Kommentaren

Kristne arabere bliver forfulgt i Danmark

Når kristne med mellemøstlig baggrund flygter fra forfølgelser i andre lande, oplever de ofte, at de også i Danmark bliver udsat for trusler og vold på grund af deres tro.

Mange kristne bliver slået ihjel i Mellemøsten, og især er terrororganisationen Islamisk Stat nådesløs og grusom. Noget, som vi i Danmark foragter. Men kristenforfølgelser foregår desværre også her i landet, skriver mellemøstanalytiker Naser Khader

I Danmark bliver arabiske kristne både chikaneret, truet og udsat for vold alene af den grund, at de er kristne. 

Normalt har vi den opfattelse, at chikane og forfølgelse af kristne er noget, der hører den arabiske verden til, men det foregår faktisk også i stor stil i Danmark. Blandt de flygtninge, der kommer hertil fra lande som Libanon, Syrien, Irak og Egypten er der en del kristne, som ligesom deres muslimske landsfæller, forsøger at skabe sig et liv her i landet. Man hører ikke så meget om dem, for de er ikke særlig udadvendte.

Forleden blev jeg kontaktet af et foredragssted, som spurgte, om jeg ikke kunne invitere en kristen araber med, så vedkommende kunne fortælle lidt om, hvordan det er at være kristen i et arabisk land og i Danmark. Den kvinde, jeg spurgte, tøvede længe, inden hun sagde ja, for hun var bange for konsekvenserne. Selvom hun er født i Danmark af libanesiske forældre, har hun gennem det meste af sit liv oplevet at blive truet og råbt ad, fordi hun er kristen. Det er meget tankevækkende og oprørende, og det kan ikke være rigtigt, at der er nogen i Danmark, der via deres truende adfærd, får andre til at tie. Jeg har fået lov til at gengive nedenstående modererede udgave af hendes tale den dag. (Af sikkerhedsmæssige grunde er hendes navn hemmeligholdt). Hun fortæller følgende:

"Jeg er vokset op i Gellerupparken i et miljø præget af muslimer - de udgjorde cirka 99% af beboerne i området. Det, jeg husker fra min barndom, er, at jeg som kristen blev nedgjort. Jeg blev kaldt vantro i en alder af 7-8 år af børn på min egen alder. De gjorde nar ad mig, og jeg blev ofte spurgte på en nedgørende facon, om jeg troede på julemanden, om mine forældre drak, om min far var omskåren, eller om jeg spiste svinekød. Jeg husker, hvordan en gruppe børn en dag væltede min bror og begyndte at sparke og slå ham, fordi han gik rundt med et kors om halsen. Selvom jeg var yngre, prøvede jeg at hjælpe, og min mor råbte oppe fra 5. sal, at de skulle stoppe, men ingen af børnenes forældre gjorde noget.

Det er desværre ikke kun som barn, jeg har oplevet chikane på grund af min tro. For kun en måned siden sad jeg i min bil foran Den Røde Plads på Nørrebrogade i København. Det var varmt, og jeg var klædt som mange andre danske piger i shorts og t-shirt. Pludselig dukkede der syv mænd op og kommenterede min påklædning. De kaldte mig luder, og da de efterfølgende fik øje på mit kors, blev jeg kaldt kristen luder. De sagde alt muligt nedgørende til mig og afsluttede med disse ord: "Ved du, hvad vi vil gøre med kristne som dig? I bliver stenet!" Jeg kender tre andre piger, som er blevet truet på næsten samme måde, og det er mit indtryk, at sådan nogle ting foregår i langt større omfang, end mange danskere er klar over."

Ovenstående beretning er desværre langt fra et enkeltstående tilfælde, og jeg mener, det er vigtigt at få fokus på problemet. Mange kristne bliver slået ihjel i Mellemøsten, og især er terrororganisationen Islamisk Stat nådesløs og grusom. Noget, som vi i Danmark foragter. Men kristenforfølgelser foregår desværre også her i landet, og man bør som kristen araber kunne stå frem og sige, hvad man mener uden, at det skal medføre trusler og vold. 

Naser Khader er mellemøstanalytiker ved tænketanken Hudsom Institute og radiovært ved P1's Arabiske Stemmer. Han skriver kommentaren til religion.dk.