Kommentaren

"At blive fyret er at blive kastet ind i troen"

Vi tror, vi ved, hvem mennesker er, når vi ved, hvad de laver, hvilket erhverv de bestrider, skriver forfatter og komponist Majbritte Ulrikkeholm. Foto: Lasse Løager

Når man bliver fyret, er det største tab ofte tabet af identitet. Men en afvisning eller en fyring kan blive en lettelse, hvis man tør se, at ens identitet er med til at skygge for, hvem man i virkeligheden er, skriver forfatter og komponist Majbritte Ulrikkeholm

For nogen tid siden deltog jeg i en debat på P1 om at blive fyret. Alene ordet kan sætte en skræk i de fleste.

At modtage beskeden om, at en anden kan overtage pladsen, at der ikke er brug for en eller råd til en, at døren lukkes, og at man ikke længere kan vandre ad den vej, man havde udset for sig selv, det kan kaste mennesker ind i dyb afmagt og endda depression. Især hvis man ikke har noget med sig, der gør, at man ser verden og livet i et bredere perspektiv, en form for mening i det meningsløse.

Hvad hvis jeg har lagt al min identitet i netop dette arbejde? Hvad hvis jeg altid i nye sammenhænge bliver spurgt: ”Hvad laver så du?” Dette er jo ofte den indledende replik for et møde. ”Hvad laver du?” Ikke ”Hvem er mon du?”

Vi tror, vi ved, hvem mennesker er, når vi ved, hvad de laver, hvilket erhverv de bestrider, når vi kender deres faglige kvalifikationer, deres plads i samfundet. Men det siger ikke nødvendigvis noget om dette menneskes værdier, for nogle mennesker udfører et arbejde, som ikke svarer til deres værdier.

Måske fordi de i en periode er nødt til det for penge eller af andre årsager. Måske skal en sygeplejerske udføre et arbejde, som han eller hun ikke synes er helt, som det kunne være på grund af for dårlige arbejdsforhold, måske synes man som lærer, at der er for mange elever i en klasse til at kunne udføre sin undervisning, som den burde udføres. Der kunne være mange forhold.

Derfor ved vi ikke nødvendigvis noget om et menneske, fordi vi ved, hvad de laver. Og derfor er det i grunden synd, at vi i så høj grad identificerer os selv og andre med vores arbejde i stedet for at mærke dybere ind i det menneskelige møde.

Derfor er identitetstabet for mange det største tab i forbindelse med en fyring, men samtidig kan det i virkeligheden være den største lettelse. Hvis vi tør se, at al identitet er med til at skygge for, hvem vi i virkeligheden er.

På spørgsmålet ”Hvad laver du?” ville mange svare: ”Jeg er arbejdsløs”. For vi bliver i terminologien. Vi bliver ved med at besvare spørgsmålet fra det sted, det kommer, og derfor er vi arbejdsløse. Uden arbejde. Uden erhverv. Uden identitet.

Men ud over arbejde, hvad gør jeg selv hver dag, jeg står op? Jeg begynder dagen med en stille meditation. Jeg drikker en kop kaffe. Jeg reflekterer over livet. Jeg gør mit hus rent. Jeg passer min have og skaber et sted, hvor blomsterne kan gro. Jeg hænger foderbolde op i mit træ, så fuglene kommer til. Jeg sætter mig ved mit klaver og synger en sang. Jeg lytter indad i stilheden, for måske findes der en fortælling derinde i det stille dyb. En fortælling eller en sang, som jeg sidenhen vil dele med andre.

Jeg vandrer med min hund, møder mennesker, hører om deres liv, læser gamle bøger med budskaber så stærke, at de stadig har nyt til mig, fordyber mig i skabelsen af et måltid, oplever frygt, for kan jeg leve resten af mit liv fra dag til dag på denne måde? I fuld tillid til, at den større hånd vil løfte mig nådigt gennem livet?

Lad os tale om den frygt, du og jeg, når du spørger mig: ”Hvad laver du?” For de fleste af os har den. Det er en urmenneskelig frygt som aktiveres, når vi bliver afvist, afskediget, fyret. Når vores livsgrundlags tæppe bliver revet væk under os. Der bliver vi kastet ud under åben himmel. Ind i tro. For her har vi ikke vores identitet, vores penge, vores sikkerhed. Her kan vi begynde at svare: ”Jeg er” i stedet for og ud fra automatik at svare: ”Jeg gør.”

Her møder vi det sted, hvor vores egen personlige kraft ikke længere rækker, og vi får muligheden for at lade os falde. Ind i det, der er større end os.

Majbritte Ulrikkeholm
Forfatter, sanger og komponist
Læs om Majbritte Ulrikkeholms nye bog Rejsen til kærlighed her