Krammeguru: Kærlighed er det eneste sprog, som alle kan forstå

I dag og i morgen kan man få et knus af "mor", når den indiske guru Amma åbner sine arme i Brøndby Hallen. Amma betyder nemlig mor på hindu, og guruen mener selv at et knus fra hende er den rene moderlige kærlighed. Foto: Ritzau Scanpix/ Haydn West

Et helt særligt knus lokker tusinder af danskere til Brøndby Hallen, nemlig knuset fra den indiske guru Amma. Ifølge guruen selv kan hendes kram få det bedste frem i mennesker

Ifølge historier var det allerede som barn, at den indiske guru Amma begyndte at give knus til fremmede. I dag rejser hun verden rundt for give knus, og hun har omfavnet millioner af mennesker.

I Danmark kan man opleve at være i Ammas arme, når hun besøger Brøndby Hallen tirsdag og onsdag, den 22. og 23. oktober.

Sådan en omfavnelse har ikke så få gange fået tårerne til at trille ned af kinderne på dem, der kommer til hende. Men hvad mener Amma selv, det berømte knus går ud på? Og hvad kan en hinduistisk guru tilbyde nutidens danskere? Det har religion.dk spurgt Amma om.

Hvad betyder en omfavnelse for dig?

"Omfavnelsen er et udtryk for ren og skær moderlig kærlighed, og den giver folk uanset køn et glimt af deres eget fulde potentiale - det universelle moderskab, der er en form for indre guddommelighed."

Hvorfor er moderlig kærlighed vigtig?

"Fordi ægte kærlighed er en sjælden ting i dag. Over hele verden er det 'mig' og 'mine behov', der er blevet det afgørende for folk. Men i virkeligheden er det kærligheden, der er livets fundamentale princip. Hvis der ikke var nogen kærlighed, ville livet miste sit lys og sin kraft. Det at udtrykke ren ubetinget moderlig kærlighed, det er den nemmeste og mest effektive måde at vække vores iboende kærlighed."

Hvordan oplever du en omfavnelse?

"Hver gang jeg omfavner et individ, føler jeg mig i ét med det. Jeg føler en samlet bevidsthed, der gennemsyrer alting."

Hvilket slags lederskab praktiserer du?

"Jeg praktiserer ikke nogen form for lederskab. Jeg sætter bare et eksempel. For at være en leder skal man udøve autoritet. Jeg er her for at tjene og elske alle, og jeg forventer ikke noget igen. Jeg tilbyder blot mig selv til samfundet."

Hvad kan en omfavnelse fra dig tilbyde?

"Jeg er her ikke for at tilbyde andet end mig selv."

Hvad kan du, som hinduistisk indisk guru tilbyde mennesker i Danmark?

"Jeg forventer ikke noget. Jeg er her bare for at give fra mig. Uanset religion, nationalitet, sprog og kultur kan man give kærlighed til hvem som helst. Kærlighed er det eneste sprog, som alt og alle - hele skaberværket - altid vil kunne forstå."

Artiklen blev oprindeligt bragt den 23. oktober 2018 i forbindelse med Ammas første besøg i Danmark. Den er senest opdateret den 16. oktober 2019.