Kristendom i popkulturen

Den religiøse provokatør Madonna fylder 60

Madonna ved en af sine seneste optræderne, BRIT AWARDS i London i februar i år. Foto: Scanpix

Kontroverser og Madonna har gået hånd i hånd gennem hele popsangerindens karriere. Læs eller genlæs alt om verdensstjernens brogede fortid i anledning af hendes 60-års fødselsdag

I anledning af Madonnas 60-års fødselsdag ser vi tilbage på popikonets kontroversielle fortid, der rummer alt fra forargede religiøse grupper til et boykot fra selveste paven.

Den katolske opvækst og moderens død
Madonna har engang udtalt, at med det fornavn var hendes karriere som rockstjerne næsten givet på forhånd; det var enten det eller at blive nonne. Madonna valgte, som bekendt, det første.

To faktorer har haft stor indvirkning på Madonna - både som person og kunstner. Dels har hun haft en streng katolsk opvækst, og dels døde hendes mor meget tidligt. Da hun var bare 5 år, døde moderen af brystkræft. Men Madonna har senere udtalt, at det er opvæksten med morgenmesse hver morgen kl. 6 der har betydet, at en følelse af skyld og skam har fulgt hende både som barn men også i voksenårene.

Det store gennembrud og første kontrovers
Med sangen Like a Virgin – hendes helt store gennembrud fra 1984 - møder Madonna kritik fra flere familieorganisationer. De mener, at hun med sangen opfordrer til sex før ægteskabet, underminerer traditionelle familieværdier og fremstår som en prostitueret.

Der er forsøg på at få både sang og musikvideo forbudt – dog uden held. Religiøse konservative grupper er forarget over, at hun blander kristne symboler og det jomfruelige i en seksuel kontekst.

Pepsi, paven og postyr
I 1989 indgår Madonna en reklameaftale med Pepsi, som bruger Madonna og hendes nyeste single Like a Prayer i en 2 minutter lang reklamefilm. Ud over samarbejdet med reklamen skal Pepsi også sponsorere Madonnas næste verdensturne. Dagen efter reklamen har haft præmiere, får musikvideoen til Like a Prayer præmiere. Den indeholder brændende kors, en sort helgen, som Madonna kysser med, og stigmata.

Igen blander hun sex og religion, og reaktionen er endnu skarpere denne gang. Paven fordømmer Madonna og forbyder, at hun skal optræde i Italien. Flere religiøse grupper protesterer mod videoen, som de finder blasfemisk i anvendelsen af kristne symboler, og efter massivt pres ender Pepsi med at afbryde kontrakten med Madonna.

Pavens indblanding forhindrer imidlertid ikke, at både sangen og hele pladen bliver en kæmpe succes med 15 millioner solgte albums på verdensplan.

Læs også:10 vigtigste ting om katolicisme

Ublu sceneoptræden
I 1990 skaber Madonna på ny forargelse. Paven opfordrer til at blive væk fra hendes koncerter, og den engelske kirke fordømmer hendes optræden. De kirkelige udmeldinger kommer som reaktion på hendes live optræden med sangen Like a Virgin, hvor hun, liggende i en seng, simulerer onani. Blandingen af sex og katolsk symbolik bliver for meget for mange katolske organisationer, og den efterfølgende kontrovers resulterer i at en af koncerterne i Italien bliver aflyst.

Madonna tager afstand fra kritikken og udtaler, at det ikke har været hendes hensigt af såre nogens følelser, men at hun ønsker at sætte fokus på seksualitetens forskellige udtryk og præferencer.

I 1992 er den gal igen. Madonna udgiver bogen Sex. Bogen indeholder blandt andet blødt pornografisk materiale, sadomasochisme og en nøgen Madonna. Både kritikere og fans synes, hun er gået for lang denne gang, og Vatikanet opfordrer til boykot af bogen. Det sker imidlertid ikke, og bogen bliver en salgssucces.

Madonna udtaler i respons på den massive kritik af bogudgivelsen, at hun hverken finder sex eller nøgenhed forkert. Hun mener derimod, at problemet ligger i, at sex er blevet tabuiseret og gjort til noget, man skal skamme sig over. Hendes hensigt med bogen har været at skabe åbenhed omkring sex og dermed forhindre uvidenhed, ubeskyttet sex og seksuelle misbrug.

Madonna og den jødiske mysticisme
I slutningen af 1990’erne begynder Madonna at praktisere kabbala – heller ikke det går ubemærket hen. Den før så ukendte jødiske mystiske spirituelle retning får massiv eksponering gennem Madonna, og flere kendisser hopper med på bølgen og begynder at dyrke kabbala. Hun møder imidlertid modstand fra flere rabbinere, der mener, at hendes involvering er helligbrøde, og hun har gjort kabbala til en dilettantisk kendisreligion.

Den negative reaktion kan være grunden til, at hun i sangen American Life (2003) forsøger at forklare sig:

”I’m not a Christian and I’m not a Jew”

Læs også: Minder hemmelige ordener om nyreligiøse bevægelser?

En korsfæstet Madonna med tornekrone
På sin koncertturne i 2006 lykkedes det endnu engang Madonna at skabe forargelse omkring sin sceneoptræden. Under sangen Live to Tell er Madonna hængt op på et kors, og på hovedet har hun en tornekrans. Samtidig viser storskærme billeder af afrikanske børn, der er blevet forældreløse på grund af AIDS.

Kritikken er stor og kommer fra mange sider. I Tyskland bliver hun truet med et sagsanlæg for blasfemi, og i Rusland er både den russisk ortodokse kirke og Føderationen af de jødiske samfund i Rusland ude at fordømme optræden. De kalder den amoralsk og appellerer til boykot af hendes koncert i Moskva. I Rom skal hun optræde tæt på Vatikanstaten, hvilket også skaber fordømmelser fra den katolske kirkes religiøse ledere. En italiensk kardinal opfordrer til, at Madonna bliver ekskommunikeret. Også de jødiske og muslimske ledere i Italien kritiserer Madonna.

Madonnas tager afstand fra kritikken, og påstanden om at hun på nogen måde håner kirken. Hendes hensigt med optræden er at skabe opmærksomhed omkring næstekærlighed, og de mange børn der hver dag dør ubemærket i Afrika. Hun appellerer samtidig til, at hendes kritikere skulle se hendes show, før de dømmer hende.

Kontroverser, konsekvens og karriere
At skabe postyr har været en del af Madonnas DNA næsten fra begyndelsen. Hun er muligvis blevet mindre konfronterende med årene, men det skyldes måske også, at det er blevet svære at forarge, netop fordi hun selv har flyttet grænserne.

Det er svært at vurdere, om de mange kontroverser omkring Madonna overordnet har skadet eller gavnet hendes karriere. Sex bogen var en kæmpe succes trods den massive negative omtale. På den anden side var pladen Erotica - som blev udgivet samtidig med bogen og som fortsatte udforskningen af det seksuelle univers fra bogen - en skuffelse både salgsmæssigt og hos anmelderne.

I dag er der flere om buddet. Et eksempel kender de fleste popstjernen Lady Gaga, der heller ikke er bange for at blande sex og religion. Inspireret af hvem? Madonna selvfølgelig.

Redigeret den 15. august 2018. I en tidligere version af artiklen stod der, at den blev bragt i forbindelse med udgivelsen af Rebel Heart, der er Madonnas seneste album.

Madonnas koncertturné fra 2006 med den kontroversielle optræden af sangen "Live to Tell". Foto: Scanpix