Sagt i debatten om videnskabsministeren og troen på en skabende Gud

Videnskabsminister Esben Lunde Larsen (V) har skabt debat på grund af sin tro på en skabende Gud. Foto: Tony Brøchner

Kan tro og videnskab forenes? Spørgsmålet blev pludselig meget aktuelt efter et interview med den nye videnskabsminister Esben Lunde Larsen (V). Vi har samlet fem af de bedste citater fra debatten

Kan tro og videnskab forenes? Det spørgsmål er blevet heftigt debatteret i løbet af sommeren, da det kom frem, at den nye videnskabsminister Esben Lunde Larsen bekender sig til en skabende Gud.

Mange har deltaget i debatten og svaret, at troen på Gud ikke kan forenes med posten som videnskabsminister. Til det har andre skrevet indlæg om, at historien beviser det modsatte, og at antagelsen som en modsætning mellem tro og videnskab beror på en misforståelse.

Det sidste har Esben Lunde Larsen også selv understreget, ligesom han har pointeret, at er er forskningsfrihed i Danmark, og at hans personlige tro ikke får indflydelse på det. 

Hvis du selv har været på ferie, kan du læse de bedste citater i debatten om den troende videnskabsminister her.

Klik på de blå overskrifter for at læse debatindlæggene.

Kan forskningsministeren være videnskabens beskytter

"Forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) er i sin gode ret til at være både kristen og teolog, men der må ikke herske tvivl om, hvorvidt han er videnskabens fremmeste beskytter, og den tvivl har han selv skabt."

Jens-André P. Herbener er cand.mag. i religionsstudier og mag.art. i religionshistorie. Mikael Rothstein er lektor, mag.art. og ph.d. i religionshistorie. Læs resten af deres indlæg i debatten her

Vi er ved at blive åndelige analfabeter

"Fordomsfuldheden over for mennesker med en religiøs tro bliver stadig værre herhjemme, og at der er en udbredt uvidenhed i befolkningen om, hvad kristne mennesker tror."

Læs resten af kronikken af Michael Böss, universitetslektor og forfatter, her

Videnskaben, ikke troen, er i krise

"Mange teologer skynder sig at flygte ind i en skizofren torumstænkning, hvor de adskiller tro og viden for derved at slippe for kritik. Men det er ikke religion, der er i defensiven; det er videnskaben."

Læs resten af lektor Hans Hauges kronik her

Kritik af videnskabsministeren skyldes uvidenhed

"Danskernes viden og forståelse for den moderne kristendom er svundet ind til en størrelse, hvor en anseelig del af befolkningen ganske enkelt ikke har forudsætningerne eller sproget for at forstå, hvad der bliver talt om, når kristne – eller andre troende for den sags skyld – taler om troen på en skabende gud. Religiøsitet udlægges som ren overtro, blind fanatisme og fornægtelse af evolutionsteori."

 Michael Böss er universitetslektor. Læs resten af artiklen her

Videnskabsfolk forstår ikke kritikken mod Esben Lunde Larsen

”Jeg kan intet sted i det, Esben Lunde Larsen har udtalt, finde belæg for, at man kan kalde ham kreationist. Tværtimod lægger han sig med sine udtalelser helt i forlængelse af den protestantiske tradition for at anskue tro og videnskab som to adskilte, men ikke uforenelige størrelse.” siger Hans Henrik Hjermitslev.

Hans Henrik Hjermitslev er videnskabshistoriker og adjunkt ved UC Syddanmark. Læs hele artiklen her