Kommentaren

Terror mod jøder kan også finde sted i Danmark

I forbindelse med den seneste krig mellem Israel og Hamas i Gaza i sommeren 2014, blev Carolineskolen ramt af hærværk. En stigende sammenhæng med Israels ageren og jøder i resten af verden havde dermed nået de danske breddegrader, skriver cand.mag. David Jano. Billedet viser hærværk ved Carolineskolen i sommers. Foto: Leif Tuxen

Det Jødiske Samfund i Danmark har i flere år bedt om øget sikkerhed ved deres institutioner i København, skriver cand.mag. David Jano

Årets første måned bød på frygtelige begivenheder i den franske hovedstad Paris. Terrorhandlingerne mod satiremagasinet ”Charlie Hebdo” satte gang i en række episoder, der tragisk endte med alt for mange menneskers meningsløse død.

Et af stederne, der blev ramt, var et jødisk supermarked. Tilbage i 2012 blev også en jødisk skole i Toulouse udsat for terror.

Læs også: Når selvcensur er det etisk rigtige

Ikke langt fra Frankrig, i den belgiske hovedstad Bruxelles, er det ikke længe siden, der også fandt terror sted mod et jødisk mål, nemlig det jødiske museum i byen. Det lyder derfor mærkeligt, hvis man skråsikkert bliver ved med at hævde, at noget sådant ikke kan finde sted i Danmark.

Jøder i Danmark ønsker øget sikkerhed 

Det Jødiske Samfund i Danmark, det der i mange år gik under betegnelsen Mosaisk Trossamfund, har i flere år bedt om øget sikkerhed ved deres institutioner i København. Det drejer sig om Københavns store synagoge tæt ved Nørreport Station, den jødiske skole Carolineskolen på det ydre Østerbro, men også Det Jødiske Museum i København bør medregnes i denne sammenhæng.

Den nuværende justitsminister, Mette Frederiksen, valgte hurtigt at indkalde repræsentanter fra Det Jødiske Samfund til møde i ministeriet, da disse havde henvendt sig i dagene efter uhyrlighederne i Paris.

Mange af Mette Frederiksens forgængere har ellers sammen med PET i flere omgange ment, at øget sikkerhed ved jødiske institutioner i Danmark ikke var nødvendigt og har syltet flere henvendelser.

Læs også: Jødechikaner i København er et nederlag for danskheden

Der har heldigvis aldrig fundet terroraktioner sted i Danmark mod jødiske mål med døden til følge. I forbindelse med den seneste krig mellem Israel og Hamas i Gaza i sommeren 2014, blev Carolineskolen ramt af hærværk. En stigende sammenhæng med Israels ageren og jøder i resten af verden havde dermed nået de danske breddegrader.

Helt tilbage i midten af 1980’erne blev synagogen i København udsat for en bombe, men heldigvis kom ingen i synagogen eller på det daværende tætbeliggende jødiske plejehjem til skade. Der er dog ingen, der kan garantere, at nye episoder ikke vil have langt mere alvorlige konsekvenser.

Det skal ikke være farligt at være jøde 

I den forgangne uge har københavnske politikere drøftet, om man skulle øge sikkerheden og overvågningen ved Det Jødiske Museum beliggende tæt ved Christiansborg. Det blev til et ja, da kun Enhedslisten var imod. På den yderste venstrefløj mente man ikke, øget overvågning ville gøre nogen forskel, såfremt nogen en dag ville gøre noget frygteligt.

Justitsministeriet har efter mødet mellem ministeren og formanden fra Det Jødiske Samfund i Danmark, Dan Rosenberg Asmussen, meddelt, at man endnu engang afventer, at PET skal komme med en vurdering af, om sikkerheden skal øges ved den jødiske synagoge og ved Carolineskolen, der i øvrigt også huser en børnehave og en vuggestue.

Det Jødiske Samfund har selv offentliggjort en redegørelse for, at mængden af antisemitiske hændelser er steget markant i de senere år, som nævnt primært i forbindelse med Israels ageren.

Læs også: "Flere jøder forlader Israel"

Det skal ikke være farligt at være jøde i Danmark. Det må aldrig være sådan, at man bliver nødt til at skjule sin identitet i et samfund som det danske. Det burde ikke være nødvendigt at få jødiske institutioner til at ligne fængsler med kameraer og vagter.

Efter de voldsomme begivenheder i resten af Europa, så må også danske myndigheder og politikere indrette sig efter den virkelighed, vi i dag lever i. Jeg vil nødig være den politiker eller politimand, der skal ud og forklare sig, hvis terroren rammer et jødisk mål eller andre mål i Danmark for den sags skyld. Vi bliver nødt til at være bedst muligt forberedt.

David Jano er cand.mag. i Mellemøststudier og skriver kommentaren ved religion.dk