Muslim: Muhammed ville ikke have tilladt barnebrude

Konservative muslimske teologer fastholder stædigt, at når profeten kunne gifte sig så tidligt, jamen så kan det ikke forbydes. Mon fortalere for tidlige ægteskaber ved, hvad der tit sker med en lille pigekrop i forbindelse med et tvungent seksualliv eller en fødsel, spørger ekstern lektor Saliha Marie Fetteh. Foto: Linda Kastrup Denmark

Selvom Muhammed selv giftede sig med et barn, er jeg ikke et øjeblik i tvivl om, at også han havde været imod tidlige ægteskaber, hvis han havde levet i dag, skriver ekstern lektor Saliha Marie Fetteh

Aisha bint Abi Bakr er en af de vigtigste personer i islamisk historie. Hun blev i en alder af kun ni år gift med den 51-årige profet Muhammed, nogle måneder efter hans første kone Khadijas død.

LÆS OGSÅ: Hvor gammel var Aisha?

Der refereres i dag til Aisha som De troendes moder (sura 33:6), foruden at hun ofte citeres i hadithsamlingen, der vedrører profetens gøren og laden. For hun var efter sigende det menneske, der stod ham nærmest indtil hans død i 632.

LÆS OGSÅ:
Hvem er Muhammed?

Aisha ægteskab med Muhammed misbruges
I dag anvendes ægteskabet mellem profeten og Aisha på den ene side af islam-fjendtlige individer til at kalde en hel religions mandlige tilhængere for værende pædofile, mens man på den anden side, hos nogle konservative muslimer, bruger ægteskabet til at forsvare eller ligefrem opfordre til tidlige ægteskaber.

Personligt er jeg ret ligeglad med, hvor gammel Aisha var, da hun blev gift med profeten. Det var en anden tid med andre skikke, og de fleste af os er da heldigvis sidenhen blevet noget klogere.

Men desværre er netop Aishas ægteskab årsagen til, at små piger i nogle islamiske lande den dag i dag bortgiftes til voksne eller gamle mænd. Ægteskabet er ligeledes årsag til at nogle landes familielovgivning, baseret på shariaen, enten ingen lavalder for indgåelse af ægteskab har, eller også at den er meget lav.

LÆS OGSÅ: Tvangsægteskaber er forbudt i islam

I Yemen slettede man således lavalderen i 1999, i Saudi-Arabien har man slet ingen lavalder for indgåelse af ægteskab og i Iran er den ni år for piger. I Irak er lavalderen ifølge landets lovgivning 18 år, men antallet af barnebrude er ifølge UNICEF steget markant efter Saddam Hussein og Baathpartiet fald, hvilket kan tillægges en udbredt fattigdom (man bortgifter pigerne for penge), samt den kendsgerning, at nogle sydlige regioner af landet har indført en slags regional sharialovgivning, der tillader ægteskaber med piger under 15 år.

Små piger dør på grund af bryllupsnatten
Tidlige ægteskaber finder sædvanligvis sted i landområderne, hvor den traditionelle indstilling hos mange er, at har en pige fået sin menstruation, så er hun kønsmoden og kan derfor bortgiftes. Det skal dog tilføjes, at man i henhold til de islamiske regler ikke må bortgifte en pige uden hendes samtykke. Men også, at en piges tavshed ifølge traditionen anses for at være hendes samtykke.

LÆS OGSÅ: Barnebrud død af indre blødninger (eksternt link)

Små piger under 15 år er imidlertid ikke voksne nok til selv at kunne vurdere, hvad de eventuelt siger ja til, og mange bliver i realiteten slet ikke spurgt. Eller de presses af familien, der ofte kun vil pigerne det bedste. Og hvad kan være bedre end at blive gift og få et par børn?

Medier skriver, at en lille nygift otteårig yemenitisk pige for nyligt døde efter sin bryllupsnat med en mand i 40'erne på grund af indre blødninger.

Hun er bare én af en lang række af små piger, der enten er døde eller har fået deres liv ødelagt, fordi man fra konservativ muslimsk teologisk side åbenbart ikke er i stand til at læse profeten og Aishas ægteskab ind i en historisk kontekst.

LÆS OGSÅ: Otteårig pige fik skilsmisse fra sin mand (eksternt link)

Man fastholder stædigt, at når profeten kunne gifte sig så tidligt, jamen så kan det ikke forbydes. Mon fortalere for tidlige ægteskaber ved, hvad der tit sker med en lille pigekrop i forbindelse med et tvungent seksualliv eller en fødsel?

Ved de, at resultatet ofte er kraftige blødninger, en sprængt livmoder, problemer med udstødningen af moderkagen og i nogle tilfælde fistler (sprængninger i underlivet), hvorved der opstår huller i væggene mellem skede, tarm, og/eller urinrør? Resultatet er, at urin og afføring konstant siver ud, hvorfor unge piger i den tilstand bliver socialt udstødt, da de lugter. Er de heldige, kan de imidlertid få hjælp ved et mindre indgreb.

Profeten Muhammed hævdede ikke selv at være guddommelig
Jeg tvivler på, at teologer, der nægter at bandlyse tidlige ægteskaber, ville bortgifte deres egne døtre tidligt. Desuden burde de huske på, at profeten Muhammed ikke var guddommelig, hvilket han gentagne gange selv påpegede. Og især når han til folks store forbavselse fejlede i det daglige eller som hærfører.

LÆS OGSÅ
: Profeten Muhammed var ikke guddommelig

Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at også han havde været imod tidlige ægteskaber, hvis han havde levet i dag, da han på mange områder efter datidens normer gav kvinder flere rettigheder.

Sidst men ikke mindst skal nævnes, at både Yemen, Irak og Saudi-Arabien har underskrevet CEDAW Konventionen artikel 16 (vedtaget i FN i 1979):

Børns forlovelse eller ægteskab skal være uden retsvirkning, og der skal tages ethvert fornødent skridt, herunder lovgives, for at få fastsat en mindstealder for indgåelse af ægteskab og gøre registrering af ægteskab i et officielt register obligatorisk.

LÆS OGSÅ: Yemen child marriage: minister calls for ban after death of eight-year-old girl (eksternt link)

Iran (og USA) har dog ikke underskrevet konventionen. Spørgsmålet, man i den forbindelse vel også må stille sig selv, er, hvor meget en underskrift er værd, hvis ikke den respekteres og dermed overholdes!

Saliha Marie Fetteh er ekstern lektor ved Syddansk universitet og skriver kommentaren ved religion.dk.