Med religion i ørerne: 5 podcasts som gør dig klogere på tro og eksistens

Jeg har tilbragt en uge med podcasts om religion og tro i ørerne og fundet 5, der alt efter dit temperament, humør og dine forhåndskundskaber forhåbentlig kan gøre dig klogere på religion, tro og etik, skriver studerende ved religionsvidenskab, Anne-Sofie Holm.

Er du til gode historier fra de religiøse mytologier, til dybe samtaler mellem mennesker om tro eller til amerikansk religionskritik? Lige meget hvad, kan du få det direkte i ørerne

Podcasts er det nye sort i medieverdenen. Næsten lige meget hvad du interesserer dig for findes der en podcast, der udforsker netop dét – om det drejer sig om popkultur, kærlighed eller en lille gren på videnskabens store træ.

Jeg har tilbragt en uge med podcasts om religion og tro i ørerne og fundet fem, der alt efter dit temperament, humør og dine forhåndskundskaber forhåbentlig kan gøre dig klogere på religion, tro og etik. Alt du skal gøre er at rense ørerne, skrue headsettet i og lytte godt efter.

Religionshistorier

Anders Kristensen er cand.mag. i religionshistorie og er den unge mand bag den nystartede populærvidenskabelige podcast ”Religionshistorier”. Hans fortællemåde er behagelig og letfordøjelig, når han velinformeret kaster lys over forskellige mørke kroge i religionernes brogede verden.

Med dragende underlægningsmusik og velplacerede lydeffekter gøres de mærkværdige historier, som religion ofte er, yderst spiselige og spændende. Lyt til ”Religionshistorier” hvis du gerne vil grave dybere ned i menneskehedens myter og godt kan lide en vært, der taler med en personlig stemme.

Lyt til "Religionshistorier" her (link).
Produceret af Anders Kristensen, cand.mag. i religionshistorie. 

Engle og Dæmoner

Iben Thranholm er både journalist og teolog, og i denne podcast taler hun med forskellige relevante personligheder om religion og tro. Hun dykker ned langt ned i emner som djævleuddrivelse i det moderne Danmark, barnetroens indflydelse på og betydning for det voksne menneske, og hvordan en islamist egentlig forholder sig til Gud.

Lyt til ”Engle og Dæmoner” hvis du kan lide veludførte interviews med spændende mennesker uden at det bliver så langhåret, at de fleste ikke kan være med.

Lyt til "Engle og Dæmoner" her (link).
Produceret af Iben Tranholm for Radio24syv. 

Skriftestolen

Dette panelprogram handler om tro og eksistens i bred forstand. Her behandles forskellige dybdegående temaer, som eksempelvis tilgivelse som teologisk fænomen, om og på hvilken måde køn definerer identitet og hvordan religion hænger sammen med det sekulære samfund.

Panelet består hver gang af gejstlige personer, hvis baggrund spænder vidt og bredt. Du får altså her et multireligiøst blik på en lang række emner, og på denne måde belyses flere forskellige aspekter samtidig. Lyt til ”Skriftestolen” hvis du helst vil have mange sider af samme sag og ikke har noget imod en til tider ophedet debat.

Lyt til "Skriftestolen" her (link).
Produceret af Mads Holger for Radio24syv.

Mennesker og Tro

Ved du hvordan tantrasex og Jesus kan hænge sammen? Nej? Det er en af de mange ting, du kan blive klogere på ved at lytte til podcasten ”Mennesker og Tro”. Denne podcast slår ned i en lang række emner med udgangspunkt i en bred vifte af religioner. Her afdækkes både personlig og kollektiv tro, såvel som temaer som moral, etik og forskellige menneskelige værdier.

Denne podcast har et mere klassisk udtryk, og gør lytteren klogere i form af samtaler mellem værten Anders Laugesen og forskellige interessante gæster. Lyt til ”Mennesker og Tro” hvis du tænder på kloge hoveder og intellektuel formidling og elsker følelsen af at overhøre en snak mellem to kloge mennesker, som er så spændende, at du hellere vil tie og lytte end at bryde ind.

Lyt til "Mennesker og Tro" her (link).
Produceret af Anders Laugesen for DR P1. 

Thank God I’m Atheist

Denne amerikanske podcast omhandler aktuelle begivenheder i USA set med ateistiske øjne. Blandt andet diskuterer de to værter, der begge er tidligere mormoner, Præsident Trumps nylige forbud mod muslimer, hvordan amerikanske kirker tilpasser deres søndagsaktiviteter efter Super Bowl, religions indflydelse på det amerikanske uddannelsessystem og transkønnede drengespejdere.

Alt i alt kan denne podcast give et interessant indblik i amerikansk kultur her og nu med et religionsfokuseret perspektiv. Lyt til ”Thank God I’m Atheist” hvis du ikke har noget imod skabede amerikanske medietyper, og gerne vil have en finger på pulsen i det til tider rodede religiøse miljø i Guds eget land.

Lyt til "Thank God I'm Atheist" her (link).
Produceret af TGIA Media.