Den danske mormonkirke: Intet chok, at vores stifter var polygamist

”Det har jo aldrig været en hemmelighed. Hvis man før havde spurgt os, om Joseph Smiths ægteskaber, havde vi jo sagt det samme." Siger Martin Stokholm, informationschef for Mormonkirken i Danmark. Foto: Wikiemedia Commons. Foto: Bathsheba W. Smith/Wikimedia Commons

For nyligt skabte det debat, da organisationen bag Mormonkirken erkendte, at stifteren Joseph Smith formodentlig var gift med omkring 30- 40 kvinder. ”Naturligvis går vi ikke ind for hverken polygami eller ægteskab med 14-årige,” siger informationschef for Mormonkirken i Danmark

For nyligt skabte det debat,da organisationen bag Mormonkirken erkendte, at stifteren Joseph Smith formodentlig var gift med omkring 30- 40 kvinder. Essayet om stifterens polygami kunne læses på mormon-kirkens eller Jesu Kristi Kirke af de Sidste DagesHelliges egen officielle hjemmeside,lsd.org.

Netop praktiseringen af polygami har altid været et af de mest kontroversielle emner, der forbindes med kirkeretningen.Selvom størstedelen af verdens mormoner har forbudt denne praksis siden slutningen af det 19. Århundrede, er det stadig et emne, man ser bragt op.

Det hænger først og fremmest sammen med, at spørgsmålet om polygami var en af de helt store stridspunkter mellem mormonerne og det omkringliggende samfund i bevægelsens formative periode i midten af 1800-tallets USA.

Men skyldes også, at små fundamentalistiske mormonkirker praktiserer det den dag i dag.

Joseph Smiths polygami

For nyligt bragte Jesu Kristi Kirke af de Sidste Dages Hellige en artikel ved navn ”Plural Marriage in Kirtland and Nauvoo”, der fortæller, at kirkens profet og grundlægger Joseph Smith havde et sted mellem 30 og 40 hustruer.

Artiklen omhandler forholdet mellem kirkens vigtigste og mest autoritative skikkelse og hans praktisering af noget kirken i dag fordømmer. Smiths koner skulle eftersigende være mellem 20 og 40 år gamle. Der var dog én ved navn Helen Mar Kimball, det var gift med Smith, da hun var 14 år.

Informationschef for Mormonkirken i Danmark Martin Stokholm mener dog, at selvom disse informationer kan virke kontroversielle, så er det ingen nyhed i kirken:

”Naturligvis går vi jo ikke ind for denne praksis, hverken polygami, der ikke har været tilladt i over 100 år, eller ægteskab med 14-årige!”

Han fortæller yderligere, at ideen med at bringe den omtalte artikel var at afmystificere spørgsmålet om polygami i kirkens historie.

”Det har jo aldrig været en hemmelighed. Hvis man før havde spurgt os, om Joseph Smiths ægteskaber, havde vi jo sagt det samme. I dag, blandt andet på grund af internettet, Facebook og så videre, er der informationer over det hele. Da artiklen blev trykt den 22. Oktober pålds.org(kirkens internationale hjemmeside, red.) var det for at bringe en klar meddelelse om dette emne, så der ikke er nogen forvirring. Der er joikke noget mystisk ved det,” fortæller Martin Stokholm.

To former for ægteskab

I spørgsmålet om flerkoneri ligger den omtalte artikel meget vægt på at skelne mellem to former for ægteskab i den mormonske tradition. I mormonsk teologi er ægteskabet et bånd, der knyttes i dette liv, men også varer ved i efterlivet.

Man kan dog også vies i et ægteskab, der kun praktiseres i efterlivet og ikke forpligter til hverken at bo sammen eller have et seksuelt forhold.

Smith skulle eftersigende have praktiseret begge dele. Artiklen påpeger altså, at Joseph Smith ikke indgik i ægteskab, som man alment forstår det, med 40 forskellige kvinder, men langt færre.