kammerkor til boyband
Den 22-årige Edan Tamler startede sin musikalske karriere, da han og hans familie i 2012 tog springet fra New York og flyttede til et lille område ved navn Misgav i det sydlige Galilæa i Israel. Kort efter deltog han i den israelske udgave af sangprogrammet ”X Factor”, hvor han opnåede imponerende resultater med boybandet Fusion. Edan Tamler havde inden da, i løbet af sine skoleår i New York, sunget i kammerkor på den jødiske dagsskole Ramaz.

Efter sin deltagelse i ”X Factor” skrev Edan Tamler pladekontrakt med den israelske musiker og ”X Factor”-mentor Ivri Lieder, hvilket også gav Tamler mulighed for at turnere med eget materiale bl.a. på hans hjemstavn Misgav.

Som en del af sin israelske værnepligt har Edan Tamler desuden fungeret som solist for Israels Forsvarsstyrkes Hovedmusikalske Ensemble. Her fik han muligheden for at rejse verden rundt og repræsentere sit land og sin kultur. Samtidig gav dette ham muligheden for at opleve, hvordan musikken kan være et helbredende redskab for de mennesker, der har oplevet tab og traumer som konsekvens af krig.

Kantor i København
Nu er turen gået til København for den unge Edan Tamler, hvor han skal udfolde sin profession som kantor for Det Jødiske Samfund i Danmark. Det er et job, han ser frem til:

”Jeg glæder mig til at bruge tid I en ny by og til at møde et nyt samfund, der har så rig og levende en historie! Jeg føler mig velsignet over at få æren af at udføre den religiøse gerning og dermed forbinde mennesker til deres rødder igennem bøn og sang,” skriver han på sin officielle facebookside.

Edan Tamler er under uddannelse som kantor ved The Tel Aviv Cantorial Institute, en skole der blev oprettet i 1983 med det formål at bevare den jødiske kantor-tradition.

En kantor, der på hebraisk kaldes en chazanner, er en bønneleder der udsiger og synger de jødiske bønner, og som sammen med rabbineren leder den jødiske sabbat-gudstjeneste, der finder sted lørdag formiddag. Sabbat er jødedommens ugentlige hviledag, der starter ved solnedgang fredag aften og afsluttes ved solnedgang lørdag, og det er hovedsageligt ved denne begivenhed, at kantoren er til stede. Oprindeligt refererer det hebraiske ord chazzan til en autoritetsfigur i det jødiske samfund, men ordet bruges i dag hovedsageligt til at beskrive synagogens bønneleder. Kantoren kan have forskellige funktioner, alt efter hvilket jødisk samfund han er tilknyttet, men fælles for næsten alle kantorer er, at de udsiger visse bønner under lørdagsgudstjenesten bl.a. kaddish-bønnen, barechu og atten-bønnen.

Edan Tamler står længt til højre

En moderne chazanner
Edan Tamler har dermed, i kraft af sit musikalske talent, været i stand til at påtage sig mange roller i løbet af sin karriere. Han beskriver selv hvordan denne brede udfoldelse af musikken har givet ham en personlig styrke:

”Jeg er så taknemmelig for at være en alsidig person (og for mangfoldighed generelt) og for at have så mange forskellige muligheder for at udtrykke mig selv igennem musikken,” skriver han på sin facebookside.

Udover at være udøvende kantor og performer i ”X Factor”, har Edan Tamler også fungeret som musiklærer på Ramaz, hans egen tidligere skole i New York. Det næste års tid er det Det Jødiske Samfund i Københavns tur til at opleve Edan Tamler.

Se Edan Tamler optræde med gruppen Fusion her: