Mistelten betyder frugtbarhed og har rødder over hele verden

Hvorfor må man få et kys, når man stiller sig under en mistelten? Her ses en amerikansk tegning fra 1868, der viser misteltenens evne for at føre to mennesker sammen. Foto: Copyright The Granger Collection, New York / The Granger Collection

Mistelten er kendt som julens mest romantiske plante. Den lover et kys til den, der stiller sig under den. Oprindeligt var den udbredt i engelsk-talende lande, men den hænger også over mange døråbninger i herhjemme i juletiden

Englænderne og amerikanerne elsker den lille plante, og i Danmark kan man også se misteltene, der ved juletid hænger i dørkarmen og opfordrer til at stille sig nedenunder for at få et kys. Men hvor kommer traditionen fra?

Misteltenen er faktisk en parasit, der bor på andre træer, og som har små, hvide bær. Dem skal man ikke spise, da de indeholder stoffer, som er giftige for mennesker. Fugle kan dog godt tåle dem, og dermed spredes misteltenen også meget og langt. Men den lille grønne plante egner sig fint til at hænge og pynte – og kysse under, hvad man har gjort i England og USA siden i hvert fald 1700-tallet.

At hænge den smukke mistelten inde i huset – typisk på en dørkarm er også langtfra en ny skik, idet det hævdes, at druiderne havde det med at hænge misteltene ved dørene for at få held og lykke - og ikke mindst frugtbarhed.

Den samme tradition har man haft i mange andre lande i Europa og omkring Middelhavet, idet misteltenen gennem hele historien har været anset for magisk. Den kunne efter sigende beskytte særdeles godt mod onde og mørke kræfter.

Ja, den romerske digter Ovid (der levede i det første århundrede efter Kristus) har beskrevet, hvordan de gamle keltere og druider i århundreder holdt store ceremonier omkring store egetræer, hvor der voksede mistelten. Ceremonier, hvor den lille grønne plante, men også både dans og ofringer har spillet en rolle.

En helt anden historie om misteltenen handler om den nordiske mytologi og lysets gud Balder, hvis bror Høder lokket af halvjætten Loke dræber sin bror med en pil lavet af mistelten.

At det kunne gå så galt for gudernes erklærede yndling Balder var, fordi misteltenen var det eneste levende, som Balders mor Frigg ikke fik taget i ed, dengang alt i naturen ellers lovede ikke at skade Balder.

Misteltenen handler derfor også om at huske på det hele, og især de små ting.