Handel med sex er ikke helligt område

Vi bruger som samfund masser af penge på at begrænse skadevirkningerne af prostitution, skriver Pernille Vigsø Bagge. Foto: Foto:

Jeg bliver kaldt snerpet og puritansk, fordi jeg vil begrænse køb og salg af sex. Men det vil faktisk være en sejr for den seksuelle frigørelse, hvis sex er gratis og uden mellemmænd, skriver folketingsmedlem Pernille Vigsø Bagge

Når det er vigtigt at problematisere forholdene omkring sexkøb i disse år, er det fordi mennesker i prostitution lever med risikoen for fysiske og psykiske skader, lever med risikoen for stigmatisering, og fordi vi som samfund bruger masser af penge på at begrænse skadevirkningerne af prostitution. Et beløb som bare vil øges løbende, fordi det nu er en realitet, at Danmark er blevet Nordens bordel.

Lovgivning begrænser efterspørgslen på købesex i Norge, Sverige og Finland, mens Danmark er det nye sex-mekka hvor de, der taler for at begrænse prostitution stemples som hvad som helst der kan passe ind i de neoliberalistiske skræmmebilleder.

Jeg er ikke snerpet
Selv beskrives jeg som den onde, der vil begrænse den personlige frihed for både sexkøber og sexsælger, og jeg bliver igen og igen konfronteret med, at jeg med min ufrie indstilling er med til at gøre livet surt for en lang række mennesker over det ganske land.

Jeg er blevet kaldt snerpet, nypuritansk, sexforskrækket og sågar præst, af de mennesker der af al magt vil forhindre, at prostitution begrænses.

Jeg er hverken sexforskrækket, snerpet, nypuritansk eller for den sags skyld præst, men jeg er teolog og ligestillingsordfører for SF, og derfor ser min modpart i prostitutionsdebatten en gylden mulighed for at koble min uddannelsesbaggrund med en amerikansk ultra-konservativ sexforskrækket kirkegruppering, der både prædiker afholdenhed, troskab og gudsfrygt på én og samme tid.

Hvad kan være værre her til lands, end den slags galninge fra Guds eget land, der åbenbart har formået at påvirke en restauratørdatter fra Himmerland, som tillader sig at ville begrænse verdens ældste erhverv?

Loven begrænser vores kroppe hele tiden
Jeg finder det faktisk ret underholdende at man sådan trækker frihedskortet, når man taler om prostitution. Retten til at bestemme over ens egen krop ses som det ultimative argument for at tillade fortsat køb og salg af sex.

Må jeg minde om, at vi igen og igen laver lovgivning, der begrænser den enkeltes ultimative råderet over egen krop. Vi fik i 1987 loven om Etisk Råd, netop fordi vi ikke uden videre kan betragte den enkeltes krop som løsrevet fra resten af samfundet. Vi laver konstant begrænsninger for den enkeltes krop, og vel at mærke lovgivning som vinder opbakning fra et stort flertal blandt de politiske partier.

Der har kun været ganske få protester over at vi fastholder en abortgrænse på 12 uger, selvom flere andre europæiske lande har en abortgrænse der ligger senere i graviditeten. Man hører kun sjældent protester over, at det ikke er lovligt at sælge sine organer, eller at man ikke med loven i hånden kan leje sin livmoder ud til værdigt trængende her i Danmark.

Den seksuelle lavalder ligger på 15 år, og man må ikke sælge sex, før man fylder 18. Man må ikke blive tatoveret, når man er under 18 år, og vi har ikke ret til aktiv dødshjælp. Ja, man må ikke engang køre uden sikkerhedssele i bilen eller ryge nede på kommunekontoret.

Vi bør ikke have ret til at købe sex
Alle er det eksempler på, at vi ud fra en pragmatisk tilgang til adfærdsregulerende lovgivning accepterer masser af indgreb på den højt besungne frihed i forhold til vores egen krop.

Derfor er det også så beskæmmende, at præcis adgangen til andres kroppe i handel med sex bliver anset for at være helligt område, hvad angår adfærdsregulerende lovgivning.

Tiden er inde til at gøre op med retten til at købe sig adgang til andres seksualitet. Både fordi vi som samfund skal forebygge at folk udsættes for skade og fare, men også fordi det faktisk vil være en sejr for den seksuelle frigørelse og frihed, hvis sex er gratis og uden mellemmænd.

Pernille Vigsø Bagge er MF for Socialistisk Folkeparti og kommentarskribent ved religion.dk.