Kommentaren

"Flere jøder forlader Israel"

I 2012 var der flere israelere, der flyttede ud af Israel, end folk der emigrerede til landet. En tendens der har været på vej længe, mener David Jano.

Den højredrejning, det israelske samfund har taget, får mange til at tro, at der aldrig vil komme en permanent fred med Israels arabiske naboer, skriver cand.mag. David Jano

Selve grundidéen bag den jødiske stat Israel har siden dens oprettelse i 1948 været, at det skulle være et hjemsted for alle verdens jøder.

Israel var oprindeligt et hjemsted for alle jøder

Selve den zionistiske ide, som blev fostret af Theodor Herzl i bogen ”Den Jødiske Stat” fra 1896 kulminerede i maj 1948, da David Ben Gurion udråbte staten Israel.
I 1953 blev det stadfæstet ved lov i den såkaldte ”Law of Return”, at alle jøder i hele verden kunne udvandre til Israel. Kriterierne for dette var, at man som minimum skulle have en bedsteforælder, der var jøde.

I dag bor der mere end otte millioner indbyggere i staten Israel, hvor den besatte Vestbred og Gaza-striben ikke er medregnet. Af de otte millioner indbyggere, som bor i det Israel, der udgjorde staten mellem 1948 og 1967, er cirka syv millioner af disse jøder. Man kan altså med rette kalde Israel for jødernes land, da det i dag er det land i verden, hvor der bor flest jøder.

Selv om mange jøder siden staten Israels oprettelse er valfartet til landet, så bor alle verdens jøder ikke i den mellemøstlige stat. Gennem årene er jøder kommet til fra resten af Mellemøsten, Nordafrika, Europa, Etiopien og både Nord- og Sydamerika. I dag bor der cirka 14 millioner jøder på verdensplan, hvilket altså betyder, at halvdelen af verdens jøder bor uden for staten Israel, der ellers betegner sig selv som jødernes stat.

Berlin har den hurtigst voksende jødiske menighed i verden

Efter Anden Verdenskrig havde mange jøder et ambivalent forhold til Europa. Dette skyldtes selvfølgelig holocaust, hvor mere end seks millioner jøder blev ofre for nazismens forbrydelser. Mange valgte at emigrere til andre dele af verden, da man ikke længere følte sig hjemme på det europæiske kontinent.
 
Især Tyskland havde et vanskeligt forhold til jøder og til staten Israel, da Tyskland var arnestedet for nazismen. Tyskland og jødernes historie i dette kæmpe land er velkendt for de fleste. Men siden den tyske genforening i 1990 har Berlin faktisk haft den hurtigst voksende jødiske menighed i verden.

Jøderne bosiddende i Berlin har forskellig baggrund. De fleste er russiske indvandrere fra det tidligere Sovjetunionen, men der er også stadig mange jøder med tysk baggrund. Den sidste gruppe af jøder i Berlin udgøres hovedsagligt af israelere, der ønsker at flygte fra deres krigsramte hjemland, eller amerikanske jøder der gerne vil være trendy i Berlin.

Hvorfor tager israelerne netop til Tyskland?

I 2012 var der flere israelere, der flyttede ud af Israel, end folk der emigrerede til landet. En tendens der har været på vej længe. Man siger, at cirka 700.000 israelere har forladt landet siden 1948. Mange israelere har valgt at slå sig ned i Berlin, da byen er et pulserende sted til en billig penge. Der siges at bo omkring 15.000 jøder i Berlin, som er tilknyttet en menighed, men tallet er formentlig langt højere, da de fleste israelske tilflyttere ikke er registreret i de tysk-jødiske menigheder.

Men hvorfor tager israelerne netop til Tyskland? En ny Facebook-side på hebraisk blev lanceret i denne måned og har allerede fået mere end en halv million følgere. Siden guider israelere til, hvordan man udskifter et land med raketter og sirener til en velfungerende velfærdstat med styr på tingene. Siden, der oversat til dansk hedder ”Lad os tage til Berlin”, opfordrer israelere til at slå sig ned i den tyske hovedstad.

Siden hævder, at det er blevet alt for dyrt at bo i Israel, hvor den konstante sikkerhedsrisiko også er drænende. Man kan få alle de samme goder som jøde i Berlin, hvor kosher madvarer og meget andet jødisk liv er fuldt tilgængeligt. Leveomkostningerne er også meget billigere end i Israel, hvor der ikke er sket meget med priserne på fødevarer på trods af de store demonstrationer i sommeren 2011. 

Flere israelere vil tage til Europa i fremtiden

Mange israelere tager dog endnu ikke springet, da en frygt for antisemitisme i Europa gør sig gældende.

Men som et af Israels største dagblade, Haaretz, skrev i denne måned, så er trætheden tilstede hos mange israelere, når det kommer til konflikten med palæstinenserne. Den højredrejning, som det israelske samfund har taget de sidste årtier, får mange til at tro, at der aldrig vil komme en permanent fred mellem Israel og dets arabiske naboer.

Mange israelere med mellem- og østeuropæiske rødder dukker op på tyske, polske og ungarske konsulater for at få udstedt et pas, der gælder i den Europæiske Union. Det anså man engang for værende skamfuldt i Israel, men tendensen med jøder, der forlader Israel, er i den grad tilstede.

Tallet vil kun stige, hvis den spanske regering gør alvor af deres planer om at udstede spansk pas til jøder, der kan dokumentere, at de er efterkommere af de jøder, der blev smidt ud af Spanien i 1492.

Læs ogsåSpanien tilbyder jøder statsborgerskab - alle jøder? 

David Jano er cand.mag. i Mellemøststudier og skriver kommentaren ved religion.dk.