Khader: Juletræssagen er ikke en bagatel

Det er efter min mening helt i orden, at der lyder et ramaskrig over syltningen af juletræet i Kokkedal, og at det fylder så meget i debatten, skriver debattør Naser Khader. Foto: Søren Bidstrup Denmark

Det danske demokrati er et konsensusdemokrati. Det handler om, at flertallet tager hensyn til mindretallets ønsker og ikke blot påberåber sig de afgørende stemmer, skriver debattør og radiovært Naser Khader

Bølgerne er gået højt i debatten om det famøse juletræ i Kokkedal. Historierne har ligeledes været mange så mange, at det kan være svært at finde hoved og hale i forløbet.

Det vi dog med sikkerhed ved er, at bestyrelsens fem muslimske medlemmer har nedstemt forslaget om at sætte juletræet op i beboerforeningen igen i år.

LÆS OGSÅ:Juletræ splitter også Bruxelles

Debatten har i høj grad handlet om, at selvsamme beboerforening netop havde brugt 60.000 kroner på en Eid-fest og nu ikke ville bruge 7.000 på det kristne/etnisk danske mindretal. Men det er efter min mening slet ikke foreningens økonomiske prioriteringer, der er relevante i denne sag.

Det, der i stedet bør være relevant er, at vi i denne boligforening har et klassisk eksempel på, hvordan parallelsamfund kan true de danske, demokratiske værdier. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at vi har nogle områder med helt andre normer.

Denne sag er derfor ikke en bagatel, men derimod en meget principiel diskussion om demokrati, værdier og traditioner, og hvad vi gør, når disse bliver udfordrede.

Vi har ikke tradition for flertallets diktatur
Noget af det, der virkelig provokerer mig i denne sag, er hallalhippierne, der bagatelliserer sagen og gør grin med den. De fatter simpelthen ikke alvoren.

Jeg har hørt mange udtale noget i retning af: De stemte om det, og de fik flertal. Så er sagen ikke længere. Det er efter min mening en komplet misforståelse af det danske demokrati.

Vi har ikke tradition for et flertallets diktatur. Det danske demokrati er et konsensusdemokrati. Det handler om, at flertallet tager hensyn til mindretallets ønsker og ikke blot påberåber sig de afgørende stemmer.

På høje tid at lære om danske forhold
I et interview sagde et af bestyrelsesmedlemmerne fra boligområdet Egedalsvænge, at han aldrig havde holdt jul, hvorfor skulle han så købe et juletræ? Hvis han bor i Danmark og aldrig har holdt jul, er det da kun på høje tid.

Det er da på høje tid, at han lærer sine børn om danske forhold. Som bestyrelsesmedlem er man valgt ind til at varetage beboernes interesser - det er hans ansvar at varetage alles interesser, ikke kun hans egne.

Under eiden er danskere også med til at planlægge festen i beboerforeningen, så jeg kan ikke se, hvorfor der skal gøres et stort problem ud af at give en hjælpende hånd til de medlemmer, der ønsker at fejre jul.

Manglende forståelse for traditioner er provokerende
Jeg forsøgte at holde et foredrag i netop dette område i Kokkedal tilbage i 2007. Dengang måtte vi stoppe, fordi der kom nogle ballademagere og forstyrrede det hele.

De, der er med til at forhindre juletræstraditionen, er ikke meget bedre end de bøller, der åbenlyst ødelægger gode arrangementer for andre.

LÆS OGSÅ: En bestyrelse skal også tilgodese andre religioners helligdage

For mig at se er netop de muslimske bestyrelsesmedlemmers kompromisløshed og manglende forståelse for danske traditioner enormt provokerende. Der er altså også en ganske betydelig forskel på at være et mindretal i et fremmed land og at være det i sit eget land.

Når man er det i et fremmed, må man forvente at indordne og tilpasse sig de fremmede skikke. Etniske danskere, der er i mindretal i boligområder, bør ikke skulle frygte, at ghettodannelser kan skubbe danske traditioner ud af området.

Det er efter min mening derfor helt i orden, at der lyder et ramaskrig over syltningen af juletræet i Kokkedal, og at det fylder så meget i debatten.

Vi skal leve sammen, og vi skal have det til at fungere. Det får man ikke ved et flertalsdiktatur, det opnås tværtimod kun gennem gensidig forståelse, respekt og imødekommenhed.

Naser Khader er medlem af den amerikanske tænketank Hudson Institute og kommentarskribent ved religion.dk.

Det er efter min mening helt i orden, at der lyder et ramaskrig over syltningen af juletræet i Kokkedal, og at det fylder så meget i debatten, skriver debattør Naser Khader. Foto: Arkivfoto